referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
E.M.Remarque: Na západe nič nové
Dátum pridania: 30.05.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: wurstol
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 6 171
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 21.9
Priemerná známka: 2.86 Rýchle čítanie: 36m 30s
Pomalé čítanie: 54m 45s
 
1. Životopis, Prehľad tvorby:

Nemecký spisovateľ, vlastným menom Erich Paul Kramer. Narodil sa 22. júna 1898 v Osnabrücku (Nemecko) v rodine knihviazača a zomrel 25.9.1970 v Locarne. Vyštudoval univerzitu v Münsteri. V roku 1916 odišiel bojovať ako dobrovoľník, ale roku 1918 bol ranený. Spočiatku sa chcel stať hudobníkom neskôr maliarom, ale skutočnosť bola úplne iná. Vystriedal mnoho povolaní. Bol obchodným cestujúcim, agentom s náhrobkami, učiteľom, organistom, reklamným pracovníkom, účtovníkom atď. Od roku roku 1923 bol jeden rok redaktorom v Hannoveri. Počas svojho života veľa cestoval po Taliansku, Švajčiarsku, Balkáne a Turecku. V 1931. sa presťahoval do Ascony vo Švajčiarsku. O dva roky neskôr mu v Nemecku fašisti spálili knihy a v roku 1938 zbavili občianstva. V 1939. odcestoval do New Yorku, kde získal americké štátne občianstvo, neskôr sa však vrátil do Švajčiarska. E.M.Remarque patrí k najobľúbenejším autorom 20. storočia, možno preto, že jeho tvorba bola ovplyvnená Jackom Londonom, Ernestom Hemingvayom alebo nórskym spisovateľom Knutom Hamsunom (ktorý však sympatizoval s fašistickým hnutím v Nórsku). Remarqueové dielo sa vyznačuje humanitou, ale hlavne je výrazne protifašistické, protinacionalistické a spoločensko kritické, bohužiaľ je však jeho význam často podceňovaný.
Hrdinovia jeho diel sú vždy nejakým spôsobom postihnutý vojnou alebo sú to mladí ľudia, ktorí si nemôžu nájsť miesto v spoločnosti. Keďže sám autor bojoval vo vojne a bol ňou poznačený často sa s postavami stotožňuje, majú autobiografické črty (napr. Paul Bäumer). Využitím podrobnej charakteristiky postáv, prvkov expresionizmu, naturalistických popisov scén na fronte a napríklad aj hrubých slov v niektorých situáciách dodáva celému dielu osobitné kúzlo.


Tvorba:

Jeho vrcholným dielom je sugestívne napísaný román Im Westens nichts Neues (Na západe nič nové), ktoré vyšlo už v roku 1928 v časopise, knižne až o rok neskôr. Na základe vlastných skúseností opisuje vojnové hrôzy očami mladého vojaka a zbavuje čitateľa akýchkoľvek ilúzií o vojnových hrdinstvách. Kniha mala veľký úspech a šokovala hlavne svojim reportážnym a dezilúzijnym štýlom, miestne až detailným pohľadom na svetovú katastrofu.

Mýtus frontového kamarátstva prenesený do civilného života je obsahom menej úspešného románu Der Weg zurück (Cesta späť) z roku 1931, ktorý je voľným pokračovaním Na západe nič nové.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.