referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Taoizmus
Dátum pridania: 07.01.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: treble
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 212
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.4
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 7m 20s
Pomalé čítanie: 11m 0s
 
TAOIZMUS

Vznik Taoizmu

Taoizmus a konfucianizmus vznikli približne v rovnakej dobe, asi v 6. storočí pred n.l. Postava zakladateľa taoizmu je napoly mýtická. Neexistuje žiadny doklad o tom, že Lao-c skutočne žil. Podľa niektorých názorov zakladateľom taoizmu nebol jeden človek, ale niekoľko mudrcov žijúcich v rovnakej dobe ako myslený Lao-c. Napriek tomu najstaršie čínske dejiny, napísané okolo 2. storočia pred našim letopočtom, obsahujú stručný životopis tohto muža.
Podľa tradície vykonával úrad archivára v kráľovskom paláci v hlavnom meste dynastie Čou. Tam začal byť známy ako Lao-c, čo nie je meno, ale titul s významom "Starý majster". Bol veľmi múdry a mnoho ľudí si od neho žiadalo radu v náboženských a politických problémoch. Jedného dňa sa však rozhodol odísť z Číny. Na hraniciach ho zastavil colník a požiadal ho, aby spísal svoje učenie. Rukopis, ktorý vtedy Lao-c po sebe zanechal, je známy ako Tao-te-ting, "Kanoická kniha o Ceste a jej Sile".

Tao-te-ting

Tao-te-ting je zbierkou osemdesiat jedna krátkych básní nazývaných kapitoly. Tie sú písané niekoľkými málo slovami a ľudia sa nad ich významom zamýšľajú už storočia, rovnako ako sa zaoberajú významom textov v židovsko-kresťanskej Biblii. Mnoho básní je adresovaných vládcom, ktorým radí, ako správne vládnuť. Odporúča pokoru a nečinnosť, pretože vládcovia, ktorí sa vmiešavajú do života ľudí, si podľa neho koledujú o problémy. Navrhuje riešiť problémy, pokiaľ sú malé, a nečakať až narastú. Vmiešavaním a zasahovaním sa ľudia môžu dopustiť chýb, ktoré sa ťažko odstraňujú.
Ako chápať tao
Tao je počiatok všetkých vecí. V Tao-te-ting sa hovorí:
Tao plodí jedno,
jedno plodí dve,
dve plodí tri,
a tri plodí všetky veci. To znamená, že nezmerné, beztvárne Tao existovalo pred všetkým ostatným. Z neho vychádza pôvod bytia, Jedného. Z Jedného vychádza rovnováha síl jin a jang, ktoré sú protikladné, ale neoddeliteľné. Jin a jang sa prejavujú z troch základných silách sveta, ktorými sú nebo, zem a človek. Z týchto troch vychádza všetko ostatné. Tao je všeobjímajúca sila alebo skutočnosť obsiahnutá vo všetkom. Ľudia nie sú schopní Tao vidieť, ale môžu si ho uvedomovať v cyklických premenách prírody - noc a deň, zima a leto, dážď a slnko, smrť a narodenie. Tieto protikladné sily prírodného sveta sú obsiahnuté v čínskej koncepcii jin a jang.
Jang je sila nebies. Je to sila, pohybu, svetla, ohňa, tepla a života. Doslovný význam jang je "slnečná strana" hory.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Taoizmus SOŠ 2.9677 328 slov
Taoizmus SOŠ 2.9626 1503 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.