Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Aztécka civilizácia

Aztécka civilizácia sa rozvinula na území dnešného Mexika. Okolo roku 1100 kočovní Aztékovia opustili polopúšte severozápadneho Mexika a vydali sa hľadať úrodnejšiu pôdu.

Okolo roku 1325 Aztékovia uvideli v Mexickom údolí orla, ako sedí na kaktuse a požiera hada. Kňazi vysvetľovali tento jav ako výjav bohov. Na tomto mieste, na malom ostrovčeku uprostred jazera, si Aztékovia postavili obydlia. Tak vzniklo hlavné mesto Tenochtilán. Aztékovia výbojmi získavali nové územia a začiatkom 16.storočia sa ich ríša rozkladala od Karibského mora až po Atlantický Oceán. V roku 1519 však prišli španielski dobyvatelia a skoncovali s touto mocnosťou. Aztékovia sa obávali, že jedného dna nevyjde slnko. Preto obetovávali ľudí, aby znova vyšlo Slnko. Boje: Aztékovia boli obávaní bojovníci. Výbojmi si podmaňovali nové územia a zmocňovali sa protivníkov, aby ich mohli obetovať bohu Slnka a vojny. Pred bojmi sa Aztékovia snažili presvedčiť nepriateľa aby sa vzdal. Ak však dohoda nebola možná, došlo k boju. Víťazom sa stal ten, komu sa ako prvému podarilo zničiť najväčší chrám nepriateľa. Vo väčšine dobytých miest naďalej platili pôvodné zákony, obyvatelia uctievali svojich bohov a mali dokonca aj svojho kráľa. Aztékom však museli odvádzať vysoké poplatky. Tak Aztékovia získavali leopardie kože, zlaté šperky, bavlnu, a drahé kamene. Vládca: vládcu si zvolia spomedzi seba príslušníci aristokracie. Vyberali veľkého bojovníka, vzdelaného muža, ktorý navštevoval školu. Vládca mal rôzne zábavky ako: dáma, lov alebo streľba sluku. Deti: deti sa priúčali každodenným činnostiam od svojich rodičov. Dievčatá pripravovali tortili alebo spriadali bavlnu, keď trochu podrástli učili sa tkať.

Chlapci nosili drevo, tŕstie alebo učili sa aj loviť ryby. Neposlušnosť sa trestala tak, že sa do ohňa vhodilo korenie a dieťa držali nad dymom, ktorý mu vyštípal oči. V roku 1519 8. novembra sa Hernán Cortés, vodca španielskych dobyvateľov, ktorí sa vylodili a objavili mesto Tenochtilán. Bolo postavané na ostrovčekoch uprostred jazera. Malo štvorcový pôdorys so stranami dlhými 3 kilometre a dominoval mu veľký chrám. Po troch mesiacoch úporných bojov, 13. augusta 1521 Tenochtilán dobyl Cortés so svojou armádou. Od tej chvíle patrila Aztécka ríša španielskemu kráľovstvu.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk