Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Skrátené konanie

Rozsah skráteného vyšetrovania

Skrátené vyšetrovanie sa vykonáva o trestných činoch pre ktoré zákon ustanovuje trest odňatia slobody, ktorého horná hranica neprevyšuje tri roky.
Skrátené vyšetrovanie treba skončiť najneskôr do jedného mesiaca od vznesenia obvinenia.
Ak v odôvodnených prípadoch nie je možné skrátené vyšetrovanie skončiť v lehote predom uvedenej, prokurátor môže písomne túto lehotu predĺžiť najviac o ďalších tridsať dní.


Postup pri skrátenom vyšetrovaní

Pri skrátenom vyšetrovaní postupuje policajný orgán podľa ustanovení zákona o vyšetrovaní. Výsluch svedka sa však vykoná len vtedy, ak ide o neopakovateľný alebo neodkladný úkon alebo ak ide o svedka, ktorý bol osobne prítomný pri páchaní trestného činu, alebo o svedka, ktorý má poznatky o osobe, ktorá je dôvodne podozrivá zo spáchania trestného činu, v ostatných prípadoch vyžiada vysvetlenie, o ktorom spíše záznam.

ROZHODNUTIE V PRIPRAVNOM KONANI

Postúpenie veci
Vyšetrovateľ a v skrátenom vyšetrovaní prokurátor postúpi vec inému orgánu, ak výsledky prípravného konania ukazujú, že nejde o trestný čin, ale ide o skutok, ktorý by mohol iný príslušný orgán prejednať ako priestupok, iný správny delikt, disciplinárne previnenie.
Uznesenie o postúpení veci treba oznámiť obvinenému a poškodenému, odpis uznesenia vyšetrovateľa treba doručiť aj prokurátorovi, a to do 48 hodín. Proti uzeseniu je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok.

Zastavenie trestného stíhania
Vyšetrovateľ a v skrátenom vyšetrovaní prokurátor zastaví trestné stíhanie, ak
- je nepochybné , že sa nestal skutok, pre ktorý sa trestné stíhanie vedie
- nie je tento skutok trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci
- nie je dokázané, že skutok spáchal obvinený
- je trestné stíhanie neprístupné
- obvinený nebol v čase činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný, alebo
- zanikla trestnosť činu
Vyšetrovateľ a v skrátenom vyšetrovaní prokurátor môže zastaviť trestné stíhanie, ak
- je trest, ku ktorému môže stíhanie viesť, celkom bez významu popri treste, ktorý pre iný čin bol obvinenému už uložený alebo ktorý ho podľa očakávanie postihne, alebo
- o skutku obvineného bolo už rozhodnuté iným orgánom, disciplinárne, kárne alebo cudzozemským súdom alebo úradom a toto rozhodnutie možno považovať za dostačujúce.
Uznesenie o zastavení trestného stíhania treba doručiť obvinenému a poškodenému.

Uznesenie vyšetrovateľa treba doručiť prokurátorovi, a to do 48 hodín. Proti uzneseniu je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok.
V trestnom stíhaní, ktoré bolo zastavené z niektorého dôvodu vopred uvedenom, sa pokračuje, ak obvinený vyhlási do troch dní odvtedy, keď mu bolo oznámené uznesenie o zastavení trestného stíhania, že na prejednaní veci trvá. O tom treba obvineného poučiť.
V trestnom stíhaní, ktoré bolo zastavené sa pokračuje po ukončení mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, funkcie sudcu Ústavného súdu, funkcie sudcu a funkcie generálneho prokurátora.


Prerušenie trestného stíhania
Vyšetrovateľ alebo policajný orgán preruší trestné stíhanie, ak
- nemožno pre neprítomnosť obvineného alebo poškodeného vec náležite objasniť
- nemožno obvineného pre ťažkú chorobu postaviť pred súd
- obvinený pre duševnú chorobu, ktorá nastala až po spáchaní činu, nie je schopný chápať zmysel trestného stíhania
- je obvinený vydaný do cudziny alebo vyhostený
- ak Ústavný súd pozastaví účinnosť právneho predpisu, jeho časti alebo niektorého jeho ustanovenia, ktorého použitie je rozhodujúce pre konanie alebo rozhodnutie vo veci samej, alebo
- sa nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie voči určitej osobe
Pred prerušením trestného stíhania treba urobiť všetko, čo je potrebné ne zabezpečenie úspešného vykonávania trestného stíhania. Ak už nie je dôvod na prerušenie, v trestnom stíhaní sa pokračuje.
Uznesenie o prerušení trestného stíhania treba doručiť poškodenému.

Uznesenie treba doručiť prokurátorovi, a to do 48 hodín.


