referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Praha
Dátum pridania: 19.06.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Nelly
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 519
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.5
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 2m 30s
Pomalé čítanie: 3m 45s
 

Gotika nadväzuje na románsky štíl. V Čechách nastupuje neskôr a preto aj neskôr ustupuje. Udržala sa do 16 storočia teda do doby keď sa v Taliansku a Francúzku presadila renesancia. Gotika na rozdiel od románskeho slohu sa nerozširovala po celej Európe. V Prahe sú všetky vývojové štádia gotiky.

Karlov most
Sochy: Na zábradlí mosta je rozmiestených 30 sôch a súsoší, väčšina pochádza z obdobia 1706 - 1714. V 14. storočí tu bol umiestený prvý kríž, do r. 1503 bola postavená tiež socha Bruncvíka, z ktorej sa dochoval len podstavec, dnes umiestený v lapidáriu Národného múzea. Najstaršia dodnes stojaca socha v pôvodnej podobe je sv. Ján Nepomucký z roku 1683, posledné bolo umiestené súsošie sv. Cyrila a Metoda v roku 1928. Väčšina sôch bola i je z pieskovca, len sv. Filip Benicius je z mramoru a sv. Kríž (Kalvária) a Ján Nepomucký sú z bronzu. Vďaka materiálu sa veľa sôch zničilo, veľa doplatilo i na pomerne časté povodne, a preto boli takto poškodené sochy reštaurované a nahrádzané kópiami, ktoré vytvorili súčasní umelci. Originály opravených sôch sa potom presťahovali do lapidária Národného múzea alebo do Gorlice na Vyšehrade.

Katedrála sv.Víta,Václava a Vojtecha
Katedrála je zasvätená trom svätcom a patrónom Čiech: sv. Vítovi , mučeníkovi, přemyslovskému kniežaťu Václavovi, ktorý na terajšom mieste založil prvú rotundu a sv. Vojtechovi druhému pražskému biskupovi.
Základný kameň ku gotickej katedrále bol položený za účasti kráľa Jána Luxemburského a arcibiskupa Arnošta z Pardubíc , duchovenstva, šľachty a rytierstva v roku 1344
Chrám bol založený ako stavba katedrálneho typu podľa vzoru francúzskych katedrál, s vencom kaplniek okolo vlastného chóru a zložitým oporným systémom.

Letohrádek královny Anny
Ide o jednu z prvých renesančných stavieb na území Čiech.
Dal ho postaviť kráľ FerdinandI pre svoju manželku v renesančnom štýle v roku 1538 stavba bola dokončená v 1565. Stavba prebiehala za vedenia talianskeho staviteľa Govinniho Spazia.
Letohrádok nebola budova na bývanie, ale slúžila na usporiadavanie rôznych dvorných slávností.

Sataromestská radnica
Bola postavená v roku 1338 v gotickom štýle. Na druhom poschodí bola radná sála ktorá sa dochovala do dnes. Radnica patrí k najviznamejším pamiatkam Prahy. Na radnici je orloj z roku 1410.

Pražský orloj
Orloj má tri hlavné časti. Najzaujímavejšia je astronomická časť, ukazujúca polohy nebeských telies. Pod ňou je umiestené kalendárové koleso, ktoré v 19. storočí vybavil maľbami maliar Josef Mánes. Okolo astronomickej časti sú potom umiestené pohyblivé figúrky pre pobavenie divákov. Dôležitou súčasťou je tiež pohyblivá procesia dvanástich apoštolov, ktorí sa ukazujú každú hodinu nad astronomickou časťou.

 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.