referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sabína
Nedeľa, 27. októbra 2024
Rumunská kuchyňa
Dátum pridania: 01.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: milly
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 276
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.8
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 1m 20s
Pomalé čítanie: 2m 0s
 
Rumunská kuchyňa je čiastočne ovplyvnená kuchyňami okolitých krajín ako je Moldavsko, Bulharsko a Maďarsko. Je bohatá na zeleninu, ponúka rôzne druhy sýtych polievok, pikantné úpravy hovädzích a baraních mias, hydiny, zveriny a rýb. Zelenina varená alebo dusená je súčasťou takmer každého pokrmu. Najčastejšou prílohou sú zemiaky a ryža. Rumuni dávajú prednosť sýtym a pikantným jedlám. Obľúbené je dusené jahňacie. Teľacie, bravčové, alebo kuracie mäso sa prevažne griluje. V okolí riek a zvlášť tej najväčšej, ktorá Rumunskom preteká - Dunaja, sa konzumujú rôzne upravené sladkovodné ryby. Pri čiernomorskom pobreží samozrejme morské ryby.

Čorba (ciorba) je rumunské národné jedlo. Je to hustá kyslastá polievka zvláštnej chuti. Existuje veľa druhov, ale asi najčastejšie sa môžete stretnúť s fazuľovou a zeleninovou. Pripravuje sa z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, klobásy, zemiakov a skvasených otrúb, ktoré jej dodávajú chuť. Ceny sa pohybujú okolo 35 Sk.

V Bukurešti bol prvýkrát vyrobený croisant. Croisanty sú pre Bukurešť typické – môžete ich kúpiť takmer na každej väčšej ulici.

V Rumunsku sa robia kvalitné a chutné vína, k najlepším patria Murfatlar, Jidvei, Dealu mare, Feteasca neagra, Vampire a Busuioaca de Bohotin. Môžete si vybrať aj z množstva páleniek, ktoré mávajú nielen rôznu chuť, ale hlavne i kvalitu. Najznámejšie je slivkové brandy tzuica.

Typické sú tiež rôzne valašské špeciality, ktoré sa vyrábajú na salašoch.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.