referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Božia láska a evanjelium
Dátum pridania: 05.01.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: kazateľ
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 325
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.2
Priemerná známka: 2.87 Rýchle čítanie: 7m 0s
Pomalé čítanie: 10m 30s
 
Božia láska a evanjelium
Možno každý z nás si pod slovom „ láska „ predstavuje niečo iné, ale verím, že každý z nás cíti potrebu milovať a byť milovaný. Možno každý z nás si už v živote položil otázky : Čo to vlastne je láska? Je to nejaký pocit? Sú to vzájomné sympatie a príťažlivosť? Je to cit? Alebo je to niečo ešte hlbšie? Ako zistím, či to čo cítim, je tá „ skutočná- pravá „ láska ?
Chcel by som vám priblížiť, ako tú skutočnú lásku opisuje Boh, skrze apoštola Pavla v Biblii a zároveň vám predstaviť ten najdokonalejší príklad lásky v dejinách ľudstva.
Originálna biblická gréčtina rozlišuje niekoľko stupňov, alebo druhov lásky.
Spomeniem napr. „filadelfia“ – bratská láska; „eros“ – telesná láska; „agapé“- dokonalá Božská láska...A práve táto dokonalá láska je hlavným predmetom môjho referátu. Prečítam text z 1.Korinťanom 13. Kapitoly
„Čo by som hovoril jazykmi ľudskými i anjelskými, avšak lásky by som nemal, bol by som iba cvendžiacim kovom alebo zvučiacim zvoncom. A čo by som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a mal všemožné poznanie a čo by som mal všemožnú vieru, že by som hory prenášal, ale lásky by som nemal, nič nie som. A čo by som rozdal všetok svoj majetok, ba čo by som svoje telo vydal a dal sa spáliť, no lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo. Láska je zhovievavá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa márnivo nevypína, nenadúva. Nechová sa neslušne, nehľadá vlastný prospech, nerozčúli sa, nepripisuje zlo, neraduje sa z neprávosti, ale raduje sa s pravdou. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko pretrpí. Láska nikdy nezaniká.
Teraz ešte ostáva viera, nádej, láska, toto troje, ale najväčšia z nich je láska.
( 1.Kor. 13: 1-7;13)
Tak asi takto vyzerá skutočná láska, ktorá je podstatou Boha, o čom nám svedčí celá Biblia, no najmä evanjelium. Nemôžem hovoriť o Božej láske a nespomenúť pri tom evanjelium. Určite každý z vás už počul slovo evanjelium, ale možno nie každý vie, čo to v skutočnosti evanjelium je a čo obsahuje. Slovo „evanjelium“ pochádza z gréckeho „euaggelion“, čo znamená doslovne „radostná zvesť“, a rád by som vám predstavil jeho 4 základné princípy.

Nasledujúce štyri princípy vám môžu pomôcť spoznať Boha osobne a zakúsiť hojný život, ktorý on zasľúbil.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.