referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Bicykel a jeho vývoj
Dátum pridania: 30.11.1999 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: longit
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 319
Referát vhodný pre: Iné (napr. kurzy) Počet A4: 0.9
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 1m 30s
Pomalé čítanie: 2m 15s
 
Bicykel

Drezina : barón Drais zistil ako prvy, že s menším rozbehom je možné udržať sa na dvoch kolesách. V roku 1816 zostrojil vozidlo, ktoré poháňal odrážaním sa nohami od zeme, pomenoval ho DREZINA. Bola skôr zábavkou svojich majiteľov a nemala praktické využitie, ale už dávala tvar budúceho bicykla.

Velicoped: V roku 1839 škót MacMilan zostrojil dvojkolesové vozidlo poháňané pedálmi. Bolo priliž ťažké a nemalo veľký úspech. Mechanik Pierre Michaux pripojil pedále na predné kolesá Dreziny a vynašiel prvý Velicoped(1855). Aby bolo možné vyvinúť dostatočnú rýchlosť, malo predné koleso veľký priemer – až do dvoch metrov. Pri každom otočení pedálmi prešiel asi 6 metrov.

Bicykel: Ťažkopádne vysadanie na veľký bicykel a nebezpečenstvo straty rovnováhy. V roku 1869 Guilmet a Meyer predviedli pohyb pedálov na zadné koleso pomocou reťaze. Použitím pneumatiky s dušou okolo roku 1890 a voľnobehu na začiatku 20. storočia dostal velicoped definitívnu podobu: zrodil sa bicykel.

Ešte skôr ako mal bicykel všetky vymoženosti. Zrodil sa nový šport – ciklistyka. Vznikli prvé cyklistické kluby, organizovali sa prvé preteky. Asi najznámejšie preteky sú TOUR DE FRANCE.

Moped: V roku 1885 inžinier Gottlieb Daimler prispôsobil pre bicykle rýchlobežný valcový motor chladeným vzduchom. V roku 1893 ďalší dvaja nemeckí konštruktéri Hildebran a Wolfmuller skonštruovali dvojvalcový benzínový motor a o dva roky markíz Albert de Dion spojil motor s elektrickými zapaľovaním. V rokoch 1897-1900 zdokonaľovali tento nový dopravný prostriedok bratia Wernerovci.

Skúter: sa objavil v roku 1946. Veľmi rýchlo sa udomácnil v Taliansku a vzápätí aj v Európe a U.S.A. lebo má veľa výhod náhradné koleso a priateľnú cenu.
 
Galéria k článku [5]
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.