Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Lev Nikolajevič Tolstoj Anna Kareninová

Základnou myšlienkou Tolstého spoločenského románu Anna Kareninová je „idea rodiny.“ Na životných príbehoch troch rodín, ktorých osud sa diametrálne rozchádza a z ktorých je každá inak nešťastná, ukazuje autor, ako sa práve v rodinnom kruhu prelína súkromný a spoločenský život. Napriek autorovmu úsiliu o harmonickosť, ani jedna z postáv ju nedosiahne. Román nevyznieva jednoznačne, lebo i tvorcovo myslenie je rozporné. Verne však zrkadlí protirečivosť čias, v ktorých vznikal. Čias, keď sa v nastupujúcom kapitalizme podstatne narušili staré vzťahy a jednotlivci i spoločnosť sa ocitli bez morálnych opôr. V očiach Tolstého je rozklad rodiny nepriamo spätý s vývinom kapitalistických pomerov. Osou románu je tragický ľúbostný príbeh ženy, ktorá sa vzbúrila proti ustáleným životným normám. Dielo sa stáva humanistickým protestom proti zániku toho, čo je v človeku najľudskejšie.
V centre románu stojí Anna Kareninová, manželka Alexandra Alexandrejeviča Karenina, ktorá prichádza do Moskvy za svojou sestrou Dariou Alexandrovnou Oblonskou, v rodine ktorej sa vyskytli určité problémy. Manžel Darie Alexandrovny, Stepan Arkaďjič Oblonskij sa zaplietol s francúzskou vychovávateľkou svojich detí. Ďalšou dôležitou osobou románu je mladá 18-násť ročná Kitty Ščerbacká a jej dvaja nápadníci Konstantin Dmitrič Levin a Alexej Alexejevič Vronskij. Životné osudy týchto ľudí tvoria tri dejové línie, ktoré sú odlíšené, ale navzájom sa prepletajú.
Kitty, najmladšia dcéra grófa Ščerbackého, bola zaľúbená do grófa Vronského. O jej ruku mal však záujem aj priateľ rodiny Ščerbakovcov Levin. Levin bol utiahnutý starý mládenec, ktorý žil na vidieku, kde pracoval, lovil, staral sa o svoje hospodárstvo. Na druhej strane, jeho sok Vronskij bol úspešný muž z mesta, vzhľadný, ktorého čakala skvelá kariéra u vojska. Potom ako Kitty odmietla Levinovu žiadosť o ruku, sa obaja sokovia stretli na rodinnej oslave u Ščerbakovcov. Toto stretnutie však skončilo Levinovým spoločenským fiaskom, na čo sa Levin utiahol naspäť na vidiek.
Medzi tým, na pozvanie Stepana Arkaďjeviča, prichádza ústredná postava Anna do Moskvy. Počas cesty sa vo vlaku spoznáva s grófkou Vronskou, matkou grófa Vronského. Na ich príchod na stanici čakal Stiva (Stepan Arkaďjič Oblonskij) a Vronskij spolu. Po príchode oboch žien sa Anna a Vronskij vplyvom nehody jedného zo zamestnancov železnice spoznávajú. Toto ich prvé stretnutie je spojené s ich spoločnými sympatiami.

Vronskij aj naďalej dvorí Kitty, ale spoločné stretnutie s Annou ich nenechávajú ľahostajnými. Vzniká medzi nimi ľúbostný vzťah. Doba a postavenie Anny v spoločnosti však nedovoľovali toto ľúbostné vzplanutie verejne realizovať. Na druhej strane tu však bol aj vysoko postavený Annin manžel Alexander Alexandrejevič Karenin. Tento neústupný a v práci tvrdý, ale aj milý a milujúci manžel a otec ich syna, nemal o tomto vzťahu ani potuchy.
Týmto sa uvoľnilo miesto pre Levina, ktorý aj naďalej miloval Kitty. Kitty však ochorela a odišla aj so svojou matkou na liečenie do Sodenu v Nemecku, kde sa spriatelila s Varenkou, opatrovateľkou starej grófky. Varenka svojou dobrotou pomohla Kitty zotaviť sa z ťažkej choroby. Po návrate do Moskvy sa stretáva s Levinom, ktorý ju pozýva na vidiek. Pozvanie prijíma a spolu s rodinou odchádzajú. Prežijú tam dlhý čas, počas ktorého sa Kitty s Levinom zblížia a nakoniec neodmietne jeho žiadosť o ruku. Medzi tým sa ďalej vyvíjal vzťah Anny a Vronského. Anna sa zverí svojmu manželovi o Vronskom. Ten to prijme s hrdosťou. Aby uľahčil život žene, ktorú miloval a doprial jej šťastie, navrhne jej rozvod, ktorý by bol v tých dobách krajne neprípustný. Anna však dobre vedela, že by to jej manžela spoločensky zničilo a preto rozvod odmietla.
Po čase sa narodí Annino a Vronského spoločné dieťa. Anna však pri pôrode skoro zomrie. Narodenej dcére dáva meno Anna. Medzi tým sa Vronskij pokúsi o samovraždu. Samovražda sa mu nevydarí. Po vyliečení Vronskému navrhnú prevelenie do Taškentu. On to však odmietne a spolu s Annou odchádzajú do cudziny.
Druhá časť Tolstého románu sa začína svadbou Kitty a Levina. Na svadbu, ktorej prípravy trvali šesť týždňov, prišiel Levin s dosť veľkým omeškaním. Ľudia čakajúci v kostole sa už začali obávať, že si to ženích rozmyslel. Levin ale meškal preto, lebo mal problémy s obliekaním. Na obrovskej svadbe, ktorá dopadla veľmi dobre, sa zišlo veľa ľudí.
Po nádhernej svadbe sa Levin dozvedá o ťažkej chorobe svojho brata, Nikolaja Dmitrjeviča, preto Levin s Kitty obchádzajú hneď za Levinovým bratom. Po dlhšom staraní sa o brata, lekár Levinovi povedal, že jeho bratovi ostávajú už len tri dni. Nikolaj Dmitrijevič, po desať dňovom trápení, zomiera. Takže po krátkom šťastí prichádzajú prvé temné mraky. Kitty sa pri tomto nešťastí dozvedá o tom, že je tehotná.
Po ťažkom pôrode, odchádza Anna s Vronskym do Talianska. Tu si Vronskij nájde novú záľubu, maľovanie obrazov.
Po Anninom odchode sa Alexander Alexandrejevič, Annin manžel, cíti veľmi zúfalí.

