referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Antická literatúra
Dátum pridania: 09.01.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Stanulienka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 4 722
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 13.4
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 22m 20s
Pomalé čítanie: 33m 30s
 
-grécka a rímska literatúra


GRÉCKA LITERATÚRA:(9.stor.pred n.l.-5.stor.pred n.l.)

- pôvodná, základy literatúry
- kolíska európskej civilizácie
- hospodársky, politicky a kultúrne vyspelý štát, kde platila zásada, že ideálnym človekom je človek fyzicky aj duševne krásny =

KALOKAGATIA

- Telesná
- Rozumová
- Estetická
- Pracovitá
- Morálna

Gréci - obchodníci, moreplavci
grécka literatúra mala podporovať obchod aj moreplavbu, preto literárnymi hrdinami boli postavy putujúce po cudzích krajoch, prekonávajúce prekážky a zdolávajúce nepriazeň osudu.

Epika

HOMÉR (8. st. p. n. l.)
putujúci slepý básnik.
Asi najvýznamnejšou antickou literatúru je grécka literatúra. Vďaka Homérovi poznáme dve veľdiela gréckeho písomníctva: Ilias a Odysea. Oba tieto eposy čerpajú námety z povesti o Trójskej vojne.

Epos: Veľký epický žáner, ktorý zobrazuje veľkú historickú udalosť , alebo osobnosť. Popri hlavnom deji sú i vedľajšie epizódy, úvahy, charakteristiky, opisy, pri ktorých autor prerušuje hlavný dej a tým vzniká epická šírka. Postavami sú nadprirodzené bytosti, alebo osoby s výnimočnými schopnosťami, s pomocou bohov konajú zázračné činy.

- epos môže byť: bohatiersky, duchovný, historický, idylický.

Ilias

Hrdinský vojenský epos, ktorého autorom je slepý básnik Homér. Námet čerpá z grécko-trójskej vojny. Zobrazuje posledných 51 dní Trójskej vojny, ktorá. bola medzi Trójou a Spartou. Jej príčinou bol únos manželky, krásnej Heleny, spartského kráľa Menelaa. Uniesol ju princ Paris syn trójskeho kráľa Priama. Na strane jednotlivých armád bojovali najvýznamnejší grécky hrdinovia a pomáhali im najvýznamnejšie grécke bohyne. Veštice vyveštili, že ak sa do vojny zapojí Odyseus a Achilles vojnu vyhrajú. Odyseus ženatý s Penelopé nechce ísť do vojny, urobí sa chorým(orie na poli a pod skaly mu podhodia jeho syna, nechce mu ublížiť a tým sa prezradí)Achilles je krásny mládenec, predpovedali mu blízku smrť, jeho matka ho prezlečie za ženu a odchádza na ostrov s ostatnými ženami. Prezradí sa tým, že namiesto prinesených šperkoch siaha po zbraniach. Veštba, že kto prví stúpi na územie Tróji zomrie sa naplní, zlodej siahne po podhodenom štíte Odysea a zomrie. Za Tróju bojujú Odyseus, Agamemnom, Achilles s najlepším priateľom Patroklesom ,ktorého zabije Hektor V súboji s Achillom prehral. Achilles zneuctil jeho telo, zapriahol kone ktoré ho vláčili po bojisku, no napokon im ho vydal ,nakoniec zomiera aj on. Vojnu nakoniec lesťou vyhrali Sparťania, predstierajú ústup darujú im dreveného koňa, v ktorom sú ukrytí vojaci. Trója je zničená a vypálená.Eneas s malou skupinou ľudí sa zachráni(založí Rím).

Paris- opisovaný ako zbabelec.

Odysea

Hrdinský epos. Voľné pokračovanie eposu Ilias. Hl. hrdinom je itacký kráľ Odyseus vracajúci sa z Trójskej vojny a je stíhaný hnevom Poseidona. Odyseus urazil boha Poseidóna a tak mu chcel prekaziť návrat domov(musí zvíťaziť v boji s jednookým Kyklopom,opije ho vínom a oslepí rozpáleným ražňom, čarodejnica Kirké premení niekoľko jeho vojakov na svine, je do Odysea zaľúbená , má s ním syna , Sirény – zvádzali ho, aby im odolal sa dal upevniť na sťažeň, vojakom naleje do uší vosk, aby nepočuli ich spev)Penelopé oblieta 300 pytačov, vydávajú sa za jej manžela, každému dáva otázku ,“z čoho majú manželskú posteľ“. Napokon sa mu podarilo vrátiť sa k rodine. Domov sa vracia 20 rokov, prezlečený za starca, so svojím synom pripraví preteky pre príživníkov“ pytačov. Ten kto natiahne tetivu v luku sa stane manželom Penelopé .Dokáže to len on sám. Syn, ktorého má s Kirké ho zabije. Musí sa oženiť s Penelopé. Autor vyzdvihuje vynaliezavosť a šikovnosť Odysea a vernosť jeho manželky Penelopy, ktorá ho celý čas čakala.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Antická literatúra SOŠ 2.9163 1171 slov
Antická literatúra SOŠ 2.9787 3727 slov
Antická literatúra SOŠ 2.9680 1880 slov
Antická literatúra GYM 2.9423 1784 slov
Antická literatúra GYM 2.9487 1177 slov
Antická literatúra GYM 2.9802 2632 slov
Antická literatúra GYM 2.9879 895 slov
Antická literatúra SOŠ 2.9641 997 slov
Antická literatúra SOŠ 2.9645 696 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.