referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aleš
Sobota, 13. apríla 2024
Az ősvilág
Dátum pridania: 23.09.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: petirock
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 1 509
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 6
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 10m 0s
Pomalé čítanie: 15m 0s
 
Az ősember életének megismerésében a felszínre került régészeti leletek mellett megfigyelésre is támaszkodhatunk. Egyrészt tanulmányozhatjuk a majomcsapatok viselkedését, ezzel az etológia foglalkozik, másrész tanulmányozhatjuk a primitív népek életét, ezzel pedig az etnográfia foglalkozik. Mindkettőről túlságosan is idilli kép él a modern világ emberében.
A majomcsapat egy állandó veszélyben élő közösség, melyben épp úgy vannak erősek és gyengék, mint az emberek között, nem ismeretlen a belső hatalmi harc az erőszak és a háború és gyilkosság sem. Hasonlóképpen a primitív közösségek tagjainak nem kell ugyan adót és társadalombiztosítást fizetniük, de életük nélkülözéssel teli a létüket szinte teljesen kitölti az élelemszerző tevékenység.

E két létformának a tanulmányozása segítségével kielégítő képünk lehet az ősemberek életéről. Ennek alapján tudjuk, hogy a legtöbb emberi viselkedési forma állati eredetű, az emberi magatartás nem sokban különbözik a majmok magatartásától. A majmok is kommunikálnak, csimpánzok is gorillák is megtaníthatóak a süketnémákéhoz hasonló jelbeszédre is, képesek hazudni is. a majmok is képesek a környezetük tárgyainak szerszámmá alakítására, de ezeket a szerszámokat csak készíteni tudják, megőrizni nem. A szerszámhasználat képessége más állatfajoknál is megfigyelhető. Nagyon sok állat készít magának lakhelyet a föld alatt, fészket bozótban fákon. Miután már szinte biztosra vehetjük hogy a homo erectus, homo neandertalensis, homo sapiens lényegében egyazon faj elgondolkoztató, hogy az emberi hordák sem voltak hosszú ideig ennél többre képesek.

A paleolitikum eszközei:

A paleolitikum a csiszolatlan kőkorszak eszközei növényi és állati eredetű anyagokból és pattintással alakított kövekből készültek. A legelterjedtebb eszközök közé tartoznak a szakócák azaz marok kövek. Ezeket a késszerű, kaparó szerű eszközöket fegyverként és szerszámként egyaránt használták. A fa nyelű lándzsák végét kőhegyek vagy csonthegyek alkották. Különös értékűk volt az obszidiánból készült borotva éles pengéknek, késeknek. A paleolitikus ember is értett a kosárfonáshoz, sőt egyszerű szövetkészítési technikákat is ismerhetett, állati bőrökből is képes volt ruhák, zsinegek, vékonyra hasított állatbőrökből szíj készítésre, háló fonásra is.
A jégkörüli területeket meghódító neandervölgyi - és mai emberi hordáknak ismerniük kellett a ruha és bocskor készítését.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Zdroje: internet
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.