referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Boj Ríma s Kartágom
Dátum pridania: 13.10.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: vikikaa
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 303
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 
Kartágo ako obchodná veľmoc sa snažila získať vplyv v západnom stredomorí. Bolo vážnym nepriateľom Ríma.Viedli spolu vojny:
1.púnska vojna(264-241pred Kristom)- odohrala sa na Sicílii. V tejto vojne išlo hlavne o korisť.Na začiatku obkľúčili mesto a stále odkladali útok, preto ich Rimania donútili ustúpiť. Na zemi mali prevahu Rimania, na mori Kartáginci. Rimania zmenili tradičnú taktiku námorného boja a pomocou padacích mostíkov a hákov sa sústredili na zápas muža proti mužovi. Najväčšia bitka na mori sa odohrala pri myse Eknomon v r. 256 pred Kristom. Rimania mali 330 lodí, a Kartáginci 350. Rimania Kartágo porazili v roku 241pred Kristom. Kartáginci mali podľa mierových podmienok vyplatiť Rímu vyše 83 000 kg striebra.
2.púnska vojna (218-201pred Kristom)-Kartáginci mali namiesto Sicílie náhradu v Hispánii, kde založili mesto Nové Kartágo. Vybudovali si žoldniersku armádu, ktorú viedol Hanibal. Jeho otec pomáhal pri kolonizácii v Hispánii. Volal sa Hamilkar. Hanibal sa sústredil na boj proti Rímu. Dobyl mesto Saguta, ktoré malo spojeneckú zmluvu s Rímom. Vypravil sa proti Rímu so slonmi cez Alpy, kde utrpel veľkú stratu vojakov a slonov. Neskôr sa k nim pridávali Gáli a tak si vybudovali veľkú armádu. Počas tejto vojny sa udialo niekoľko významných bitiek:
1.bitka pri Tranzimenskom jazere- porážka Ríma
2.bitka pri Cann- Rím znovu prehral, a prišiel o 70 000 mužov
3.bitka pri Zame- prehralo Kartágo, Hanibal utiekol ale chceli ho vydať Rímu, a tak spáchal samovraždu.
Roku 209 pred Kristom zničili Rimania Nové Kartágo.
3.púnska vojna (149-146 pred Kristom)- Rimania vyvolali vojnu, aby mohli zničiť Kartágo. Po troch rokoch obliehania Kartágo podľahlo Rimanom.Zničené bolo roku 146 pred Kristom.O sto rokov neskôr, na tom istom mieste Rimania vybudovali svoje vlastné mesto. Tak Rimania získali nadvládu nad celým západným stredomorím. Africké pobrežie sa stalo provinciou Afrika. Výsledkom púnskych vojen bolo získanie novej provincie a nesmierneho bohatstva, ale na druhej strane tieto vojny priniesli chudobu a veľké sociálne rozdiely.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.