referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Miriama
Nedeľa, 8. septembra 2024
Jules Verne - Cesta do stredu zeme
Dátum pridania: 08.10.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Deli12
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 4 047
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 10.4
Priemerná známka: 2.88 Rýchle čítanie: 17m 20s
Pomalé čítanie: 26m 0s
 
Jules Verne - Cesta do stredu zeme

Vydavateľstvo: Mladé letá
Rok vydania: 1972
Počet kapitol: 45
Počet strán: 196

Hlavné postavy: Otto Lidenbrock, Axel (rozprávač), Hans Bjelke.
Vedľajšie postavy: Graüben, Marta, Pán Thompson, Barón Trampe, Pán Finsen, Pán Pictursson, Pán Fridriksson, Doktor Hyaltalin, Bjarne.

Dej: Jedného dňa priniesol profesor Lidenbrock knihu, ktorú objavil v skliepku žida Hevélia. Kniha mala názov Heims Kringla a napísal ju islandský spisovateľ Snorre Turlesona. Kniha bola napísaná runami a keďže Axel nevedel čo to runy sú, tak mu jeho strýko dal malú prednášku. Na konci tejto prednášky z knihy nečakane vypadol akýsi pergamen. Keď si ho profesor obzrel, zistil, že je napísaný starou islandčinou. Tento text bol zašifrovaný a tak sa ho profesor Lidenbrock snažil rozlúštiť. Do tejto činnosti bol tak zapálený, že odmietol aj obedovať. Marta a Axel už tušili, že ak to profesor Lidenbrock nerozlúšti, tak ich čaká dlhý pôst. Keď sa do toho pergamenu profesor lepšie pozrel, narazil na dvojité M. a tak zistil, že medzi knihou a pergamenom leží dvesto rokov.

Profesorovi vŕtalo v hlave, že kto ten pergamen napísal, keď zrazu narazil na machuľu. Machuľu podrobnejšie preskúmal a zistil, že je to meno presláveného islandského učenca Arneho Saknussemma. V tom profesora napadlo, že na ten pergamen mohol Arne Saknussemm poznačiť nejaký fantastický objav. Toto vyvolalo v profesorovi veľké vzrušenie až povedal: "Nech nejem a nespím, kým sa nezmocním tajomstva tohto dokumentu, kým ho nerozlúštim!" Martinine a Axelove predtuchy sa splnili. Najprv sa snažili zistiť o aký jazyk sa jedná. Z pomeru samohlások a spoluhlások profesor usúdil, že sa jedná o južný jazyk. Keďže všetko čo profesor diktoval Axelovi nedávalo žiadny zmysel, tak profesor odišiel von. Marta a Axel si už mysleli, že tam všetci pomrú od hladu.

Axel stále musel myslieť na ten pergamen a tak si ho zobral a len tak sa naňho pozeral. Hľadal v ňom latinské slová, ale keď si ich dal dokopy, tak mu nedávali žiadny zmysel. Axelovi bolo z toľkého rozmýšľania horúco a tak sa začal ovievať tým pergamenom. Pri kmitaní objavil dve latinské slová craterem a terrestre. V tom zistil, že našiel dešifrujúci kľúč. Axel pomocou tohto jednoduchého kľúča plynule prečítal to tajomstvo. Avšak zmocnila sa ho hrôza keď dočítal. Bol veľmi nervózny z toho, čo sa z toho pergamenu dozvedel a tak ho chcel spáliť. Už ho šiel hodiť do kozuba keď vtom sa vrátil strýko. Ako Axel predpokladal strýko si hneď sadol za stôl a snažil sa odšifrovať pergamen. Strýko už tri hodiny pracoval bez toho že by niečo povedal.

Strýko už nemal energiu ale napriek tomu nevečeral. Axel šiel spať a keď sa ráno zobudil, tak zistil, že strýko stále sedel nad robotou. Axel strýka veľmi ľutoval ale aj tak mu neprezradil šifrovací kľúč. Marta chcela ísť nakúpiť potraviny na trh, ale zistila, že dvere sú zamknuté a kľúč od nich mal len profesor. Marta a Axel vedeli, že kvôli profesorovi budú musieť hladovať, lebo sa to už raz stalo. Axel sa rozhodol, že bude hlad ignorovať ale neskôr si to rozmyslel a šiel strýkovi povedať to veľké tajomstvo. Strýko zo začiatku Axela nevnímal, ale potom si ho všimol a Axel mu vysvetlil ako pergamen Arne Saknussemm zašifroval. Profesor tomu spočiatku neveril ale potom sa mu "vyjasnilo". Keď sa tak stalo, celkom plynule začal čítať text latinčinou. Text opisoval cestu do stredu zeme. Keď tento text strýko dočítal tak sa začal tešiť ako malý. Neskôr povedal Axelovi aby zbalil kufre. Martu poslal pripraviť obed. Po obede sa Strýko začal zhovárať s Axelom o tej ceste. Axel bol z toho zhrozený a tak začal strýkovi proti argumentovať.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Jules Verne - Cesta do stredu Zeme 2.8998 715 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.