Vtedy sa Alexander Alexandrejevič spozná s grófkou Lýdiou Ivanovnou, ktorá sa stará o hladký chod Kareninovej domácnosti. Zároveň mu Lýdia Ivanovna poskytovala mravnú oporu v jeho starostiach. Grófka sa zaľúbila do Karenina, no on jej city neopätoval.
Anna po príchode z Talianska do Petrohradu chcela Seriožu, svojho syna, vychovávať. Preto napísala manželovi list, v ktorom ho žiadala, aby jej Seriožu dal. On túto žiadosť odmietol. Keď mal Serioža narodeniny, Anna nakúpila veľa hračiek a išla za synom. Služobníctvo však odmietlo Annu vpustiť do domu a tak Anna podplatila služobníctvo, aby ju pustili za jej synom. Pri odchode sa Anna stretla s Alexejom Alexandrejevičom a potvrdila si svoje rozhodnutie, odísť od neho.
Cez leto pozvali, Kitty a Levin, na vidiek Dáriu Alexandrovnu s deťmi, Varenku, Kitinu priateľku z Nemecka a Sergeja Ivaniča Koznyševa, známeho spisovateľa, Levinovho nevlastného brata. Sergej Ivanič sa zaľúbil do Varenky. Neskôr cez leto prichádza na vidiek aj Stiva (Stepan Arkaďjič Oblonskij) s mladým grófom Vasenkom Veslovskijm. Veslovskij začne Kitty dvoriť, čo si všimne Levin a začne žiarliť a tak ho Levin vyhodí z domu.
Medzi tým sa Dolly (Dária Alexandrovna) vyberie za Annou, ktorá sa presťahovala na vidiek, neďaleko Levina. Keď sa stretne s Annou spoznáva Annino dieťa Annu. Anna je z príchodu Dolly veľmi šťastná. Dolly je jediná osoba, ktorá Annu navštívila, lebo ostatná spoločnosť ju odsúdila preto, že opustila manžela a mala s iným mužom dieťa. Pri rozhovore s Annou sa Dolly dozvedá o tom, že Anna už nemôže mať ďalšie deti. Anna sa z Dolly zhovárala aj o rozvode a vtedy jej Dolly navrhne, aby napísala svojmu manželovi list, v ktorom ho požiada o rozvod. Anne sa tento nápad zapáčil a napísala list manželovi so žiadosťou o rozvod. On tento návrh zamietol. Po tomto odmietnutí Anna spolu s Vronskijm odchádzajú do Moskvy.
Na návrh lekára odchádza Kitty a Levin do Moskvy porodiť dieťa. V Moskve sa Levin zoznámi s Annou a Vronskijm. Po troch mesiacoch v Moskve sa im narodí dieťa. Narodenému synovi dajú meno Miťo.
V Moskve sa vzťah Anny a Vronského veľmi zhoršil. Anna sa s Vronskijm háda väčšinou preto, lebo Anna si myslí, že ju Vronskij podvádza s inou ženou. Anna vidí, že jediné východisko z jej trápenia je smrť. Po jednej hádke Vronskij Annu opustí. Anna ho chce potrestať a tak ide na železničnú stanicu. Po príchode na stanicu, do stanice vchádza nákladný vlak. Anna vidí jediné východisko z jej trápenia smrť a tak skočí pod vlak.

Až vtedy si uvedomí akú chybu v živote urobila.
Po Anninej smrti jej dcéru Annu, vychováva jej manžel Alexander Alexandrejevič. Vronskij po krátkom čase odchádza bojovať do Srbska.
Anna sa neprevinila tým, že milovala, ale že pre lásku prišla do konfliktu so spoločnosťou a zároveň chcela, aby ju táto spoločnosť uznávala.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk