referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Recenzia filmu - Hostel
Dátum pridania: 16.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Kuril
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 475
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 4
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 6m 40s
Pomalé čítanie: 10m 0s
 

1 Úvod

Kultúra je viacrozmerný fenomén, a tak sa aj prejavuje. Vplýva na všetky časti prírodného aj spoločenského života. Má v sebe náboj tvorivosti, schopnosti zhromažďovania aj uvoľňovania energie pre aktivitu človeka.

1.1 Filozofia kultúry

Kultúra patrí vo svojej podstate do sféry duchovnej a týka sa vnútorného obohacovania sa jednotlivého človeka. Prejavuje sa ako pocitová aj intelektuálna požiadavka, bez ktorej by človek prestal osobnostne rásť. Kultúra je tak neustálym zdrojom myslenia, tvorí individualitu človeka a zušľachťuje ho, keďže obohacuje hodnoty jeho osoby a osobnosti. Tak sa stáva stupeň kultúrnosti človeka vyjadrením miery jeho poľudštenia. Kultúra pomáha oslobodzovať od rôznych závislostí, pomáha voľnejšie myslieť, uvažovať aj pri získavaní informácií a pri tvorbe inovácií. Nik nemôže zabrániť slobodnému mysleniu. Vo svojom vedomí si môže človek vytvárať neobmedzené úvahy. Pre jeho konanie a konkrétne skutky sú však podstatné závery, ku ktorým človek dochádza a ktoré si zo svojich úvah zvolí. Princípy duchovného života vytvárané kultúrnymi zámermi sa pohybujú na báze demokratických hľadísk, pretože si človek môže zvoliť také závery, aké mu vyhovujú.

Vývoj spoločnosti je založený na tvorivej aktivite každého jedinca. Aj keď časť konkrétnych skutkov človeka môže mať vecne či časovo obmedzený zmysel, predsa len veľké množstvo činov v danej spoločnosti zostáva a napomáha tomu, aby bolo naše spoločenstvo účinné a efektívne. Preto je kultúra spojnicou nielen medzi minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou, ale aj spojnicou medzi pohybmi rôznych spoločností. Je tiež spojivom medzi subjektívnymi snahami a zámermi jednotlivého človeka na jednej strane a celkovými spoločenskými procesmi. Preto je tiež ľahšie a bezpečnejšie prorokovať či prognózovať, ako bude svet vyzerať o sto rokov, než ako bude vyzerať o rok. Proroctvo do zajtrajška je najriskantnejšie zo všetkých možných prognóz. Predsa však platí, že zajtrajším bude to, čo sa udrží z dneška. Ak máme dobrú vedu, umenie, informatiku či knihovedu dneška, bude to určite aspoň trochu aj veda, umenie, informatika a knihoveda zajtrajška.


2 Recenzia filmu

Vybral som si recenziu filmu, pretože k filmu mám ja osobne najbližšie a mám ho aj najradšej spomedzi iných kultúrnych podujatí. Myslím, že film je pre dnešnú generáciu najdostupnejší a najlacnejší kultúrny zážitok vôbec. A v meste akým je Poprad asi aj najrozšírenejší. Týmto nechcem povedať, že film je najlepšia a najideálnejšia forma strávenia voľného času alebo poučenia sa, iba popisujem realitu. Filmy by som rozdelil ja ako obyčajný rádový požívateľ takejto formy kultúry na filmy kvalitné – dobré a na filmy menej kvalitné, nechcem povedať zlé ale hovorme im filmy s nízkou kultúrnou kvalitou. Pozriem si veľa filmov a nie vždy sa mi dostanú „pod oči“ kvalitné. Nedávno napríklad som si pozrel ospevovaný, veľmi navštevovaný a hlavne medializovaný film. Jeho tvorcom je americký režisér, ktorý sa snažil ukázať svetu Slovensko. Áno snažím sa o recenziu na film Hostel.

2.1 Hostel

Hostel ako som už spomenul vyššie sa odohráva na Slovensku, nakrútený bol v Českej republike. Autor sa snažil o autentickosť prostredia. Vykresľuje pritom Slovensko a hlavne slovenské dievčatá ako pred 10 až 20 rokmi. Nechýbajú staré autá, rozobraté budovy, zbúraniská a zastarané vlaky. Prostredie v ktorom film vznikal je špinavé, všade vládne prašná a pochmúrna atmosféra. Celé to začína ako výlet troch kamarátov po Európe. Cestujú hlavne po baroch, salónoch a diskotékach a hľadajú zábavu. Niekto im poradí práve Slovensko, že tam nájdu čo hľadajú. Vydajú sa na cestu starým vlakom a prichádzajú do opustenej stanice s českým nápisom a českým hlasom v pozadí. Vraj Bratislava! No vo filme nájdeme mnoho takýchto chybičiek, ktoré spozná iba našinec. Kamaráti sa ubytujú v hoteli, spoznajú sa so slovenskými dievčatami, ktoré ich vytiahnu na party. Na nej znejú známe slovenské pesničky, podáva sa alkohol a v neposlednom rade aj tvrdé drogy. Ďalšie scény filmu sú plné sexu, ohavností, opitých a zdrogovaných mladých ľudí. Dievčatá slúžia ako návnady na turistov a unášajú ich pekne jedného za druhým do starej továrne za mestom. A tam to všetko začína. Film sa spočiatku tvári ako nevinný výlet, no potom prerastá do ohavností, násilia a vraždenia obyčajných ľudí túžiacich po zábave. Všade plno krvi, odrezaných rúk a nôh, zbytočného týrania a vraždenia. Do deja vstupujú nemeckí „doktori“ a „porcujú“ turistov na vývoz orgánov. Jednému z kamarátov sa podarí uniknúť a pomstí sa chlapovi, čo im poradil cestu na Slovensko. Dej je veľmi plytký, ba povedal by som, že písaný na kolene a vymyslený za maximálne 2 hodiny.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.