referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Bicykle a motocykle
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: mondeo
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 271
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 
Bicykel:

Okolo roku 1790 Francúz de Sivrac vyrobil prvý drevený bicykel. Skladal sa z dreveného rámu, o ktorý boli pripevnené kolesá. Vozidlo nemalo žiadne kormidlo a jazdec sedel na vankúši. Bicykel sa poháňal a riadil odrážaním nôh od zeme.
Prvý ozajstný bicykel poháňaný pedálmi zostrojil roku 1839 britský vynálezca Kirkpatrick Macmillan. Jeho bicykel mal hriadeľ spájajúci zadné koleso s pedálmi. Francúzski výrobcovia drožiek Ernest a Pierre Michauxovci zostrojili podobný mechanizmus roku 1861. Aj ich bicykel mal pedále, no boli priamo pripojené na predné koleso, takže bicyklovanie bolo mimoriadne namáhavé. Jedinou možnosťou, ako uľahčiť šliapanie do pedálov, bolo silno zväčšiť koleso, takže jedným šliapnutím sa bicykel dostal oveľa ďalej. Tento produkt anglického výrobcu Jamesa Starleyho z roku 1870 dostal názov velocipéd. Hoci bol veľmi labilný a ťažko sa zastavoval, stal sa veľmi populárny. Väčší úspech však zožal Starleyho "bezpečný bicykel" zostrojený roku 1885 - prvý bicykel s účinným reťazovým prevodom. Aj po vynaložení malej námahy získal veľkú rýchlosť a vďaka malým kolesám bol oveľa stabilnejší. Odvtedy sa vozia na bicykloch milióny ľudí. Bicykle sú najlacnejšie a najekologickejšie dopravné prostriedky. Má to ale aj zápornú stránku: Bicykel je nevhodný na dlhé cesty a v prípade dopravnej nehody neposkytuje takmer žiadnu ochranu. Jazdec je vystavený počasiu a pohyb do kopca a proti vetru je namáhavý. Motocykel:

Roku 1885 zostrojil nemecký výrobca automobilov Gottlieb Daimler prvý motocykel, a to tak, že na rám bicykla pripevnil motor. Motocykle sú populárne kvôli ich kompaktnosti, ľahkej ovládateľnosti, schopnosti rýchlej akcelerácie a hospodárnosti. Motocykel poskytuje malú ochranu v prípade kolízie. V snahe zmenšiť zranenia a úmrtia, mnohé vlády zaviedli zákony, ktoré požadujú nosenie prilieb. V súčasnosti sa skúšajú airbagy, ktoré majú znížiť zranenia pri dopravnej nehode.
 
Galéria k článku [1]
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.