referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Encyklopedisti
Dátum pridania: 27.09.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: nina004
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 456
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 
-francúzski filozofi a vedci obdobia osvietenstva, tvorcovia francúzskej Encyklopédie; ich ideovým vodcom a hlavným redaktorom Encyklopédie bol D. Diderot, jeho najbližším spolupracovníkom d'Alembert. K encyklopedistom patrilI: Voltaire, Montesquieu, Condillac, Holbach, Turgot atď.

Diderot, Denis (1713-1784)

- francúzsky filozof, estetik a spisovateľ, jeden z popredných osvietencov encyklopedistov. Diderot vytvoril filozofiu prírody, v ktorej sa prejavuj jeho zmysel pre konkrétne javy a experimentálne bádanie. S tým súvisí jeho záujem o biologické vedy - až do tej miery, že matematika uňho stráca prvoradé postavenie, ktoré mala u Descarta.

Diderot bol spočiatku deista, nakoniec však vyznáva materialistický monizmus, podľa ktorého jednota hmoty spočíva v kontinuite, ktorá spája najjednoduchšie spôsoby existencie s najzložitejšími.

D'Alembert, Jean Le Rond (1717-1783)

- francúzsky filozof a matematik, osvietenec, encyklopedista. Spolu Diderotom redigoval Encyklopédiu alebo racionálny slovník ... (jej matematickú časť). Keď útoky na Encyklopédiu vrcholili, vzdal sa z opatrnosti spolupráce, ale nezostal mimo filozofického hnutia. Pokúsil sa opísať vznik a vývoj poznania a klasifikovať vedy, pričom sa opieral o F. Bacona. D'Alembert bol senzualistom a popieral poznateľnosť vecí. Dušu považoval za nezávislú od hmoty. Uznával existenciu boha ako tvoriacej substancie.

Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné (1751 - 1772)

Encyclopédie, ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers, par une société de gents de lettres. Zv. 1-35. Paris 1751 - 1780. L604 = Encyklopédia, alebo Racionálny slovník vied, umení a remesiel.

Francúzsky náučný slovník vydávaný napriek mnohým prekážkam a prenasledovaniam v rokoch 1751 až 1772 D. Diderotom a d'Alembertom spolu s fr. osvietenskými filozofmi a vedcami (encyklopedisti). Encyklopédia zohrala revolučnú úlohu v boji proti cirkvi, scholastike a absolutizmu snahou zhrnúť doterajšie vedenie do celkového obrazu úsilia ľudského ducha u všetkých národov a vo všetkých dobách.

Voltaire, Fracois Marie (21. 11. 1694 Paris - 30. 5. 1778 Paris)

- francúzsky filozof, najznámejší francúzsky osvietenský spisovateľ. Poznanie transcendentného (napr. ohľadne nesmrteľnosti duše) považoval za nemožné. Voltaire útočil proti dogmotvorbe cirkvi. Na rozdiel od Rousseaua podčiarkoval hodnotu kultúry a vývin svetových dejín exponoval ako boj človeka za pokrok a vzdelanie. Od Voltaira pochádza výraz " filozofia dejín" ).

Holbach, Paul Heinrich Dietrich von (de) (1723 - 1789) = Paul Henri Thiry Baron d'Holbach

- francúzsky filozof, senzualista, determinista, ateista, hlavný predstaviteľ francúzskeho materializmu 18. storočia, encyklopedista nemeckého pôvodu. Kritizoval Berkleyho učenie. Idealizmus je chiméra, ktorá protirečí zdravému rozumu. Hmota a myslenie sú tá istá realita a riadia sa prísnymi zákonmi.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.