referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Tennessee Williams Električka zvaná túžba
Dátum pridania: 13.01.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: smiley
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 619
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 5.4
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 9m 0s
Pomalé čítanie: 13m 30s
 
- Autor : Tennessee Williams
- Jeho národnosť : americká
- Názov diela : Električka zvaná túžba
- Lit. druh : dráma
- Lit. forma : dráma
- Žáner : divadelná hra
- Kompozícia : hra je rozdelená na jedenásť obrazov ( obraz zodpovedá dejstvu )
- Hl. Postavy : sestry:
Blanche Dubois – je žena, ktorá išla za vidinou lásky a šťastia, ale život si pre ňu vybral iný osud. Bola pôvodom z bohatej rodiny, ale márnotratnej a zhýčkanej. Na ničom nešetrili, užívali si život plným dúškom a smrťou rozpredávali po kúskoch svoju farmu, až im ostal len malý hospodársky domček. Nenechali po sebe žiadne poistné a náklady na pohreby boli príliš vysoké, aby ich mohla Blanche zaplatiť z učiteľského platu bez ujmy na majetku. Blanche bola učiteľka, ale zaplietla sa so svojím žiakom. Nesplnenú lásku hľadala v románikoch s vojakmi, bola spoločnosťou zdeptaná, morálne rozvrátená, neurotická, životom ubitá ( uchýlila sa k alkoholu ) a ľudmi pošpinená ( v celom meste ju ohovorili ), v meste ju nechceli, preto sa rozhodla odísť za sestrou. Bola veľmi citlivá, potrebovala ochranu muža, túžila po láske. Žila v ilúzii.
Stella Kowalská - sestra Blanche, odišla z rodinnej farmy už dávno, keď bola mladá a vzala si Poliaka. Nepotrpela si na spoločenské postavenie, preto sa usadila so Stanleym na predmestí New Orleanse v dvojizbovom byte a žila si svoj život. Domov na farmu v Belle Reve písala listy, že sa má dobre, že má slúžku, veľký byt a podobne, pretože vedela, že rodine by sa nepáčilo ako žije, ale čo oko nevidí, srdce nebolí….
- Vedľajšie postavy :
Stanley Kowalski – manžel Stelly, pôvodom Poliak, cinik, násilník, pragmatik, v práci má tendenciu dostať sa najďalej spomedzi svojich priateľov. Pre všetky okolnosti má známeho, ktorý vyrieši každý vyskytnutý problém. „Mám známeho advokáta, ktorý si to preštuduje.“
Mitchell (Mitch) Harold – najslušnejší zo Stanleyho priateľov, býva s matkou, chcel sa oženiť s Blanche
Eunice Hubbellová, Steve Hubbell – susedia Kowalských
Pablo Gonzales, černoška, lekár, ošetrovateľka, mladý inkasant, mexičanka
- Téma :
Príbeh je o ľudských vzťahoch, v ktorých je tou najvyššou hodnotou láska a o tragickej hĺbke života Blanche, ktorej život vzal všetko – majetok, šťastie, sny, ilúzie, priateľov aj rodinu, ponechal jej len túžbu. Autor sa zameriava na psychické vykreslenie postavy ako jednotlivca nielen u Blanche, ale aj pri ostatných postavách ( Stanley, Stella ).
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Zdroje: Moderná svetová dráma, slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1964
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.