referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Móric
Nedeľa, 22. septembra 2019
Zvieratá
Dátum pridania: 02.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: timigalgocova
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 489
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Medveď hnedý

Medveď hnedý je najväčšia európska šelma, nekorunovaný kráľ našich lesov, na Slovensku sa pri prechádzkach prírodou môžeme stretnúť s medveďom hnedým eurosibírskym. Obýva hornaté oblasti vo výške približne 700 - 1 500 m so zmiešanými a ihličnatými lesmi. Žije samotársky v tichých a ťažko prístupných miestach, kde je dostatok vody a lesných plodov.

Líška obyčajná

Jedálny lístok: malé hlodavce, hmyz ryby, bobule, ovocie

Výskyt: Kanada, Aljaška, USA, celá Európa, Maroko, Tunisko, Alžírsko, Egypt, Saudská Arábia, celá Ázia s výnimkou Indie, Tibetu a Vietnamu
Dĺžka života: 7-10 rokov, v prírode len 3-4 roky
Celková dĺžka: 60- 90 cm
Hmotnosť: 5-8 kg

Mačka divá

Divá mačka je veľmi rozšírená. Vyskytuje v Európe od Anglicka po Zakaukazsko a v Malej Ázii. Mačka divá sa veľmi podobá našej domácej mačke. Jediným nápomocným znakom pri rozlišovaní divej a zdivočenej mačky je škvrna na tlapkách. Divá mačka ju skoro vôbec nemá, zatiaľ čo pôvodne domáca mačka ju má na prvý pohľad výraznú. Mačka divá patrí medzi nočnú zver. Žije samotárskym životom. Jej lezecké vlastnosti jej dávajú predpoklady, aby mohla hradovať na stromoch a tiež aj loviť z výšok. Živi sa myšami, čím je prospešná, ale škodí na drobnej úžitkovej zveri, najviac však na mláďatách. Z výborných zmyslov vyniká zrak a čuch.

Slon Africký

Slon africký je v súčasnosti najväčšim žijúcim suchozemským zvieraťom. Ked sa slonie mláda narodí, má vyše 100 kilogramov. Dospelý slon váži do 6 ton a dosahuje výšku 4 metre. Slon je taký ťažký, že musí spať postojačky a nie je schopný preskočiť ani najmenšiu prekážku. Je to pokojné zviera, ale ked sa cíti ohrozené, bez váhania sa dá do boja s útočníkom. Potrava: tráva, listy, plody, vyhonky, kry a kôra stromov.

Labuť čierna

Labute sa rozšírili do mnohých európskych krajín. Dnes labute poznáme ako polokrotké vtáky, ktoré žijú vo voľnej prírode.´Typickým pre labuť veľkú je čierny čelový hrbolček na koreni zobáka, ktorý je zvášť výrazný u samcov na jar v čase párenia.

Dĺžka: 150 cm
Rozpätie krídel: 200 cm
Hmotnosť:

samce: okolo 12-20 kg,
samice: okolo 10 kg

Orol skalný

Najväčší a najsilnejší orol je Orol skalný. Samec a samica sú rovnako zafarbené. Na dorzálnej strane sú čiernohnedé, v spodnej časti je však perie biele. Čerstvo po prepŕchnutí sú rovnako intenzívne čiernohnedé na celej dorzálnej strane a majú purpurový lesk (slabšieho stupňa); neskôr sa jednotlivé perá líšia medzi sebou stupňom vyblednutia a perie stráca lesk.
 
Podobné referáty
Zvieratá SOŠ 2.9217 13717 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.