referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Opisný slohový postup
Dátum pridania: 19.09.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: michaelko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 611
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.4
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 4m 0s
Pomalé čítanie: 6m 0s
 
Proces ľudského poznávania sa začína zmyslovým vnímaním sveta. Nevyhnutnou podstatou rozvoja myslenia a teoretických poznatkov sú informácie o konkrétnych vlastnostiach predmetov a javov, ktoré získavame zmyslovými orgánmi. Schopnosť pozorovať umožňuje človeku samostatne získavať väčší počet informácií ľahšie riešiť mnohé problémy a primeranejšie sa správať v rozličných situáciách.
Opisný sloh vzniká tak, že podávateľ vyberá pre svoj prejav vonkajšie alebo vnútorné znaky a zložky veci, osoby alebo javu. Tieto znaky podávateľ uvádza ako pozorovateľ. Neuvádza ich teda ako vlastné zážitky alebo zážitky inej osoby.

Funkcia a obsah opisu, druhy opisu

Funkciou opisu je čo najpresnejšie a najnázornejšie slovami vystihnúť pozorovaný predmet alebo jav, čiže vystihnúť jeho znaky, črty a vlastnosti. Ide vlastne o výpočet znakov a vlastností na otázky: Aké je to? Ako to vyzerá? Z čoho sa to skladá? Ako to funguje? Ako sa s tým narába? Na začiatku , zväčša pri odbornom opise, teba stručne odpovedať na otázku: Čo je to?, čiže treba predmet klasifikovať, zatriediť. Opis, najmä odborný, býva často súčasťou výkladu, v ktorom sa vysvetľujú, objasňujú zákonitosti a príčinno-následné vzťahy a funkcie javov i predmetov.
Od funkcie opisu závisí, ktoré znaky a vlastnosti objektu a ako uvedieme a či budeme opisovať iba na základe zmyslového vnímania alebo na základe analytického pozorovania. Podľa toho rozlišujeme opis: jednoduchý, odborný a umelecký.
Každý z týchto opisov môže byť statický - opisuje objekt v stave pokoja, alebo dynamický – opisuje objekt v pohybe, alebo opisuje následnosť činností pri výrobe niečoho – opis pracovného postupu. Niekedy sa nehybný objekt opisuje tak, ako ho vníma alebo pozoruje pohýbujúca sa osoba – opis s dejovým rámcom (dejový opis). Je častý v publicistike (reportáž) a v umeleckej literatúre.
Pri opise zložitejšieho prístroja alebo pracovného postupu ide často o hybrid (zmiešaný útvar) statického a dynamického opisu. Niekedy je ťažké rozlíšiť odborný a jednoduchý opis, pretože každý opis smeruje k odbornosti. Aj umelecký opis môže obsahovať odborné vyjadrovanie, najmä termíny, aj keď jeho cieľom je vyjadriť, ako objekt pôsobí na city, aké vyvoláva nálady, predstavy, teba subjektívne pocity.


Kompozícia opisu

Kompozičná stránka opisu tiež závisí od jeho funkcie.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Zdroje: Slovenský jazyk pre stredné školy-1.roč.
Podobné referáty
Opisný slohový postup GYM 3.0043 391 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.