referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
William Shakespeare
Dátum pridania: 25.10.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: qwilla
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 834
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 2.4
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 4m 0s
Pomalé čítanie: 6m 0s
 

Život

William Shakespeare bol pokrstený v Stratforde nad Avonom 26.apríla 1564, takže sa narodil pravdepodobne o jeden alebo dva dni skôr. Predpokladaný dátum je 23.apríl. Bol najstarší syn Johna Shakespeara a Mary Ardenovej. Jeho otec bol úspešným výrobcom rukavíc. Neskôr dokonca pôsobil v mestskej rade obce ako starosta. Aj tak sa okolo roku 1576 dostal do finančných problémov, čo bolo pravdepodobne príčinou, prečo sa mladý William nedostal na univerzitné štúdiá. Pravdepodobne iba navštevoval Gymnázium Eduarda VI. v Stratforde, no pre toto tvrdenie doteraz neexistuje žiaden dôkaz.

Ako osemnásťročný sa oženil s Anne Hathway, o osem rokov staršou, ktorá v tej dobe už čakala dieťa. Anne bola dcérou farmára a svadba sa podľa dobových záznamov konala neobvykle rýchlo a bez riadneho ohlásenia. V roku 1583 sa im narodila dcéra Susanna a o 2 roky nato prišli na svet dvojčatá Hamneth a Judith. Shakespearov jediný syn, ktorého meno pripomína aj jedna z jeho najslávnejších hier, Hamlet, však zomrel v mladom veku (ako jedenásť ročný). Z obdobia 1585 – 92 nie sú spoľahlivé údaje. Nie je isté, či v tom čase pôsobil ako herec alebo ako vidiecky učiteľ.

Okolo roku 1592 sa Shakespeare rozhodol odísť zo Stratfordu do Londýna, a stal sa uznávaným hercom a dramatikom, no nie je známe, prečo sa rozhodol opustiť svoje rodisko. V rokoch 1593 boli londýnske divadlá kvôli epidémii uzatvorené a Shakespeare sa sústredil na písanie básní. Akonáhle epidémia skončila, Shakespeare sa stal členom novej divadelnej spoločnosti nazývanej Lord Chamberlain’s men. V roku 1598 si zámožnejší herci tejto spoločnosti spolu so Shakespearom založili vlastné divadlo – Globe Theatre. V roku 1603 bol veľmi úspešný spolok premenovaný na King‘s Men (Kráľovi muži). Po v celku úspešnej kariére herca sa William stal populárnym a veľmi úspešným autorom dramatických textov.

V zošitových vydaniach sa z čias jeho života zachovalo 18 divadelných hier, no Shakespeare ani jednu z nich neautorizoval. Dnešné súborné vydania jeho hier obsahujú 37 až 39 dramatických textov. Okrem toho sa venoval písaniu poém a sonetov. Sonety sú čiastočne adresované tajomnej žene, tzv. čiernej dáme, a čiastočne neznámemu mužovi.

Po dvadsaťročnej činnosti v Londýne sa Shakespeare vracia (okolo roku 1610) do Stratfordu, kde strávil posledné roky svojho života. Zomrel 23.apríla 1616, čo bol zároveň predpokladaný deň jeho 52. narodenín. Jeho kolegovia herci a dramatici z Londýna sedem rokov po jeho smrti publikovali vyše 900-stranové súborné vydanie jeho 36 hier a neskorší vydavatelia do tzv. shakespearovského kánonu pridali ešte jednu, resp. tri ďalšie hry. Vďaka súbornému vydaniu z roku 1623 sa jeho dielo zachovalo do dnešných čias.

Shakespeare je pochovaný v kostole Holy Trinity Church v mestečku Stratford-upon-Avon. Na stene neďaleko Shakespearovho hrobu je umiestnená jeho busta. Vraví sa, že Shakespeare si sám napísal i epitaf na svoj pomník:

"Good friend, for Jesus' sake forbear,
To dig the dust enclosèd here.
Blest be the man that spares these stones,
And cursed be he that moves my bones."

"Priateľ môj, pre Kristove rany, nevykop
nikdy prach, ktorý skrýva tento hrob.
Kto kameň zachová, nech Boh ho omilostí,
a nech je prekliaty, kto pohne moje kosti."

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
William Shakespeare 2.9921 873 slov
William Shakespeare INÉ 2.9925 50 slov
William Shakespeare GYM 2.9602 187 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.