referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Slavomír
Pondelok, 22. apríla 2024
Csallóközcsötörtök
Dátum pridania: 13.12.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: laury
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 2 008
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 5.1
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 8m 30s
Pomalé čítanie: 12m 45s
 
A falu elhelyezkedése:

Csütörtök egykori mezőváros a Csallóköz felső területén, a Duna folyó sodrása által összehordott törmelékkúpon települt. Pozsonytól 16 km-re fekszik, jelenleg 1786 lakosa van.

Nevének eredete:

A település ősi, eredeti neve eltűnhetett. A régi név eltűnése és a vásártartásra utaló új elnevezés keletkezése arra az időre tehető, amikor a vasárnapi vásártartást – királyi rendeletre – fölváltotta a hét egyik napján tartott hetivásár. A vásártartás napja e helységben a csütörtök lett. A Csütörtök helységnév kialakulása a Szent László király korát követő évtizedekre tehető. Az első oklevelekben, amelyek a község nevét megörizték számunkra, a CHETURTHUC, - CHETURTHUCHEIL, - CHETERTEKHEL, - VILLA LIUPOLDI, - LEOPOLDSDORF névváltozások jönnek elő.

Csütörtök helység első okiratos említése királyi adománnyal és az ősi vásártartással kapcsolatos. Az eddigi kutatások alapján ennek időpontja az 1217.év.

Első birtokosai:

Szent István államszervezését követően Csütörtök is, mint általában a Csallóköz felső területe, királyi várbirtok volt. A XIII.század elején azzal a kétségtelen ténnyel találkozunk, hogy Csütörtök környékén a Hunt – Pázmány nemzetség birtokos, sőt ebben az időben e nemzetség tagjai Pozsony megye területén több helyen kiszélesítik birtokukat.

A Hunt – Pázmány nemzetség név szerint ismert ősei Géza fejedelem alatt jöttek be az országba, és Szent István harcaiban a király fő támaszai lettek. Kézai krónikás adatai szerint Svábországból (de Svevia) érkeztek, és német szokás szerint ők övezték föl Szent Istvánt karddal Esztergomban. A Képes Krónika arról értesít, hogy a koppánnyal vívott ütközetben ők voltak Szent István testőrei: „testi épségének őrzésére két vezért: Huntot és Poznant állította.” Már Szent Istvántól tekintélyes birtokokat kaptak jutalmul, és házassági kapcsolataik révén meghonosodtak. A nemzetség sorsát – okleveles adatok híján – nem lehet töretlenül végigkísérni.

Csütörtök fejlődése:

Fejlődését és gazdasági növekedését szintén a Szentgyörgyi családnak köszönheti. Története századokon keresztül szoros kapcsolatban állt a ciszter renddel. Ezek a szerzetesek a Pilisi Apátság ősi grangiáján közvetlenül Csütörtök szomszédságában laktak és dolgoztak. Már a kezdeti századokban virágzásnak indul a földműves kultúra és kézműipar. Ezt igazolja a vásárokon piacra kerülő termények és árucikkek sokfélesége is.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.