referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Stonehenge
Dátum pridania: 26.01.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: corneli
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 459
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.9
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 3m 10s
Pomalé čítanie: 4m 45s
 
Čo je Stonehenge?
Anglosasi túto stavbu nazvali Stonehenge, čo znamená " vysiaci kameň ", stredovekí pisári zvolili poetické označenie " tanec obrov ".V 17. storočí prevládal názor, že táto megalitická stavba je pozostatkom chrámov.V 18.-19. storočí sa autorstvo pripisovalo Druidom. Predpokladalo sa, že ide o ich svätyňu, kde uctievali slnko a prinášali ľudské obete. Dnes si väčšina vedcov myslí, že ide o obradné pohrebisko alebo astronomický kalendár. Niektorí ľudia sú presvedčení, že Stonehenge vybudovali, alebo aspoň naprojektovali mimozemťania .

Laserová snímacia technika pre archeológov
Laserové lúče pomáhajú aj archeológom. Snímacia technika na tomto princípe pomohla britským archeológom objaviť na slávnom monumente Stonhenge rytiny, ktoré boli ešte pred nedávnom neviditeľné. Spolu s laserovým skenerom upriamili svoju pozornosť predovšetkým na kamene známe práve svojimi prehistorickými rytinami, aby zhotovili presnejší troj-rozmerný obraz.

„Skutočnosť, že sa nám podarilo objaviť dve, doposiaľ neznáme a voľnému oku neprístupné sekery, vyryté na povrchu Stonhenge, nabáda k záveru, že ak by sme rovnakou metódou, za použitia laserovej snímacej technológie s vysokým rozlíšením, preskúmali celý monument, možno by sa zmenila teória, akou si vysvetľujeme existenciu Stonhenge.“
Tom Goskar, multimediálny vývojový projektant

Skener zaznamenal rytiny vytratené počas tisícročí, vplyvom erózií a ďalších poškodení. Miestni archeológovia sa teraz snažia získať povolenie, aby mohli nasnímať celý Stonehenge ešte pred tým, ako zmiznú ostatné rytiny. „Pri rozbore kameňov môžeme použiť vyspelé osvetlenie a meranie ako aj nástroje merajúce tvar. Možno sa nám podarí nájsť aj ďalšie rytiny. Dôležitejšie ale je, že by sme mohli zistiť rýchlosť, akou tieto veci miznú a uvažovať o tom, ako si s kameňmi poradiť v budúcnosti.“

Chris Bryane, informačný technológ
Objavené rytiny sekier znamenajú pre archeológov, roky lúštiacich záhadu významu tohto starovekého monumentu, nové ukazovatele. „V období pred 3 500 rokmi, keď boli tieto sekery urobené, boli najdôležitejším nástrojom zo všetkých náradí. Umožňovali stavať, či rúbať stromy. Boli dôležité a vzácne. Prečo ich teda veľmi pracne vyryli do týchto kameňov? Mal to byť prejav vďaky bohom alebo im ich chceli ponúknuť?“

Andrew Fitzpatrick, archeológ
Možno po storočiach vzodorovania, odhalia masívne balvany svoje tajomstvo, čím by výrazným spôsobom mohli zmeniť chápanie tohto historického miesta. Určite však pritom nebude chýbať laserová technika.

1850 pr.n.l.Briti prehlásili operáciu Stonehenge za úspech. Konečne sa im podarilo tie "šutre" zoskupiť v dostatočne nezmyselnom tvare, aby tým dokázali vedcov miasť po cele storočia.

Tisíce oslavovali slnovrat pri Stonehenge
Tisícky prívržencov druidského náboženstva, obdivovateľov keltskej kultúry a zvedavcov sa zišli v noci z nedele na pondelok pri Stonehenge v Anglicku na oslave letného slnovratu. Vyše 5000 rokov starý kamenný monument každoročne láka v tento deň prívržencov rôznych kultov, prírodného štýlu života a tajomného.Druidi boli keltskí kňazi, ktorí vykonávali náboženské obrady a vychovávali mládež. Rimania ich potlačovali.

Keltské kultové miesto Stonehenge vzniklo v niekoľkých etapách medzi rokmi 3050 a 1600 pnl. Je to kruhová stavba z kamenných monolitov. Na čo mal Stonehenge slúžiť nie je vedcom stále jasné.
 
Podobné referáty
Stonehenge SOŠ 2.9594 1672 slov
Stonehenge SOŠ 2.9126 322 slov
Stonehenge 2.9510 437 slov
Stonehenge 2.9799 1304 slov
Stonehenge GYM 2.9685 660 slov
Stonehenge GYM 2.9620 841 slov
Stonehenge 2.9227 437 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.