referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Človek v boji za slobodu a humanizmus a jeho revolta proti spoločnosti vo svetovej romantickej literatúre
Dátum pridania: 06.07.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: kukolar3
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 944
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 3.7
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 6m 10s
Pomalé čítanie: 9m 15s
 
A: Revolučné hnutia, rozpad feudalizmu a nástup kapitalizmu v 18. st. ovplyvnili filozofiu i umenie. Proti rozumovému poznaniu skutočnosti sa zdôrazňovalo nerozumové, vcítenie sa pomocou citov ( racionalizmus ). Nová filozofia ( idealizmus ) považuje ducha, myšlienku, vedomie za prvotné a hmotu, bytie za druhotné. Nový vzťah človeka k životu a spoločnosti sa spevňuje a dotvára na romantizmus. Romantizmus je individuálnou vzburou proti svetovému poriadku a spoločnosti. Jednotlivec v romantizme strácal istotu, cítil sa sklamaný a osamotený z nenaplnenia ideálov, pretože mnohé národy ostávali nejednotné.. Človek túžil po slobode, po sociálnej spravodlivosti a chcel zmeniť svet aj za cenu vlastnej obete. Hrdina je vydedenec spoločnosti žijúci na jej okraji, alebo úplne mimo spoločnosti ( zbojník, žobrák, väzeň ) cíti sa osamelý, opustený a nepochopený, pochádza zo všetkých spoločenských vrstiev, je výnimočný, túži po ideále ktorý sa mu nepodarí dosiahnuť . Hlavný konflikt spočíva v rozpore sna a skutočnosti, charakteristická je mravná obroda postavy (premena). Autori sa v svojich dielach vracajú na dedinu, k ľudovej slovesnosti, k prírode a k hovorovej reči ( uplatňovala sa fantázia ). Básnici sa snažia čo najvernejšie vyjadriť svoje pocity a myšlienky, často narúšajú hranice medzi literárnymi žánrami. Napríklad epika sa lyrizuje za pomoci opisov psychiky a reflexií (úvah). Tento jav sa nazýva druhový a žánrový synkretizmus. Hlavným literárnym druhom sa stáva lyrika. Témy z minulosti ( slávna minulosť národa) a z prítomnosti (osudy obyčajných ľudí)
Romantizmus začal vznikať v najvyspelejšej krajine Európy, Anglicku. Najvýznamnejším autorom tohto obdobia bol Georg Gordon Byron. Svoj život, názory na Anglicko a Európu zobrazil v autobiografickej poéme ,, Childe Haroldova púť ´´, ktorá je protestom proti tyranii a neslobode podrobených národov. ,, Chillonský väzeň´´, v ktorom Byron vytvoril typ osamelých buričov, ktorých samota vháňa do melanchólie a pesimizmu. Stal sa tak tvorcom romantického titanizmu.
Persy Bysse Shelley, bol rebelantom a buričom, čo sa prejavilo i v jeho tvorbe, napríklad vo veršovanej dráme ,, Odpútaný Prometeus´´ . Hra je oslavou krásy, odvahy ľudského ducha, lásky a demokracie.

Najvýznamnejším spisovateľom nemeckého romantizmu bol Johan Wolfgang Goethe. Napísal dielo ,, Prometeus´´ , v ktorom vyjadruje svoju nespokojnosť so spoločnosťou .
,, Utrpenie mladého Werthera´´ je prvý sentimentálno- psychologický román vo forme listov a denníkových zápiskov ( svojmu priateľovi Wilhelmovi ). Mladý vzdelanec Werther sa beznádejne zaľúbi do Lotty, nevesty svojho priateľa. Prežíva muky, nenachádza východisko zo situácie. Pretože aj jeho úsilie v práci stroskotáva na feudálnych spoločenských konvenciách, zvolí si dobrovoľnú smrť. Životným dielom Goetheho je veršovaná dráma ,, Faust ´´. Nadväzuje v nej na stredovekú povesť o legendárnom doktorovi Faustovi, ktorí podpíše zmluvu s diablom Mefistom. Hrdina prežije lásky a sklamania nakoniec nachádza zmysel v práci pr spoločnosť.

Túžbu po národnej i osobnej slobode vyslovoval vo svojej tvorbe básnik a dramatik Friedrich Schiller. Proti feudálnemu absolutizmu vystúpil v hre ,, Zbojníci´´. V historickej dráme ,, Wilhelm Tell ´´ zobrazuje boj Švajčiarov proti habsburskému útlaku.
Feudálnu rozdrobenosť vlasti, prázdne rojčenie ťažko niesol najrevolučnejší romantik Heinrich Heine. Slávu získal zbierkou ,, Kniha piesní ´´. Venoval sa aj politickej poézii ( básne ,, Sliezski tkáči, Dvaja granátnici, Zámocká legenda´´, ,, Zimná rozprávka´´)
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.