referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Móric
Streda, 22. septembra 2021
Tiger
Dátum pridania: 26.01.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: wato
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 712
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 6
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 10m 0s
Pomalé čítanie: 15m 0s
 
Rad : Mäsožravce
Čeľaď : Mačkovité
Rod a Druh : Panthera tigris altaica
Rozšírenie : Ázia v okolí Kaspického mora, v Nepále, v Indii, Bangladéši, Barme, Kambodži, Vietname, Malajzii, na Sibíri, v Číne, na Sumatre, na ostrove Jáva a Bali.

Živ. prostredie : Pláne a lesy

Miery : Dĺžka hlavy s krkom : 140 – 280 cm
Výška v kohútiku : 80 – 110 cm
Hmotnosť samca : 180 – 280 kg
Hmotnosť samice : 115 – 185 kg

Spôsob života : väčšinou samotársky okrem samíc, ktoré sa starajú o svoje mláďatá a počas párenia.
- tigre si svoje teritória označujú močom, v ktorom sa nachádza prenikavo a dlho zapáchajúca tekutina. Takto každý vie, na akom území sa nachádza, a pred akým časom tu bol majiteľ.

Potrava : divé dravy, antilopy, jelene, divé svine, v stave núdze menšie živočíchy, dokonca žaby alebo kobylky
- tigre lovia zvieratá každého veku a fyzickej kondície, najčastejšie má ich korisť hmotnosť od 50 do 200 kg. No trúfnu si aj na zvieratá, ktoré majú viac než 400 kg.
- na korisť striehne, až kým sa nepriblíži na vzdialenosť 12 metrov. Nasleduje bleskový útok. Dravec obeť chytí za väzy a zlomí jej chrbticu. Tiger dokáže usmrtiť aj byvola. Pazúry mu zaryje do srsti na krku a zadusí ho.
- pred kŕmením odtiahnú korisť do hustého porastu a ako prvé zožerú zadné časti. Na posedenie skonzumujú 20 – 35 kg mäsa a takýto obed im vystačí na niekoľko dní. Po hodine tiger zakryje pozostatky koristi konármi i trávou a takto ju ochráni pred nevolanými hosťami.
- ľudí napáda len malá časť tigrov. Stáva sa to pri ochrane mláďat a v momente prekvapenia pri náhodných stretnutiach. Niektoré tigre sa však niekedy stávajú ľudožrútmi. Najmä vtedy, ak sa ich teritória zmenšujú, ubúda ich prirodzenej koristi
- alebo sú príliš staré a choré, prípadne našli mŕtvolu človeka a zistili, že človek je ľahká korisť.

Trvanie tehotenstva a počet mláďat :
- tehotenstvo trvá okolo 95 – 114 dní
- počet mláďat v jednom vrhu je 2 – 4, ktoré sú do svojich 6 – 11 dní slepé a vážia 1000 g. Do dvoch mesiacov sa živia len materinským mliekom, v šiestom mesiaci začínajú loviť malých operencov a v osemnástom mesiaci sú schopné loviť samostatne. Matky ich po celý čas ochraňujú ( najmä pred samcami ), učia ich loveckému umeniu a opustia ich len čo porodia ďalšie mláďatá.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Tiger GYM 2.9406 2539 slov
Tiger SOŠ 2.9726 375 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.