referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Závislosť
Dátum pridania: 29.03.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Marshall6
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 367
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.2
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 0s
Pomalé čítanie: 3m 0s
 
Okova moderného sveta. Je to niečo bez čoho si nevieme predstaviť život- čo potrebujeme. Naše závislostí sa začínajú už od raného detstva. Závislosť od rodičov, ktorá pretrváva len niekoľko rokov, alebo aj značnú časť života dospelého človeka. Veď ktoré dieťa si vie predstaviť život bez mamy, bez otca?

No nástupom do školy sa objavuje množstvo rizík rôznych závislostí. Z tých najbežnejších závislostí sú to napríklad závislosť na počítačových hrách, na televízii. A práve toto sú tie závislosti, ktoré nám už od mala robia také problémy. Veď koľko krát musí mam krvopotne nútiť svoje dieťa do učenia, do plnenia svojich povinností? A koľkokrát sa na tieto prosby ozýva odpoveď :Ešte chvíľu.‘‘?.A práve toto môže byť príčina naštrbených vzťahov v rodine, medzi kamarátmi. No tieto závislosti sa vo väčšine prípadov dajú liečiť. Samozrejme až na extrémne prípady kedy sa po sériách neúspechov zúfalí rodičia snažia svojmu dieťaťu pomôcť prostredníctvom lekárov. No so závislosťami na drogách, alkoholu a cigaretách sa už tak ľahko liečiť nedajú. Tieto závislosti vznikajú napríklad pod nátlakom kamarátov. Veď kto by nechcel skúsiť niečo tak vzrušujúce a nové? No keď si raz dá už sa tohto zlozvyku nechce vzdať. No v horších prípadoch sa snažia deti utiecť pred svojimi problémami či už v rodine alebo v škole prostredníctvom omamných látok. A tieto závislosti môžu pretrvávať po celý život. Vtedy sa rodičia pýtajú prečo práve ich dieťa? No v takýchto prípadoch by rodičia mali skôr vyhľadať nie len pomoc pre svoje dieťa , ale aj pre samých seba.

Úplne iný prípad je závislosť od druhého človeka, toho koho máme radi. Takýto druh závislosti nám dokonca môže priniesť osoh. Pretože práve závislosť na človeku v nás môže odhaliť tú lepšiu stránku, keď chceme milovanú osobu potešiť, alebo jej chceme pomôcť. Navyše záväzky voči inému človeku nás môžu oslobodiť od iných závislostí. Napríklad keď kvôli partnerovi prestanete fajčiť.

Závislosť či už chceme alebo nie je prirodzená súčasť nášho života. Môže vzniknúť od čohokoľvek čo máme radi, čo nám nejakým spôsobom uľahčuje život. Mnoho ľudí sa ich nevzdá celý život. Ale na čo, keď to máme tak radi? Ja si myslím, že keď nie sme závislý máme ohromnú slobodu a vždy je lepšie byť voľný ako byť otrokom svojich túžob.
 
Podobné referáty
Závislosť GYM 2.9819 621 slov
Závislosť 2.9660 90 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.