referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Lýdia
Pondelok, 19. augusta 2019
Slony
Dátum pridania: 22.09.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Sue.J
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 833
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 3
Priemerná známka: 2.91 Rýchle čítanie: 5m 0s
Pomalé čítanie: 7m 30s
 
Slony sú najväčšie a najťažšie suchozemské zvieratá na svete. Majú v porovnaní s ostatnými zvieratami najdlhšie zuby, najdlhší nos a možno aj najlepšiu pamäť. Navzdory svojim obrovským rozmerom a váhe sa hovorí ako o mierumilovných obroch. Sú totiž veľmi vnímavé a citlivé zvieratá. Často si vytvárajú veľmi silné putá so svojou rodinou a jej členmi a inými členmi stáda. Majú veľkú silu, sú učenlivé, preto ich človek už tisícročia využíva na rôzne práce.
Samec slona afrického môže dosahovať váhu viac ako 6000 kg. Takmer štvrtinu hmotnosti slona predstavuje hlava. Podstatnú časť hmoty hlavy tvoria žuvacie svaly, stoličky, chobot a kly. Vytvárajú aparát, ktorý slúži na získavanie a spracovanie potravy.

Slonovinové kly vznikli predĺžením zubov. Sú to dva predné horné zuby - rezáky. Slony používajú svoje kly na vykopávanie korienkov alebo na lúpanie kôry stromov. Sloní samci ich využívajú tiež pri bojoch o vedúce postavenie medzi sebou. Tieto boje sú súčasťou rituálu párenia. Na rozdiel od zubov rastú kly celý život. Sú známe prípady, keď dĺžka klov starého samca slona afrického dosahovala dlžku až 3 metre.
Slonia hlava je pripojená na krátky , silný, ale nepohyblivý krk. Preto slon nemôže ústami dočiahnuť zem. Ale evolúcia si na túto vadu našla liek - chobot. Chobot vznikol spojením predĺženého, svalnatého horného pysku a nosa do jedného orgánu. Tento vynaliezavý orgán sa skladá z tisícov svalov a dokáže urobiť najrôznejšie úkony, napríklad trhať ovocie, sať vodu, otrhávať vetvy a vyvracať stromy z koreňov. Chobot je veľmi citlivý na čuchové vnemy a na dotyk. Slony ho často využívajú na preskúmavanie neznámych predmetov, zdravenie ostatných príslušníkov rodiny a hladenie prípadných partnerov.

Slon ovláda svoje rozmerné a ťažké telo s výnimočnou eleganciou. Široké a statné nohy rozkladajú váhu slona rovnomerne na plochu chodidiel. Slon chodí podobne ako kôň, po prstoch. Slony došlapujú na pružné mozolovité nášlapky. Na prednom okraji tláp sú malé nechtovité kopýtka. Chodidlo je vytvorené širokou vrstvou neustále sa obnovujúcej kože. Napriek tomu, že slon vyzerá pomerne neobratne, je to veľmi čulé zviera, ktoré sa dokáže pohybovať skoro v každom prostredí - napríklad v bažinách, v stepi, preplávať rieku alebo jazero. Chobot mu pritom slúži takým istým spôsobom, ako šnorchel potápačom.
Existujú dva druhy slonov. Slon africký a slon indický. Najvýraznejším rozdielom medzi nimi je ich veľkosť. Slon africký je oveľa väčší a ťažší ako slon indický. Ďalej sa tieto dva druhy líšia veľkosťou uší a klov. Hlava slona indického pôsobí dojmom oveľa viac zdomácneného zvieraťa ako jeho africký príbuzný s divoko a nebezpečne vyzerajúcimi klami.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Slony SOŠ 2.9481 3185 slov
Slony 2.9954 139 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.