referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Ajax Amsterdam
Dátum pridania: 08.04.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Keco
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 7 650
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 27.8
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 46m 20s
Pomalé čítanie: 69m 30s
 
Ďalším tímom, ktorého históriu vám stručne predstavíme je najslávnejší holandský klub - AFC Ajax Amsterdam.

1900 - 1915: Starý Ajax

Presne 14. marca 1900 poslal mladý študent Floris Stempel list svojim priateľom. V ňom bolo napísané: „Týmto vás pozývam na stretnutie do Café-Baru „Oost-Indie“, ktoré sa uskutoční v nedeľu o 9:45 na Kalverstraat 2. Cieľom diskusie bude dohodnutie sa na založení nového futbalového klubu.“

Všetko čo Stempel napísal však nebola pravda. Klub, ktorý plánoval založiť totiž nebol úplne nový. Floris totiž už od roku 1893 či 1894 (údaje sa rozchádzajú) pracoval vo vedení maličkého miestneho klubu. Týmto stretnutím ho chcel povzniesť na vyššiu úroveň a napomôcť jeho ďalšiemu napredovaniu. Ako sa neskôr ukázalo, jeho snaha bola úspešná. Poďme späť k roku 1900 – sídlom klubu sa po rokovaní stal Willemspark v južnom Amsterdame. Názov Ajax bol odvodený od slávneho starogréckeho bojovníka.

Najstarším dôkazom existencie tohto holandského futbalového klubu je list Florisa Stempela, ktorý písal 15. mája 1894 svojmu priateľovi Carelovi Reeserovi. V ňom Stempel povedal, že za oficiálne farby svojho tímu chce červenú a bielu. Najstaršia členská karta tímu „Footh Ball Club Ajax“ bola vydaná 3. júna 1894. Zaujímavé je, že obsahuje dosť podstatnú chybu – pretože futbal sa po anglicky píše trochu inak...

V 90-tych rokoch 19. storočia bola v Holandsku zaujímavá situácia – zakladal sa jeden klub za druhým. Amsterdamská futbalová asociácia okamžite pristúpila k prísnejším pravidlám zakladania klubov. Mala veľký záujem o spustenie prvej národnej súťaže a chcela predísť prílišnému chaosu. Novým pravidlám nevyhovoval ani Ajax Florisa Stempela a svoje fungovanie na určitý čas prerušil – stalo sa tak v roku 1896.

Zmena nastala až o štyri roky neskôr – ako sme spomínali na začiatku, stalo sa tak v roku 1900. Presne 18. marca sa Stempel stal prvým oficiálnym prezidentom nového „Football Club Ajax“ (tentoraz napísaného správne). Staré členské karty so zlým nápisom sa však aj napriek zjavnej chybe ešte hodnú chvíľu používali. Vo vedení boli Stempelovými spolupracovníkmi Han Dade a Carel Reeser. Bolo by zaujímavé vidieť, ako by sa títo ľudia zatvárili ak by vedeli o tom, že o 100 rokov neskôr bude mať klub nádherný štadión postavený na dne blízkeho mora vzdialeného niekoľko kilometrov od hraníc vtedajšieho mesta. A určite nemohli tušiť, že ich Ajax bude vymenovaný za piaty najväčší klub 20. storočia.

Ajax sa do bývalého sídla vo Willemsparku už nevrátil. Novým sídlom klubu sa stal nedokončený polder Buiksloterham v severnej časti hlavného mesta Holandska. Noví členovia klubu museli zaplatiť registračný poplatok 50 centov + 25 centov ročné členské. Tieto cifry boli na vtedajšie pomery veľmi vysoké a z Ajaxu sa stal jeden z najexkluzívnejších klubov. Väčšina hrajúcich členov ako aj zakladatelia boli študenti a chlapci z adobre situovaných msterdamských rodín.

Vedenie klubu šlo od začiatku na všetko veľmi prísne a členovia boli trestaní za rôzne veci, napríklad aj za nedostavenie sa na zápas. Ak došlo k niečomu takému, každý musel z vlastného vrecka zaplatiť 10 centov. Medzi iné pokuty patrili: 25 centov za prechádzanie sa počas zápasu, 5 centov za neprinesenie si výstroje, 10 centov za nadávanie alebo bitku počas zápasu a 5 centov za nevenovanie dostatočnej pozornosti zápasu.

