referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Margita Figuli: Tri gaštanové kone
Dátum pridania: 10.07.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: sellaginela
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 982
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.6
Priemerná známka: 2.85 Rýchle čítanie: 4m 20s
Pomalé čítanie: 6m 30s
 

Ľúbostne ladená románová novela s rozprávkovým charakterom, zaradená medzi diela slovenského naturizmu.

Peter je skutočným novodobým rozprávkovým hrdinom, ktorý bojuje proti zlu a poráža ho, aby vyslobodil svoju milovanú zo zajatia nešťastného života. Nemá žiadne magické predmety, ale svedomie, ktoré mu vždy ukazuje správnu cestu, a svojho gaštanového koňa namiesto zázračného tátoša, ktorý mu je oporou a priateľom v najťažších chvíľach.

Okrem vonkajšieho konfliktu medzi Petrom a Janom Zápotočným rieši Peter sám v sebe mravné otázky, je vystavený pokušeniam, no nepodľahne ani jednému. Na konci si odnáša svoju vyvolenú do domu na vernom gaštanovom koni.

Skutočná láska nie je pudová vášeň ani náruživosť, akú môžeme vidieť u Zápotočného, ale mravná, čistá, obetavá sila, ktorá prekonáva všetky prekážky a riskuje, že stratí všetko, lebo jej záleží na šťastí toho druhého.

V novele je výrazný aj sociálny motív - kontrast Petrovej chudoby a Zápotočného bohatstva, otázka sobáša z lásky alebo kvôli majetku, v ktorej predbežne víťazí majetok.

Dej sa odohráva na Orave a v Turci, v prírode a dedinskom prostredí, v rozmedzí približne jeden a pol roka v čase hospodárskej krízy (Peter prichádza o zamestnanie, firmy s drevom krachujú).

Rozprávačom je Peter, hlavná postava, preto dej vnímame z jeho perspektívy, silne podfarbený jeho pocitmi.

Štýl je jednoduchý, priamy, metaforický, využíva veľa prírodných a biblických prirovnaní, umeleckých opisov prírody. Postavy sú silne polarizované a ich vlastnosti často idealizované.

Peter bol v detstve Magdaléniným susedom, vyrastali spolu, obaja majú na toto obdobie krásne spomienky. Je sirota, romantik, citlivý, cudný, mravný, svedomitý, jemný, spätý s prírodou, ale i odvážny, sebaistý, spravodlivý, statočný, smelý, tvrdohlavý a odhodlaný. Skupoval drevo pre žilinskú pílu, nemal vlastný dom ani peňazí nazvyš. Magdaléna bola preňho osudovou ženou: robil si na ňu nároky „Žiadam si od života jediné, žiadam si svoju Magdalénu.", jeho láska bola „veľká, čistá, hlboká", neváhal za ňu podstúpiť akúkoľvek obeť, nechcel ju získať prázdnymi sľubmi, ale skutkami.

Magdaléna je v knihe vykreslená tak, ako ju vidí zaľúbený Peter (subjektívne): stelesnenie čistoty, mravnosti, krásy, dobra, pokory a kresťanskej lásky. „Krásna, nežná, dobrá", „žena veľkej a silnej viery", má dlhé svetlé vlasy a podmaňujúce oči, je veselá, statočná, nevinná, trpezlivá. Po svadbe so Zápotočným sa zmenila: bola mlčanlivá, nikomu sa nepožalovala, trpela v tichosti.

Jano Zápotočný bol protikladom Petra, predstavuje opačný svet: je zlý, chamtivý, chlipný a žiarlivý, bohatý a namyslený, bezcitný, surový, nečestný, krutý, podozrievavý, prefíkaný, násilník a neskôr aj pijan.

Magdalénini rodičia - krčmári Maliarikovci: otec mal Petra rád, spolu s Magdalénou naňho často spomínali, ale matka - Maliarička bola skúpa, panovačná a bohatý zať bol pre ňu dôležitejší ako šťastie vlastnej dcéry.

Jožko Greguš bol Magdalénin bratranec a Petrov priateľ.

Stručný obsah

Peter sa chystal požiadať Magdalénu o ruku. Po ceste stretol Zápotočného a Greguša, ako pašovali kone z Poľska. Zápotočný mal rovnaký zámer ako Peter, no oveľa väčšie vyhliadky na úspech, pretože bol najbohatším gazdom v dedine. Všetci traja majú takmer rovnaké gaštanové kone.

Peter sa tajne stretne s Magdalénou a dohodnú si stretnutie, ale prekazí to nehoda. Peter našťastie príde včas a zachráni ju spod kopýt koňa. Magdalénu zasnúbia so Zápotočným a sklamaný Peter chce odísť, no dá sa prehovoriť, aby zostal ešte na pálenie svätojánskych ohňov. Stretne sa s Magdalénou a sľúbia si vernosť, až kým sa Peter nevráti na troch gaštanových koňoch a neprivedie ju do domu, ktorý postaví na mieste svojho rodičovského. Zápotočný si však vypočul ich rozhovor a keď Peter odíde, Magdalénu znásilní a prinúti ju vydať sa zaňho. V manželstve sú obaja nešťastní, Magdaléna kvôli Zápotočného týraniu koňov potratí dieťa v šiestom mesiaci.

Peter horko-ťažko splnil svoj sľub, vzdal sa túlania po svete a o rok a pol prichádza po Magdalénu. Cestou sa však dozvie o tom, čo sa stalo, napriek tomu sa však nevzdáva zámeru ísť do Leštín. Znova zachránil Magdaléne život, keď ju ohrozoval kôň, ktorého týral Zápotočný. Jano ho chcel zabiť, no nepodarilo sa mu to.

Magdaléna ťažko ochorela. Petrovi sa k jej smrteľnej posteli podarilo dostať iba za pomoci farára, ktorý mu radil zmieriť sa so Zápotočným a vzdať sa Magdalény. Peter bol rozhodnutý obetovať sa, no situácia sa vyvinula inak: Zápotočný vypálil na telo jedného z troch gaštanových koní slovo „TULÁK", kruto ho oslepil a splašený kôň ho zabil.

Magdaléna sa pomaly spamätáva z otupenia a utrpenia v manželstve a začína veriť, že znova môže byť šťastná. Peter a Magdaléna sa zosobášia aj proti vôli matky a odchádzajú do vlastného domu do Turca.

 
Podobné referáty
Margita Figuli: Tri gaštanové kone SOŠ 2.8441 5005 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone SOŠ 2.8570 823 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone SOŠ 2.8425 1059 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone 2.8921 2188 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone 2.9073 1061 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone SOŠ 2.9894 1549 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone 2.8698 1059 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone GYM 2.8810 599 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone 2.8669 256 slov
Margita Figuli: Tri gaštanové kone 2.9608 1256 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.