DOZOR PROKURATORA

Dozor nad zachovaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania v prípravnom konaní vykonáva prokurátor.
Pri výkone tohto dozoru je prokurátor oprávnený
- dávať záväzné pokyny na vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov
- vyžadovať od vyšetrovateľa alebo od policajného orgánu alebo od príslušného orgánu spisy vrátane spisov vo veciach, v ktorých nebolo začaté trestné stíhanie, dokumenty, materiály a správy o spáchaných trestných činoch za účelom previerky, či vyšetrovateľ alebo policajný orgán včas začína trestné stíhanie a riadne
v ňom postupuje
- zúčastniť sa na vykonávaní úkonov vyšetrovateľa alebo policajného orgánu a vydať rozhodnutie v ktorejkoľvek aj celé vyšetrovanie a vydať rozhodnutie v ktorejkoľvek veci, pritom postupuje podľa ustanovení platných podľa tohto zákona pre vyšetrovateľa a proti jeho rozhodnutiu je prípustná sťažnosť ako proti rozhodnutiu vyšetrovateľa
- vracať vec vyšetrovateľovi alebo policajnému orgánu so svojimi pokynmi na doplnenie
- zrušovať nezákonné alebo neopodstatnené rozhodnutia a opatrenia vyšetrovateľa a policajného orgánu, ktoré môže nahrádzať vlastnými rozhodnutiami a opatreniami, pri uznesení o zastavení a prerušení trestného stíhania alebo o postúpení veci môže tak urobiť do 15 dní od doručenia uznesenia, ak rozhodnutie vyšetrovateľa a policajného orgánu nahradil vlastným rozhodnutím inak než na podklade sťažnosti oprávnenej osoby proti uzneseniu vyšetrovateľa alebo policajného orgánu, proti jeho rozhodnutiu je prípustná sťažnosť v rovnakom rozsahu ako proti rozhodnutiu vyšetrovateľa a policajného orgánu
- odňať ktorúkoľvek vec určitému vyšetrovateľovi a urobiť opatrenie, aby vec bola prikázaná inému vyšetrovateľovi
- nariadiť vo veci, v ktorej sa vykonáva skrátené vyšetrovanie, aby v nej bolo vykonané vyšetrovanie, ak to okolnosti odôvodňujú


Iba prokurátor je oprávnený
- podať obžalobu
- nariadiť zaistenie majetku obvineného a určiť, na ktoré prostriedky a veci sa toto zaistenie nevťahuje, alebo zrušiť zaistenie
- vykonať zabezpečenie nároku poškodeného na náhradu škody a obmedziť alebo zrušiť také zabezpečenie alebo vec z neho vyňať
- nariadiť exhumáciu mŕtvoly
- navrhnúť vyžiadanie obvineného z cudziny
- vykonať predbežné vyšetrenie v konaní o vydanie do cudziny
- vyžiadať súhlas na vznesenie obvinenia, zadržanie alebo podanie návrhu na vzatie do väzby osoby, u ktorej je na taký úkon potrebný súhlas Národnej rady Slovenskej republiky alebo Ústavného súdu


OBZALOBA

Ak výsledky vyšetrovania dostatočne odôvodňujú postavenie obvineného pred súd, prokurátor podá obžalobu a pripojí k nej spisy a ich prílohy. O podaní obžaloby upovedomí obvineného a obhajcu.
Obžaloba sa môže podať len pre skutok, pre ktorý sa obvinenie vznieslo. Ak prokurátor mieni tento skutok posudzovať ako iný trestný čin, než ako ho posudzoval vyšetrovateľ, upozorní na to pred podaním obžaloby obvineného a jeho obhajcu a zistí, či navrhujú so zreteľom na zamýšľanú zmenu vyšetrovanie doplniť.

Prokurátor v obžalobe navrhne, aby súd uložil ochranné liečenie alebo ochrannú výchovu alebo zhabanie veci, ak má za to, že sú pre to zákonné podmienky.
Tento návrh môže prokurátor urobiť aj samostatne.


Rozhodnutie
Po predbežnom prejednaní obžaloby súd
- postúpi vec príslušnému súdu, ak nie je sám na jej prejednanie príslusný
- postúpi vec inému orgánu
- trestné stíhanie zastaví
- trestné stíhanie preruší
- vráti vec prokurátorovi na došetrenie, ak je to potrebné na odstránenie závažných procesných chýb prípravného konania alebo na objasnenie základných skutkových okolností, bez ktorých nie je možné rozhodnúť na hlavnom pojednávaní a v konaní pred súdom by bolo také došetrenie spojené s výraznými ťažkosťami alebo by bolo zrejme na ujmu rýchlosti konania
- trestné stíhanie podmienečne zastaví
- postúpi vec samosudcovi, ak je príslušný vykonávať o nej konanie, samosudca je týmto rozhodnutím viazaný
Po predbežnom prejednaní obžaloby môže súd tiež zastaviť trestné stíhanie.
Proti rozhodnutiu môžu prokurátor a obvinený podať sťažnosť, ktorá má, ak nejde o prerušenie trestného stíhania, odkladný účinok.
Ak vráti súd vec prokurátorovi na došetrenie, uvedie v uznesení, v ktorých smeroch treba prípravné konanie doplniť a ktoré skutočnosti treba objasniť, prípadne ktoré úkony treba vykonať.
Len čo uznesenie o vrátení veci prokurátorovi na došetrenie nadobudlo právoplatnosť, vracia sa vec do stavu prípravného konania.
Došetrenie treba vykonať spravidla v lehote do jedného mesiaca odo dňa, keď boli spisy s právoplatným uznesením prokurátorovi vrátené.



Nasleduje hlavné pojednávanie, v rámci ktorého prebehne medzi iným výsluch obžalovaného, záverečné reči, doplnenie dokazovania, rozhodnutie súdu na hlavnom pojednávaní.

Zdroje:
Trestný zákon, Zákon 2002 II. Časť, Poradca, Gryf 2002 -

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk