referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Islam
Dátum pridania: 09.09.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Trajan
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 052
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.8
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 4m 40s
Pomalé čítanie: 7m 0s
 
ISLAM

Islam (arab. الإسلام; al-islám - odovzdanie sa do vôle Božej) je najmladšie monoteistické náboženstvo rozšírené po celom svete. Je pokračovaním judaizmu (židovského náboženstva) a kresťanstva, s ktorými zdieľa väčšinu prorokov a vyznáva rovnakého Boha.
Jeho zakladateľom je prorok Mohamed. Učenie islamu zdôrazňuje strohé jednobožstvo (Allah). Nerozvíja príliš metafyzické predstavy, ale skôr morálne a rituálne aktivity. Vyznávač islamu sa podľa slovenského pravopisu nazýva moslim, aj keď niektorí odborníci a samotní vyznávači uprednostňujú presnejšiu formu muslim. Rozšírený je hlavne v arabských, afrických a juhoázijských krajinách.


Základy viery

Islam je náboženstvo, ktoré vzniklo v 7. storočí po Kr. Pre pätinu obyvateľstva sveta je islam nielen náboženstvom, ale zároveň aj uceleným spôsobom života.

Boh

Existuje jediný a celkom zvrchovaný Boh - po arabsky Allah, stvoriteľ, vládca aj sudca všetkých. Treba sa mu úplne odovzdať; táto odovzdanosť do božej vôle sa nazýva islam (cf. pokora) a ten, kto sa Bohu takto odovzdal, je moslim. Boh nemá podobu a nesmie byť zobrazovaný. Popri Bohu existuje ďalej mnoho nadprirodzených bytostí, anjelov i démonov, ale tí sú mu úplne podriadení a nesmú sa uctievať.

Vedľa dôrazu na božiu jedinečnosť je hlavným článkom učenia bod o poslednom súde, ktorý sa bude konať na konci času, a to zároveň podľa dvoch hľadísk, pravej viery i dobrých skutkov. Nestačí len jedno, treba oboje. Výsledkom súdu je buď večná blaženosť v raji alebo večné muky v pekle. Len bojovníci, ktorí padli za vieru vo svätej vojne, idú do raja priamo. Zvláštnou kapitolou vierouky je článok o božom zjavení a jeho prostredníkovi - prorokovi Mohamedovi. Mal predchodcov v hlásateľoch jedného Boha už od Abraháma, cez Ježiša (arab. Ísá) a sám je koncom tohto radu a pečaťou proroctva.


Päť pilierov islamu

1.Šaháda: vierovyznanie
2.Salá: modlitba
3.Saúm : pôst počas mesiaca Ramadán
4.Zaká : almužna
5.Hadž: púť do Mekky


Šaháda

Prvý pilier moslimskej viery vraví o tom, že každý, kto úprimne verí a otvorene tvrdí, že niet boha okrem Alaha a Mohamed je jeho prorok, sa môže stať moslimom. Na to je potrebné trikrát úprimne vysloviť znenie šahády, čiže islamského vyznania viery. To znie približne takto: „lá iláha illa-lláh, wa muhammadun rasúlu'lláh“. Ak je to možné, mali by byť pri tom traja moslimovia, a malo by nasledovať po dôkladnej očiste tela.


Salá

V islame existujú dva druhy modlitieb - povinné (fard) a dobrovoľné (sunna). Moslimovia sa povinne modlia päťkrát denne - pri východe slnka, ráno, na obed, poobede a pri západe slnka. Pred každou modlitbou je predpísaná rituálna očista. Moslimovia sa modlia na koberčekoch, otočení k Mekke. Modlitbu sprevádzajú rôzne úkony a postoje, napr. klaňanie sa. Čas modlitby ohlasuje muezín spievaním azánu z vysokej veže mešity (tzv. minaretu). Dobrovoľné modlitby sa vykonávajú mimo času stanoveného na povinné modlitby, zvyčajne za istým účelom, alebo pri nejakej príležitosti (narodenie, úmrtie, choroba).
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Islám SOŠ 3.0273 3766 slov
Islam SOŠ 2.9380 701 slov
Islám SOŠ 2.9526 3463 slov
Islam SOŠ 2.9737 395 slov
Islam SOŠ 2.9471 1504 slov
Islam SOŠ 2.9693 3000 slov
Islam SOŠ 2.9528 331 slov
Islam SOŠ 2.9615 969 slov
Islam GYM 2.9357 1161 slov
Islam GYM 2.9678 2180 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.