referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Spravodajské žánre
Dátum pridania: 11.04.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Matelko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 3 573
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 13.4
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 22m 20s
Pomalé čítanie: 33m 30s
 
Predmetom tejto seminárnej práce je vybrať príklady na spravodajské žánre a odôvodniť ich správnosť a nesprávnosť. Na úvod každého spravodajského žánru uvádzam krátku charaktristiku.

KRÁTKA SPRÁVA
Krátka správa je stručná základná novinárska informácia o spoločensky významnej alebo zaujímavej udalosti ( jave ), ktorá oznamuje doteraz neznámy fakt, prípadne fakt známy, ale vystupujúci v nových súvislostiach. Má tri základné formy: noticku, fleš a jednostĺpček.
Príklad na dobrú:
Obete mín v Kosove
PRIŠTINA – Dovedna päť osôb zahynulo v pondelok v priebehu niekoľkých hodín v juhosrbskej provincii Kosovo na následky dvoch explózií. Detonácie v oboch prípadoch zapríčinili nájdené míny. Etnický Albánci míny našli a odniesli si ich domov. Míny pochádzali z čias konfliktu v Kosove.
( denník SME / číslo 256 / ročník 9 / strana 12 / 17.11.2001 )
- Nemám pocit, že by išlo o typickú krátku správu. Vychádzam z toho, že by sa uvedená správa ešte mohla upraviť, skrátiť. V každom prípade však aj v tejto podobe podáva základné informácie, vychádza z faktov, je objektívna a nie je u nej citeľný zásah autora – jeho názor. Z týchto poznatkov vychádzajúc si myslím, že patrí medzi dobré správy. Príklad na zlú:
Správy z podsvetia
Na Vajnorskej ulici v parku prepadol 22-ročného Petra 25-ročný Dušan. S nožom v ruke od neho pod hrozbou podrezania a zabitia žiadal doklady a peňaženku, ktoré aj dostal. Peter potom zavolal políciu a pohotovostná motorizovaná jednotka našla útočníka neďaleko miesta činu. Pri prehliadke u Juraja našli ulúpenú peňaženku a doklady a predviedli ho na políciu.
( Bratislavské noviny / číslo 20 / ročník 4 / strana 15 )

1
- Opäť neide podľa môjho názoru o typickú krátku správu. Je tu stále možnosť ju skrátiť. Dôvodom môjho zaradenia ju medzi zlé správy však nie je možnosť skrátenia. Zarazilo ma na tejto správe, že i napriek prepadnutiu Petra Dušanom, chytila polícia
Juraja. Priznávam, existuje možnosť, že Juraj bol Dušanov komplic a preto boli u neho nájdené ulúpené veci.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.