referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sabína
Nedeľa, 27. októbra 2024
Lev Nikolajevič Tolstoj Anna Kareninová
Dátum pridania: 28.03.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: giussica
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 024
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.4
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 5m 40s
Pomalé čítanie: 8m 30s
 
Dielo sa skladá z dvoch zväzkov. Je rozdelené na 8 častí, ktoré majú od 19 – 35 kapitol. Objavuje sa tu vývoj hospodárstva a politiky v Rusku. Sú tu opísané 3 druhy života – moskovský, petrohradský, vidiecky. Dej je poprerušovaný mnohými úvahami (najmä pesimistickými – najviac u Anny.)

Žáner: psychologicko-spoločenský román

Čas a miesto: 1873-1877 na mnohých miestach. Hlavne v Moskve, v Petrohrade, na vidieku, kde býva Levin, vo Vozdviženskom a v Karlových Varoch.

Téma: Tragický príbeh lásky Anny Kareninovej k dôstojníkovi Vronskému.

Motto: „Moja je pomsta, moja je odplata!“

Postavy: Anna Arkadievna Kareninová – navonok pôvabná, krásna a príťažlivá žena ale vo vnútri veľmi utrápená, nešťastná a nevyrovnaná
Alexej Alexandrovič Karenin – oddáva sa svojej práci, no v citovom živote je chladný a necitlivý. Záleží mu iba na postavení v spoločnosti.
Serioža – ich syn
Alexej Kirillovič Vronskij – gróf, dôstojník vo vojsku, úspešný v spoločnosti, mladý, pekný ale sebecký. Kvôli svojmu egoismu zničí život Anne a jej rodine a zlomí srdce Kitty.
Katerina Alexandrovna Ščerbacká = Kitty – mladá šľachtičná s dobrou výchovou, veľmi citlivá a priateľská.
Konstantin Dmitrič Levin – vidiecky šľachtic, pracovitý, podnikavý. Zvádza vnútorný boj – nevie si odpovedať na otázky týkajúce sa života a smrti a nevie či veriť alebo neveriť v Boha.
Sergej Ivanovič Koznyšev – brat Levina
Nikolaj Levin – brat Levina. Zomrie a kvôli nemu si Levin začne myslieť, že život je bezvýznamný, že načo sa snažiť, veď aj tak raz nastane smrť.
Stephan Arkadjič Oblonskij = Stiva – Annin brat, šľachtic, podvádza svoju ženu a necíti výčitky svedomia
Daria Alexandrovna Oblonská = Dolly – citlivá žena Stephana Arkadjiča, miluje svoje deti, kvôli ktorým zostane žiť s mužom aj po jeho nevere.
Varenka – mladé divča, veľmi pobožné, pomáha chorým.

Dej: Odohrávajú sa tu príbehy troch, respektíve štyroch manželských párov. Prvým párom je DOLLY a STEPHAN ARKADJIČ. Ich manželstvo je nešťastné. Stephan podvádza svoju ženu, ktorá mu na to všetko príde. Vďaka Anne s ním však ostane, lebo tá ju presvedčí, že kvôli deťom rozvod nie je dobrým riešením. Kvôli jeho nevere sa dostanú do zlej finančnej situácie. Istý čas napokon bývali u Kitty.
Ďalším párom boli LEVIN a KITTY. Levin bol už dlhší čas zaľúbený do Kitty ale ona mu lásku neopätovala. Bola totiž zaľúbená do Vronského. Levinovi sa tým zrútil svet. Kitty však tiež prežívala ťažké chvíle.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.