referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Pyramídy
Dátum pridania: 13.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: vanduuus
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 387
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 
Pyramídy

História pyramíd:

Obrovské pyramídové hrobky tohto obdobia v nekropole Memfisu. Džóser, druhý kráľ 3. dynastie, postavil stupňovitú pyramídu v Sakkáre, prvý veľký monument, ktorý bol celý postavený z kameňa. Na tomto projekte sa podieľal kráľov architekt a poradca Imhotep, ktorý môže byť považovaný za prvého architekta a „vynálezcu“ kamennej architektúry. Pozostatky niekoľkých nedokončených a ťažko poškodených pyramíd blízko Memfisu sú pripisované iným kráľom 3. dynastie. Prvý kráľ 4. dynastie Snofrew, postavil dve pyramídové hrobky v Dášúre. Tri veľké pyramídy v Gize patria Chufewovi, Raachefovi a Menkauréovi, neskorším kráľom 4.dynastie. Veľká sfinga v Gize sa datuje do čias Raachefa.

Kráľovské pyramídy sú ohraničené veľkými pohrebišťami, kde sú pochovaní služobníci a radcovia, ktorí kráľa sprevádzali počas jeho života. Prekrásne reliéfy v niektorých z týchto hrobov obsahujú výjavy z denného života, čo nám pomáha objasniť spôsob ich obliekania, pracovných činností, zvykov a remesiel na kráľovskom dvore.


Stavba pyramíd :

Všeobecne sa vie, že pyramidy boli hrobky egyptských panovníkov, že mali byt nedobytnými úkrytmi pre ich munifikovane telá a hrobovú výbavu. Vie sa aj to ako ich postavili. Zistil to už Herodotos. Jediné mechanické pomôcky egyptských robotnikov boli páka a valec. Kladku ešte nepoznali. Kvádre vysekali medenými nástrojmi a označili, kam ich treba osadiť. O otázke ako Egypťania vynášali 2,3 milióna 2.tonových kamenných kvádrov na vyššie miesta stavby jestvuje obšírnejšia literatúra.

Ermann napríklad tvrdí, že nepouživali nijaké technnické pomôcky, ale že kamene vzpierali silou rúk. Herodotos píše, že kamene dvíhali stupeň po stupni pomocou zariadenia, o ktorého konštrukcií sa bližšie nezmieňuje. Diodoros spomína rampu, postavenú kolmo k jednej strane. Aj autori technickej odbornej literatúry sa prikláňajú k rampe, ktorá obklopovala surovú stavbu pyramídy ako horská cesta. Egypťania pravdepodobne kombinovali viac metód. Rampa vystavaná až k vrcholu pyramídy by však spôsobila značné ťažkosti.
 
Podobné referáty
Pyramídy SOŠ 2.9723 409 slov
Pyramídy SOŠ 2.9905 1630 slov
Pyramídy 2.9021 305 slov
Pyramídy 2.9297 572 slov
Pyramídy 3.0153 635 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.