referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Je reklama proti drogám reklamou pre drogy? (úvaha)
Dátum pridania: 14.04.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Matelko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 429
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.5
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 2m 30s
Pomalé čítanie: 3m 45s
 
JE REKLAMA PROTI DROGÁM REKLAMOU PRE DROGY?

Určite každý z nás pozná silu reklamy a už neraz sa dal nachytať na rôzne žiarivé farby, svieže vône a dni, ktoré sú úplne v pohode aj keď práve leziete po strome, či sa práve bicyklujete v obtiahnutých nohaviciach. A či je antireklama takisto len reklamou? Znamenito to vystihol herec, hrajúci postavu učiteľa vo filme „Obecní škola“. Ten na otázku riaditeľa, či si myslí, že keby vyhlásil do rozhlasu, aby žiaci nechodili do horiaceho domu, tí by tam práve kôli tomu išli, odpovedal:“Neviem, ale určite by som to neskúšal“. Tento rozhovor prebehol po známej scénke s primrznutými jazykmi žiakov na studenom zábradlí.

Ja sa rovnako pozerám aj na problém reklami proti drogám. Pochádzam
z Bratislavy, z mestskej časti Dolné hony, ktorá práve minulý týždeň štatisticky predbehla v otázkach dílerstva a drogovej závislosti vôbec mestskú časť Petržalka, ktorá bola drogami známa už od revolúcie. Mnoho rokov som sa dostával do kontaktu s rôznymi letákmi upozorňujúcimi mladých na drogy. Zúčastnil som sa viacerých prednášok týkajúcich sa práve kampaní proti drogám a tak môžem prehlásiť, že neustálymi kampaňami proti drogám sa nič nevyriešilo. Uviedol by som jeden príklad, ktorý priznávam, je dosť extrémny. Počul som, že na jednom nemenovanom bratislavskom gymnáziu pôsobila učiteľka biológie, ktorá nebola medzi žiakmi veľmi obľúbená. Táto učiteľka svojim študentom skoro každú hodinu rozprávala o zhubných účinkoch drog a o tom, ako nevie pochopiť ľudí, ktorí sa drogám oddávajú. Jeden chlapec v ročníku začal mať problémy a práve tu vidím extrém tohoto príkladu, keďže hneď siahol po drogách. Výstrahou ale ostáva, že vo výpovedi uviedol ako dôvod svojho konania, nenávisť voči preafektovanej učiteľke, ktorej trebalo urobiť napriek. Otázne je, či by sedemnásťročný chlapec siahol po drogách, nebiť preafektovanej učiteľky. Odpoveď ostáva skrytá.

V tomto momente vyznieva moja úvaha skepticky, čo sa týka propagandy proti drogám. Ja ale, priznám sa, takisto patrím medzi ľudí, ktorí zastávajú názor informovanosti mládeže na túto horúcu tému. Nepovažujem ale pritom za potrebné hovoriť o drogách v takom množstve. Však dnes už päť – šesť ročné deti ovládajú názvy väčšiny omamných látok a nie som si úplne istý, či je im to na prospech. Dokonca si myslím, že to prispieva len k čoraz väčšiemu nárastu drogovo závislých detí. A teraz sa pokúsme vrátiť k učiteľke biológie.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.