referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Matúš Čák Trenčiansky
Dátum pridania: 26.05.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: 3werca3
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 601
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 4.6
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 7m 40s
Pomalé čítanie: 11m 30s
 

Pán Váhu a Tatier – ako sa zvykne hovoriť o Matúšovi Čákovi Trenčianskom, patrí medzi pozoruhodné a zaujímavé postavy uhorskej, a najmä slovenskej historiografie. Na svojom majetku panoval ako neobmedzený vládca a bol vážnym konkurentom panovníka.

Centrálnym sídlom Matúša Čáka bol Trenčín. Táto prastará slovenská lokalita lákala mnoho archeológov, ale nemali šťastie. V okolí Trenčína sú odokryté slovenské lokality v Skalke, Zamarovciach, v Trenčianskej Turnej, Ivanovciach už dávnejšie, ale v Trenčíne? Až roku 1973 sa prikročilo k systematickému archeologickému výskumu na Trenčianskom Hrade. Po náročnom výskume odkryli archeológovia na Trenčianskom hrade pri Matúšovom paláci stopy kruhovej rotundy, ktorá má priemer 920 cm a je z 9. až 10. storočia. Objavené zvyšky rotundy, ktorá slúžila na sakrálne účely, majú štyri zaoblené výklenky. Je to zatiaľ jediná stavba tohoto druhu na Slovensku. Podobné sa nachádzajú v niekdajšom Blatnohrade v Panónii, v sídle kniežaťa Pribinu a jeho syna Koceľa. Neďaleko rotundy sa našlo štrnásť hrobov, ktoré pochádzajú z čias Veľkej Moravy. Niektoré boli už dávnejšie vykradnuté. V hroboch sa našli tri strieborné prstene, veľké náušnice, strieborné mince a tenké prúty z rýdzeho zlata, ktoré ležali v ženskom hrobe a pravdepodobne boli súčasťou bohato ozdobeného goliera. Pochovaná patrila zrejme k privilegovanej vrstve.

Matúš Čák sa narodil v roku 1260. Miesto narodenia nepoznáme. Zdá sa však, že to bol Trenčín. Matúš bol Petrov syn a s jeho menom sa po prvý raz stretávame v písomnostiach z roku 1289, keď sa spomína, že Matúš Čák v Nitrianskej župe predal Barochov majetok za 40 mariek ostrihomskému biskupovi. Nevieme však, či bol ženatý a či mal deti. Niektorý historici tvrdia, že Matúš Čák bol ženatý a mal syna Ivana. Keď sa v roku 1974 do článku v časopise Život článok „Poznáte svoj rodokmeň?“ prihlásil z Trenčína Marián Čák, ktorý skúmal svoj rodokmeň, potvrdil sa názor historikov, že Matúš Čák mal syna Ivana a sú o tom písomné pramene v Mestskom múzeu v Trenčíne.

Podaní a podstatná časť šľachty a mešťanov v dŕžave Matúša Čáka boli Slováci. Bol feudálom, oligarchom a politikom. Tento Pán Váhu a Tatier nerešpektoval svetské a cirkevné zákony. Keď sa mu niekto spriečil, plienil a ničil jeho majetky. Bol buričom svojej doby. Privlastňoval si hrady a majetky ako mnohý iný, on však odvážnejšie a nebojácnejšie. Mal za sebou silné vojsko. Až do svojej smrti vládol neobmedzene od kráľovskej moci.

Latinské a Nemecké záznamy hodnotia Matúša Čáka Trenčianskeho ako nebojácneho a sebavedomého vojvodcu. Maďarské kroniky a listiny spomínajú Matúša Čáka ako spupného a neposlušného oligarchu a buriča. Hovoria o tom, že veľmožom naháňal strach. Vraj aj predstavitelia žúp mali z neho obavy.

Pravdou je, že bol Matúš Trenčiansky poslušný kráľovi a verný jeho zásadám. I preto ho zvolili za hlavného župana Bratislavskej župy. Za dôveru, ktorou ho kráľ obdaroval, odvďačoval sa dodržiavaním prísnych regúl, ktoré vo svojom rajóne zaviedol.

Roku 1297 sa stal Matúš Čák Trenčiansky palatínom po prvý raz a to zásluhou Ondreja III. Posledného Arpádovca, ktorý si myslel, že týmto si svojho protivníka zaviaže. Mýlil sa. Matúš Trenčiansky obsadzoval jeden hrad za druhým. Vše si zašiel na výlet do Moravy, aby pre svoju dŕžavu získal ďalšie územia. Na protest proti politike Ondreja III. sa Matúš Trenčiansky vzdal úradu palatína a na svojom panstve, ktorého strediskom bol Trenčín, pripravoval proti kráľovi rebélie. Ondrej III. zorganizoval proti nemu neúspešnú vojenskú výpravu. Odvtedy Matúš Trenčiansky viedol politiku, ktorou sledoval vlastné ciele a využíval k tomu všetky prostriedky v krajine rozloženej feudálnou anarchiou.

Ondrej III. namiesto Matúša Trenčianskeho vymenoval za palatína jeho spojenca Aba Omodeja, ktorého rod vlastnil takmer celé východné Slovensko. Ale Matúš či s torbou, alebo bez nej si svoje územia chránil, ba zaberal ďalšie hrady a kaštiele. Bezradný kráľ posielal k Matúšovi poslov, ktorí sa stále vracali s rovníkov odpoveďou. Nepomohol ani Rím. Pre neposlušnosť bola naňho trikrát uvalená cirkevná kliatba. Ondrej III. žiadal o pomoc aj gýmešských Forgáčovcov. Proti Matúšovi bol však zvyšok krajiny bezmocný.

Po smrti Ondreja III. roku 1301 kto mohol ašpirovať na kráľovský trón? Uhorsko bolo prakticky rozdelené na dva politické tábory. Matúš chcel za kráľa Slovana, preto bol na čele delegácie (spolu s palatínom Abom), ktorá smerovala do Hodonína za Václavom, aby svojho syna Václava III. nechal korunovať za Uhorského kráľa. Václav III. Přemysel nastúpil ako Ladislav V., ale vládol len do roku 1304.

Historik Ignác Acssády vo svojej knihe o Matúšovi Trenčianskom napísal, že zakladal nové mestá, ktorým dával značné výsady – lehoty. Preto sa ľud v týchto miestach cítil istejší ako v iných kútoch krajiny. Týmto si získal lásku ľudu, a preto ho aj podporoval.

Keď na kráľovský stolec zasadol Karol Róbert z Anjou, Matúš Čák sa stal palatínom Uhorska druhý raz, čiže stal sa prvým kráľovským zástupcom, nádvorníkom. Prostredníctvom Matúša Čáka a jeho požiadaviek voči panovníkovi sa na Slovensku črtala zástava federácie.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Matúš Čák Trenčiansky 2.9499 659 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.