referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
O konope (rétorický prejav)
Dátum pridania: 11.02.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: attaker
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 529
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 3m 20s
Pomalé čítanie: 5m 0s
 
Vážení prísediaci...

Pestovanie Konopy Siatej, či odborne Cannabis Sativa je v súčasnosti veľmi aktuálnym problémom. Pre niekoho môže byť táto téma spoločenským tabu, aj preto že pestovanie konopy u nás hraničí aj zo zákonom. A preto, by sa mala o probléme viesť diskusia, aby sa odhalili nielen riziká, ale i pozitíva tejto rastliny.
Táto bylina bola obľúbená v stredoveku ale aj v staroveku. Jej účinky sú známe už viac ako 4000 rokov. Prvopočiatky využívania jej zázračných vlastností boli v centrálnej a východnej Ázii. Tu ju považovali za dar bohov, preto ju sprvu používali lekári vysokých predstaviteľov alebo kňazi pri rituáloch. Neskôr sa rozšírila po celom svete aj medzi bežných smrteľníkov. Napríklad americký spisovateľ Lewis Carrol, tvorca Alice v krajine zázrakov zožal úspech len vďaka nej. Ale aj Budha sa živil konopou viac ako šesť rokov až do zjavenia štyroch veľkých právd budhizmu.
Ale dnes je všetko inak – pestovanie je zakázané vo väčšine krajín sveta. No prečo? Mnohí ju zaraďujú medzi drogy, pretože obsahuje THC, to jest Tetrahydro-cannbinol –psychoaktívnu látku, ktorej častým užívaním môže vzniknúť psychická závislosť. Na druhej strane však nenarušuje sebakontrolu ako alkohol. V primeraných množstvách môže vyvolať intenzívnejšie sústredenie sa, ktoré možno využiť aj k rozvíjaniu predstavivosti, duchovnej relaxácií, či napísaniu nejakého literárneho alebo hudobného diela.
Nielen v posledných desaťročiach boli medzi ľuďmi šírené fámy, že zabíja neuróny v mozgu a poškodzuje pamäť viac než alkohol alebo škodí pľúcam viac než cigarety. Všetky tieto tvrdenia však moderní lekári a farmaceuti už vyvrátili. Vkladajú do nej veľké nádeje a veria, že v modernej medicíne sa využijú vo väčšej miere aj jej antibiotické a analgetické účinky. Nevídané úspechy vykazuje pri liečbe TBC, parkinsonovho syndrómu, zeleného očného zákalu a pokročilých štádiách AIDS a rakoviny. Ale najväčší prínos by mohla mať ako náhrada dnešných liekov s nepríjemnými vedľajšími účinkami.
Konope je aj širokospektrálna technická plodina na výrobu lacnejšieho papieru, biomasových palív, lán, izolácií, dreveného uhlia, metanolu alebo na vykurovanie či získavanie elektrickej energie a to je len časť, lebo podľa istej americkej organizácie je ich viac než jedenásťtisíc. Významnou sa môže stať aj v potravinárstve. Z jej semien neobsahujúcich THC sa dá vytvoriť múka, pečivo, sušené mlieko, cestoviny, jedlý olej, margarín či nápoje ako sú čaj, pivo, víno a rôzne destiláty.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.