Vôbec prvá fotografia tímu Ajaxu je z roku 1900 a hráčov zachytáva zoskupených vo formácii. Brankár Cor Kist má na hlave čiapku a drží loptu. Najstaršiu známu jedenástku tímu dopĺňajú obrancovia Harbord a Dijkstra, stredopoliari Brockman, Holst a Hertel a útočníci Pasteuning, Stallmann, Geissler, Martaré a Van der Laan. Fotografia ukazuje aj to, že tím sa zriekol svojich originálnych farieb a presedlal na červenú a čiernu. Hlavným dôvodom bolo to, že väčšina hráčov mala vlastné čierne tričká a nohavice a nebolo potrebné ich vyrábať. Prvý dres Ajaxu bol úplne čierny, hráči mali na sebe iba čosi ako červený opasok. Takáto uniforma však vydržala iba necelý rok. Potom hráči obdržali prvé oficiálne dresy – tričko s vertikálnymi čiernymi a bielymi prúžkami. K tomuto odevu nosili tmavé trenírky (čierne, hnedé, tmavosivé – podľa toho, kto aké doma mal).

Krátko po založení klubu dostal Ajax povolenie účinkovať v amsterdamskej lige. Musel však začínať pekne od podlahy – zaradený bol do druhej triedy. Svoj prvý zápas odohral na pôde DOSB a zvíťazil 2:1. V lige zloženej zo štyroch účastníkov skončil nakoniec na druhom mieste. Pochváliť sa mohol aj slušným ziskom, pretože počas sezóny zarobil 4 guldeny a 31,5 centa. To bolo dosť na zaplatenie prvého výletu pre členov tímu, ktorý sa uskutočnil 8. apríla 1901 – Ajax v tento deň odohral svoj prvý zápas mimo Amsterdamu, konkrétne v Haarleme. Väčšina hráčov cestovala prvýkrát v živote vlakom. Ich súperom bol haarlemský klub Oranje, ktorý na vlastnom ihrisku prehral 2:4...

Ajax sa čoskoro dostal do povedomia ako veľmi dobre organizovaný klub a na svoje zápasy lákal pomerne veľké počty divákov. Klub mal aj dobré vybavenie, ktorým spríjemňoval hráčom chvíle trávené na štadióne – vedenie dalo postaviť drevené šatne s novými vešiakmi a hráčom dalo k dispozícii nádoby s čerstvou vodou. Do Buiksloterhamského poldra to však bolo z mesta pomerne ďaleko a tak sa Ajax začal obzerať po novom ihrisku. Tým sa nakoniec stalo miesto s názvom Laanweg, ktoré bolo síce stále dosť ďaleko od centra, no bolo blízko zastávky mestskej dopravy.

V roku 1902 dostal Ajax vôbec po prvýkrát šancu hrať v celoholandskej súťaži, ktorou bola tretia trieda holandskej futbalovej ligy organizovaná pod záštitou Holandskej futbalovej asociácie. Amsterdamský klub sa rozhodol, že bude hrať súčasne celonárodnú i mestskú súťaž. V prvom roku sa mu darilo veľmi dobre a vďaka víťazstvu v tretej divízii postúpil do vyššej súťaže. Najväčším úspechom tohto obdobia bol pre Ajax titul s pomenovaním „Gouden Kruis“ (Zlatý kríž), ktorý získal za víťazstvo v K.O. súťaži viacerých tímov hranej podobným spôsobom ako moderné poháre. Po finálových prehrách v rokoch 1903 a 1904 sa klub dočkal úspechu v roku 1906. Prvým ocenením pre Ajax vôbec bola medaila za najlepšie skóre v lige v roku 1902. Prvým prestížnym ocenením bol však až Zlatý kríž.

1907-1911: Roky ambícií

Víťazstvo v súťaži o Zlatý kríž prerušilo slabé roky Ajaxu. Vedenie ale i samotní hráči si uvedomili svoje kvality a okamžite začali mať vyššie ambície. Ich jasným cieľom bol postup do prvej ligy, ktorý chceli realizovať čím skôr. Amsterdamský klub začal pracovať i na poli marketingu a na svoje domáce zápasy si robil mimoriadnu reklamu. Cieľom vtedajšieho vedenia bolo prilákanie veľkého množstva fanúšikov na každé jedno stretnutie. Ajax sa navyše tretí krát vo svojej histórii sťahoval – tentokrát opäť o čosi bližšie do centra – na Middenweg 86.

V júli 1908 sa Ajax spojil s miestným klubom Holland, ktorému sa podobne ako červeno-bielym vôbec nedarilo a nedokázal postúpiť do prvej ligy. Holland bol Ajaxom v podstate pohltený a dnešnému veľkoklubu sa zmenil názov z „Football-Club Ajax“ na „Amsterdamsche Football Club Ajax“ – v skratke AFC Ajax. Tento názov vytrval až do dnešných dní.

