referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Publicistické žánre
Dátum pridania: 11.04.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Matelko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 7 458
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 27.2
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 45m 20s
Pomalé čítanie: 68m 0s
 
Predmetom tejto seminárnej práce je vybrať príklady na publicistické žánre a odôvodniť ich správnosť a nesprávnosť. Na úvod každého publicistického žánru uvádzam krátku charaktristiku.

KOMENTÁR
Komentár je vysvetľujúci prejav k aktuálnej spoločenskej udalosti alebo skutočnosti. Témou komentára má byť jav, ktorý ešte nie je dostatočne známy a sú o ňom neúplné informácie, alebo taký jav, o ktorom síce adresát už má základné informácie, ale ich výklad môže byť protichodný. Zároveň to môže byť taký jav, pri ktorom má redakcia alebo vydavateľ záujem, aby si ho adresát určitým spôsobom vysvetlil, v zhode s programovou líniou a pozíciou periodika.
Príklad na dobrý:
Prezident ako touroperátor
V záujme prevencie je vari aktuálne už dnes informovať prezidenta Schustera, ktorý sa v súvislosti s tohtoročnou hlavnou letnou sezónou vo Vysokých Tatrách správa najnovšie ako skúsený touroperátor: Návštevný poriadok Tatranského národného parku medzičasom nik nezmenil. Ako v tomto týždni potvrdil inžinier Tomáš Vančura, riaditeľ Správy TANAP: žiadna zmena sa v tomto, pre všetkých návštevníkov Vysokých, Západných a Belianskych Tatier záväznom poriadku, nepripravuje. Novelizované teda nebude ani ustanovenie, ktoré sa týka výstupov na Gerlach. V jednom dni naň môže vystúpiť najviac tridsať osôb. Platí, že na Gerlach možno ísť len v sprievode horského vodcu a ten môže sprevádzať najviac päťčlennú skupinu. Keďže v tomto týždni pozval prezident Schuster na Gerlach už aj ďalšieho potenciálneho účastníka – prezidenta Koštunicu, ekológom sa vidí, že z letnej prezidentskej vysokohorskej turistiky sa môže stať masová akcia. Už dnes sú niektorí odhodlaní, ak by Návštevný poriadok TANAP nebol dodržaný, energicky proti prezidentských výstupom protestovať. Popri ochranároch aj niektorí horskí záchranári vyslovujú proti prezidentových zámerom ísť s kolegami na Gerlach výhrady. Najvyšší tatranský kočiar naozaj nie je vhodný pre každého návštevníka. Každý horský vodca už krátko po začiatku túry rozozná, kto na výstup naozaj má, a slabších nekompromisne prinúti vrátiť sa. Lebo zodpovednosť za zdravie a život klientov týmto vodcom nechýba. Výlet na Gerlach je ťažký nielen pre výstup – často tam padajú kamene, často sa tam pri zostupe zaseknú aj veľmi skúsení vysokohorskí
1
turisti, často sa tam rýchlo mení počasie. Navyše z Gerlachu nevedú alternatívne ústupové trasy ako napríklad z Lomnického štítu, kde je navyše aj lanovka. Gerlach prináša nemálo rizík.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.