referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom
Dátum pridania: 18.09.2006 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: kamos
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 422
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 

Charakteristika: Renesančný kaštieľ s parkom s neskoršími prestavbami a prístavbami, situovaný na západnom okraji obce Moravany nad Váhom.

História: Kaštieľ má stredoveký pôvod. Dokazuje to situovanie objektu na terase nad údolím kedysi inundačného územia Váhu, ktoré tvorilo jeho prirodzenú ochranu, ako aj dispozícia, skladajúca sa zo samostatných budov scelených až renesančnou prestavbou koncom 16. stor. Touto prestavbou získal kaštieľ zhruba dnešný vzhľad. V tom čase stáli vedľa seba dve poschodové budovy, ukončené vysokou oblúčikovou atikou, pravdepodobne so sgrafitami na fasádach.

Priestrannejšia budova so vstupným vestibulom a reprezentačnými klenutými priestormi na poschodí okolo ústrednej chodby bola na nároží zvýraznená vežou a arkierom, ktoré chránili prístupovú cestu od dediny na trase kostol - kaštieľ. V 18. stor. sa uskutočnili barok. úpravy objektov. Prejavili sa najmä pri riešení detailov, pri úprave niektorých klenieb a v exteriéri prístavbou balkóna na stĺpoch pred ústrednou sálou.

Pomerne veľké úpravy sa vykonali v 80-tych rokoch 19. stor., keď kaštieľ nadstavali o ďalšie poschodie a reprodukovali aj jeho renesančný stav. Posledná, pamiatková úprava kaštieľa zo 60-tych rokov 20. stor. vychádzala zo zachovaných hodnôt a rešpektovala aj romantické úpravy z 19. stor.

Marián Velba- Exteriér: Navzájom prepojené budovy kaštieľa uzatvárajú nádvorie. Pre budovy kaštieľa je charakteristické ich ukončenie vysokou oblúčikovou atikou nad rytmicky pravidelne členenými fasádami. Hlavná budova je členená vežou, hranolovým a kruhovým arkierom; v riešení fasády výrazne vystupuje prístavba kaplnky. Okolo kaštieľa je anglický park s galériou plastík od umelcov z celého sveta, ktorí tu tvoria v rámci medzinárodných sochárskych sympózií.

Interiér: Na klenbách reprezentačných priestorov na prízemí sú typickým prvkom štukové ornamenty geometrických a rastlinných vzorov.zaujimavostiObec na rozhraní Trnavskej pahorkatiny a Považského Inovca, na ľavom brehu Váhu, 5 km na V od Piešťan. Významná archeologická lokalita, našlo sa tu paleolitické sídlisko lovcov mamutov. Odtiaľto pochádza najstarší doklad výtvarného prejavu na Slovensku - neolitická Venuša z Moravian, soška ženy vyrezaná z mamutieho kla, jej vek sa odhaduje na 22 800 rokov. Nachádza sa v muzeálnych zbierka na Bratislavskom hrade.

 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.