referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Nie je tanec ako tanec...
Dátum pridania: 22.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: shusanita
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 382
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 1m 40s
Pomalé čítanie: 2m 30s
 
HISTÓRIA TANCA

Všetko sa to začalo na prelome 14.-15. storočia. Popri tovare a obchodoch, do Európy a hlavne do Talianska prenikala aj kultúra. Tanec pokladali za umenie schopné vyjadriť všetky city človeka a požiadali preň takú vážnosť aká patrí komédii a opere. Bojovali proti maskám a vyumelkovaným kostýmom. V tomto období vďaka Salvátorovi Viganovi sa stalo Miláno mestom stretnutí kultúrnych prominentov. Bol to nielen vynikajúci tanečník, ale aj choreograf riadiaci sa podľa zásady "nestačí potešiť oko diváka, ale treba dojať jeho srdce". Tanec obohatil množstvom nových prvkov a s definitívnou platnosťou určil vytočenie nôh v bedrových kĺboch o 90 stupňov, z neho vytvoril 5 základných klasických pozícií.

Clogging

Americký step Clogging je tanec ktorý zaujme a strhne úplne každého. U nás na Slovensku je momentálne veľmi žiadaný a divácky obľúbený pretože v súčasnosti proste country letí a podujatie bez tanečníkov s podkovičkami na topánkach, to proste nie je to pravé. Rovnako tak v zahraničí sa tento štýl stepu stáva stále populárnejším.

Buck dancing

Tanečný štýl, ktorý sa považuje za druhý krok rastúceho stepára. Je rytmicky a technicky náročnejší ako clogging a rovnako ako jeho predchodca sa tancuje na country hudbu. Tento tanečný štýl, práve vďaka jeho technickej náročnosti, nikdy nebol tak "mohutne" prezentovaný ako clogging, čo je veľká škoda, pretože za predpokladu, že je dobre zvládnutý, vyzerá tanec v Buck dancingu veľmi pekne.

Tap dancing

Tap Dancing je veľmi pekný, technicky a tanečne náročný stepársky štýl, ktorý poskytuje tanečníkom obrovské možnosti. Niekedy sa mu vo svojom vystúpení venovali aj Jiří Korn a Helena Vondráčková. Bohužiaľ v súčasnosti je na Slovensku len niekoľko tanečných skupín, ktoré sa mu venujú na úrovni. Vedľajším znakom tohto štýlu je humor, ktorý sa nenútene nesie s tap dancingom ruka v ruke už od začiatku minulého storočia.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.