referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Esej o obraze - Van Gogh
Dátum pridania: 23.07.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: boardgirl
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 641
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 
OBRAZ

Vybrala som si obraz od Vincenta Van Gogha. Tento obraz sa volá Caffe di Notte (All-Night Cafe). Vybrala som si ho preto, lebo je plný zaujímavých vecí a ľudí ale v prvom rade sa mi veľmi páči. Na prvý pohľad vo mne zanechal dosť zvláštne dojmy pretože je na ošumelom mieste. Mala som z toho pocit zúfalstva, lebo ľudia, ktorí sú na obraze pôsobia veľmi úboho. Pri pohľade na tento obraz som si pomyslela, že na takomto mieste by som sa nikdy nechcela ocitnúť.

Pravdepodobne to zobrazuje nejakú krčmu, v ktorej sa veľa pije a fajčí. Je to dosť malá miestnosť, plná stolov, ktoré sú rozmiestnené po okrajoch miestnosti. Pri každom stole sú asi dve stoličky. Na každom stole sú položené poháre na víno a na niektorých stoloch je aj fľaša alkoholu. Uprostred miestnosti je biliardový stôl, pri ktorom stojí veľmi zvláštny, asi unudený človek celý v bielom a pozerá rovno s rukami vo vreckách. Na stole je položené tágo a tri biliardové gule. Vzadu v miestnosti sú dvere, v ktorých sú zrejme čašníci a veci na predaj. Nad tými dverami sú veľké hnedé hodiny, ktoré ukazujú čas štvrť na štyri. Sú to ručičkové hodiny, preto neviem, či ráno alebo poobede ale pravdepodobne je skoro ráno. Vedľa dvier je dosť veľká zelená skrinka, na ktorej je položená váza s kyticou kvetov. Vedľa nej sú položené poháre na nápoje. V miestnosti sú dva obrazy a tri lampy, ktoré svietia dosť silno. Je tam veľmi málo ľudí, šesť. Dvaja starí páni spolu za stolom pijú a vidno na nich, že sú už dosť opití. Jeden muž za stolom spí a za ním je starší pár, ktorí zrejme niečo oslavujú. A potom je tam ešte spomínaný pán v bielom. Na zemi je stará drevená podlaha a steny sú natreté na červeno.

Predtým tam asi bolo veľa ľudí, pretože na každom stole sú neodpratané poháre a niekde pri nich aj fľaška. Pred chvíľou sa tam stalo ničo zlé, lebo všetci majú na tvári smutný výraz. Zrejme sa tam niekto pobil a musela prísť polícia. Spomínaný pár starých ľudí je preto na odchode. Za chvíľu príde čašník oznámiť, že otváracie hodiny sa končia a všetkých ľudí pošle domov.

Farby, ktoré dominujú na tomto obraze sú červená a žltá. V popredí sa nachádzajú dve stoličky, ktoré sú voľne položené na kraji miestnosti. O trochu za nimi sa nachádza biliardový stôl a muž, na ktorého zrejme autor kladie dôraz, pretože je najvýraznejší zo všetkého. Úplne vzadu sú dvere a vedľa nich obraz. Na druhej strane sa nachádza skrinka s pohármi. Svetlo v miestnosti je veľmi slabé, pretože celú miestnosť osvetľujú iba tri lampy.

Autor, ktorý nakreslil tento obraz žil v rokoch 1853- 1890. Bol to holandsaký maliar, prototyp maliara mučeníka. Narodil sa v Zunderte ako syn protestantského kňaza Theodora Van Gogha. Maliarom sa stal až v roku 1880. Na obraz All-Night Cafe, ktorý som opisovala, povedal: ,,Pokúsil som sa zvýrazniť červenou a žltou hrôzostrašné vášne ľudskej povahy.“ Má aj iné obrazy, ktoré sa volajú: Starry Night, Terrasse de Cafe, Starlight Over the Rhone, Garden of Irises, The Olive Trees, Champ d´Oliviers a Skull of a Skeleton, ktorý sa mi takisto veľmi páči ale je trochu jednoduchší a strašidelnejší.
 
Galéria k článku [1]
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.