referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Anglická monarchia
Dátum pridania: 05.10.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: shape_svk
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 382
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 

ANGLICKÁ MONARCHIA

Od Alfréda Veľkého,ktorý sa narodil v r.849 a zomrel v r.899 po Kráľovnú Alžbetu II. dodnes vládlo 56 mužov a žien ako králi alebo kráľovné Anglicka.Bolo to iba v 17. storočí,keď sa škótske kráľovské rodiny spojili s Anglickými kráľovskými rodinami.Niektorí z týchto monarchov vládli iba niekoľko mesiacov,iní, ako Alžbeta I. a Viktória, vládli tak dlho, že ich mená boli dané do celého obdobia histórie.Králi ako Henrich VI.a Eduard IV.mali problémy s rivalmi pre trón.Niektorí z týchto monarchov si mysleli ,že sú svätí, iní zas boli veľkí hriešnici. Nejakí vyvolávali strach a boli silní ,iní boli milosrdní a slabí.Skutočnosť, že ľudia sa stále pýtajú i v dnešnej Británii na postavenie monarchov, nie je ničím novým.

Cez minulé storočia sila a funkcia monarchov sa rozvinula.Veľkosť kráľovstva sa tiež zmenila. Nevieme si predstaviť Wiliama Dobyvateľa diskutovať s parlamentom,ani Georga III.viesť jeho armádu do boja.Často zabúdame ,že začiatok britskej monarchie bol v čase veľmi odlišnom odo dneška.Dnes vieme ,že Anglicko bolo rozdelené do rozličných kmeňových oblastí.Historici nám hovoria ,že v Saskom Anglicku bolo 7 kráľovstiev.Každá oblasť bola strážená Saskými vojnovými pánmi.Ich teritórium záviselo na sile vojnových pánov a na sile ich armády.Mocné domorodé kmene premohli slabších jednotlivcov a na oplátku, ich zase premohli silnejší susedia.

Napríklad v 7. storočí Northumbrianské kráľovstvo na severe Anglicka bolo silné;v 8. storočí stred Merciaského kráľovstva bol silnejší ;a potom v 9. Storočí to bolo kráľovstvo Wessexu na juhu.Bol to rozkvet kráľovstva Wessexu a jej panovníkov, a bol začiatkom zjednocovania Anglického kráľovstva. V 9.storočí totiž Vikingovia zo Škandinávie napadli Britániu.Tento spoločný nepriateľ nútil kráľov Wessexu bojovať za svoje životy a ukázať sily ich vodcovstva.To tiež povzbudilo odvahu a spoluprácu s domorodými kmeňmi zo severu. I keď vikingov sa v tejto krajine nemohli zbaviť.Mená miest, ktoré sa končia na –by znamenajú oplotenie ako napr. Grimsby , končiace na–thorpe znamenajú dcéra dediny,ako napr. Mablethorpe, sú všetky Škandinávskeho pôvodu.Keď kráľovstvo Wessexu nebolo úspešné pri výbere jasného a silného dediča na trón v 11. Storočí, dánsky vládca Cnut alebo Canute sa stal vládcom Anglicka. O 50 rokov neskôr, v r. 1066, keď tu boli podobné problémy, iný následovník Škandinávskeho pôvodu,Wiliam z Normandie, násilne dobyl Anglicko. Bolo to Normandské dobytie a posledný raz, kedy bolo Anglicko úspešne napadnuté.

 
Podobné referáty
Anglická monarchia SOŠ 2.9803 490 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.