referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Osvietenský absolutizmus
Dátum pridania: 07.08.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: easynka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 294
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 5.3
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 8m 50s
Pomalé čítanie: 13m 15s
 
Charakteristika vlády a reforiem Márie Terézie a Jozefa II. Prejavy osvieteneckých ideí vo vláde Ľudovíta XV., Ľudovíta XVI., Petra I., Kataríny II.


Osvietenstvo je ideový smer v epoche prechodu od feudalizmu ku kapitalizmu. Najvýraznejšie sa prejavilo vo Francúzsku v 18. st. Francúzsky panovník podporoval reformy pre svoj vlastný prospech, za Ľudovíta XVI. skrachoval poľnohospodárstvo. Osvietenstvo reprezentovali Voltaire, Rousseau, Montasquieu, Diderot, D’Alambert. Mnohí francúzski osvietenci sa podieľali na tvorbe Encyklopédie, najmä Diderot a D’Alambert. Encyklopedisti verili v silu ľudského rozumu, šírili osvetu a vzdelanosť, popularizovali vedu a bojovali proti poverám a predsudkom. Osvietenstvo sa výrazne opieralo o racionalizmus. V mnohých európskych krajinách sa v tomto období vyvinula forma vlády: osvietenský absolutizmus. Podľa osvietenského absolutizmu zrušením nevyhovujúcich zákonov a vyhlásením nových môže zákonodarca, osvietený panovník zlepšiť situáciu štátu i jeho občanov a zaistiť spoločenský pokrok. Cieľom spoločenského života je všeobecné blaho občanov. To môže zabezpečiť len racionálne usporiadaný štát. Na dosiahnutie tohto cieľa mali slúžiť najrôznejšie inštitúcie, úrady, armáda, školy, manufaktúry, ale i bohoslužby. Charakteristická je snaha o vytvorenie občianskeho štátu bez privilégií stavov, kde zákony platia pre všetkých rovnako. Princípy osvietenstva:
1. merkantilizmus – keďže bohatstvo štátu spočíva v množstve drahých kovov, ktoré vlastní, treba dosiahnuť aktívnu obchodnú bilanciu.
2. štátny utilitarizmus – občania musia konať v prospech štátu, lebo ten je prvoradý
3. fyziokratizmus – kladie dôraz na poľnohospodárstvo, ktoré zaistí občanovi dostatok potravín.
4. populacionizmus – podpora rastu populácie
5. vzdelávanie občanov

Fridrich II. Veľký (1740- 1786)
Pruský panovník, bojoval s Máriou Teréziou o Sliezsko, ktoré aj získal. Zúčastnil sa na prvom delení Poľska (1772). Zaviedol sociálne a právne reformy. Podporoval umenie, na jeho dvore pôsobil Voltaire.

Katarína II. Veľká (1762-1796)
Katarína II Veľká bola pôvodom nemecká princezná, dala sa prekrstiť na pravoslávnu a prijala meno Katarína. Vydala sa za ruského cára Petra III., ktorý sa však o vládnutie nezaujímal. Krátko po svadbe Peter III. zomrel za nevyjasnených okolností, a tak začala vládnuť Katarína. Bola vzdelaná v osvieteneckom duchu (dopisovala si s Voltairom), čo sa prejavilo počas jej vlády:
1. snaha o vytvorenie občianskeho štátu
2.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Zdroje: ucebnice dejepisu
Podobné referáty
Osvietenský absolutizmus SOŠ 2.9535 3640 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.