Veľkým míľnikom v histórii tohto holandského klubu bol 26. december 1908 keď Ajax zohral prvý medzinárodný zápas. Ich súperom bol Daring Brusel (dnes je klub už súčasťou RWD Molenbeek) a amsterdamčania nad ním zvíťazili hladko 3:0.

Druhý titul v súťaži o Zlatý kríž získal Ajax v máji 1909, keď vo finále porazil tím Blauw Wit. V tých časoch bol však tento titul iba malou útechou – cieľom klubu bol totiž postup do prvej divízie! AFC sa rozhodol pre na tú dobu prevratný krok. Po vzore veľkých holandských klubov ako Sparta, HVV či DVC si najal trénera... Okamžite siahol po skúsenom odborníkovi, ktorý kedysi hrával za Tottenham, Chelsea, Clyde i za írsku reprezentáciu. Bol ním John Kirwan, ktorý sa stal prvým trénerom histórie Ajaxu Amsterdam v lete roku 1910.

Domovské ihrisko Ajaxu na Middenweg 86 sa na začiatku 10-tych rokov minulého storočia premenilo na skutočný štadión. V roku 1911 boli postavené drevené tribúny a pribudli aj šatne. Ihrisko s názvom „Štadión v Amsterdame“ sa začalo medzi ľudmi nazývať „Drevený štadión“. Jeho kapacita bola 10 000 divákov.

S trénerom a kvalitným štadiónom to s Ajaxom hneď začalo vyzerať lepšie. V druhej divízii nemal konkurenciu a bez problémov ju vyhral. V roku 1911 sa prvý hráč Ajaxu prepracoval do holandskej reprezentácie – bol ním Gé Fortgens, ktorý nastúpil presne 19. marca spomínaného roku v zápase proti Belgicku. 21. máj 1911 bol pre Ajax mimoriadne šťastným. Amsterdamský tím získal v skupine tímov bojujúcich o postup/vypadnutie rozhodujúci piaty bod a postúpil do prvej ligy, kde hrali elitné tímy z celého Holandska.

Nanešťastie, úspechu sa nedožil zakladateľ tímu Floris Stempel, ktorý sa svojej funkcie vzdal ešte v januári 1910 a zamieril pracovať do západnej Indie. Dva dni po odchode sa však loď s ním na palube potopila a Stempel zahynul. V tom čase bol ešte len pri pobreží Francúzska.

Po postupe do prvej ligy Ajax zmenil oficiálne farby svojho dresu – v najvyššej súťaži totiž používala rovnaké farby aj rotterdamská Sparta. Podľa pravidiel súťaže sa musel nováčik farbami prispôsobiť a vedenie Ajaxu zvolilo červeno-bielu kombináciu.

1911-1914: Pôsobenie v prvej lige

Ajaxu sa v prvých dvoch sezónach v prvej lige darilo a obsadil ôsme a desiate miesto. Hráčom sa podarilo vyhnúť boju o záchranu a ako odmenu za tento úspech dostali od vedenia zájazd do Rakúsko-uhorskej monarchie! Väčšina vtedajších hráčov tímu nikdy neprekročila hranice svojej krajiny a tak sa na 23. máj roku 1912 veľmi tešili. Po dlhej ceste vlakom podľahli budapeštianskemu tímu MTK 5:1 a onedlho na to aj viedenskému klubu SC 2:0. Prehry im však nevadili, podstatný bol zážitok z kvalitného výletu!

Ajax sa po tomto zážitku v prvej lige naďalej trápil. Na čele tabuľky boli kluby Sparta Rotterdam a DFC Dordrecht, na opačnom póle amsterdamský klub. V roku 1913 skončil Ajax na predposlednom mieste, o rok neskôr už z ligy vypadol. Po radosti z postupu v roku 1911 prišiel smútok až nečakane skoro – 17. mája 1914. Bol to však posledný zostup AFC z prvej ligy.

Po zostupe sa v klube začali diať veľké veci. Kritika bola veľmi veľká a na stretnutí vedenia 18. júna 1914 došlo k riadnej hádke. Jej dôsledkom bolo odstúpenie takmer celého predstavenstva, ku ktorému došlo o dva dni neskôr.

Krátko na to sa však začala 1. Svetová vojna, ktorá spôsobila problémy organizátorom futbalových súťaži v Európe. Holandsko sa do nej priamo nezapojilo, no bolo poznačené hromadným presunom hlavne nemeckých vojsk cez jeho územie...
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.