referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Andy Warhol - analýza
Dátum pridania: 25.06.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: misscitka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 3 620
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 10.4
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 17m 20s
Pomalé čítanie: 26m 0s
 
Andy Warhol


Úvod

Keď som sa prvýkrát dozvedela, že máme vytvoriť nejaký zaujímavý projekt o niekom alebo niečom známom, bola som na pokraji zúfalstva, pretože som nevedela, akú tému si zvoliť. Hneď som sa však rozhodla, že budem písať o nejakej slávnej osobnosti, o niekom, kto dokázal naozaj využiť svoj krátky pobyt na tomto svete... Hľadala som medzi spisovateľmi, hudobnými skladateľmi, maliarmi i filmovými tvorcami.

Meno Andyho Warhola figurovalo vo všetkých kategóriách. A tak som si o kráľovi pop-artu pozbierala všetky potrebné materiály a pustila som sa do práce. Prečítala som si všetky články, v ktorých bola o ňom nejaká zmienka, knihy o jeho tvorbe a živote, pozrela som si filmy o múzeu v Medzilaborciach, kde sú vystavené jeho najlepšie diela a s každou ďalšou informáciou som žasla, akého úžasného človeka mal tento svet česť poznať.

Jeho život som si za tému vybrala i preto, že Andy Warhol bol rebel, nebál sa experimentovať, vzoprel sa starým pravidlám a posunul hranice, ktoré určujú umenie celkom inam. Pokúsila som sa opísať Andyho Warhola a jeho prácu na zopár stranách, čo je ťažká úloha, pretože na aspoň ako-tak presný referát o najznámejšom umelcovi dvadsiateho storočia by som potrebovala tony papiera. Ponúkam preto kompromis – portrét umelca stvárnený slovom i obrazom tak, aby sprostredkoval silu ukrytú v jeho dielach a historické fakty i výpovede jeho súčasníkov, ktoré poodhalia kúsok z tajomstiev, do ktorých je tento človek zahalený.


Detstvo

Rodičia Andyho Warhola pochádzali z dediny Miková pri Medzilaborciach a v roku 1913 sa odsťahovali do Ameriky. 6. augusta o 15 rokov neskôr sa narodil Andy, najmladší z troch bratov. Jeho otec Andrej Varchola pracoval ako baník až do roku 1942, kedy zomrel. Júlia Warholová po smrti manžela žila s tromi synmi Paulom, Johnom a Andym na hranici existenčného minima. Podľa výpovedí mnohých jej priateľov bola Júlia typickou sedliackou ženou. Synom často a rada rozprávala o živote v Mikovej aj napriek biede a nedostatku, ktorý ju vyhnal z rodnej dedinky. Silná viera v Boha a prísna náboženská rodinná výchova zohrala vo výchove jej detí veľkú úlohu.

Warholov pôvod nie je ani americký ani slovenský, ale rusínsky. Rusíni si aj v cudzom prostredí uchovávali vedomie svojho národnostného cítenia, hovorili medzi sebou rusínsky a zhromažďovali sa pravidelne každú nedeľu v kostole pri grékokatolíckych bohoslužbách. Andy mal k svojej matke možno až prehnane emotívny vzťah. Vekový rozdiel medzi Andym a jeho bratmi nebol až taký veľký. Tak teda čo viedlo Júliu k tomu, že práve Andy sa stal jej najväčším miláčikom? Andy v detstve často chorľavel a možno práve preto ho matka obklopovala takou veľkou láskou. Bola vraj odhodlaná urobiť čokoľvek, len aby citovo netrpel. Jeho brat hovorí: „Raz Andy veľmi chcel mať diaprojektor. Otec mu ale nechcel dať centy, aby si tento strojček mohol kúpiť. Mama potajomky chodila týždeň robiť “do žida" a diaprojektor mu nakoniec kúpila."


Andy v NYC

Roku 1945 Andy nastúpil na Carnegie Institut of Technology v Pittsburghu, kde študoval Pictorial Desing. O tri roky školu ukončil s titulom bakalára. Hneď na to odišiel do New Yorku a zmenil svoje meno z pôvodného Andrew Warhola na Andy Warhol. Nasledujúcich desať rokov pracoval ako náborový grafik pre moderné magazíny, napríklad pre Vogue, Seventeen, The New Yorker, Harper's Bazar a pre firmy Tiffany, Bonwitt Teller a obchod s obuvou T. Miller. Počas tohoto obdobia získal niekoľko významných ocenení: vyznamenanie Inštitútu pre grafické umenie, uznanie za tvorbu novinových anoncií od Art Directors Club a niekoľko vyznamenaní za svoju komerčnú grafiku.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Zdroje: Ultraviolet: Má léta s Andy Warholem, Prof. Dr. Jiří Siblík, Alexander Franko, Anna Jalčová a Dr. Michal Bycko:Andy Warhol v kraji svojich rodičov, Týždenník Plus 7 dní: článok Biľakovce, José Pijoan: Dejiny umenia 10, Ľubomíra Slušná, Barbara Holubová: Slovak Season - Neighbouring Country
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.