referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Zlato
Dátum pridania: 27.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Horo
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 450
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 
Krása a neobyčajnosť zlata ako aj skutočnosť, že nehrdzavie a nestráca svoj lesk, spôsobili, že v celej histórii ľudstva bolo zlato považované za veľmi hodnotné. Čisté zlato je mäkké. Keď chceme, aby bolo tvrdšie, pridávame doňho meď alebo striebro. Obsah zlata v takýchto zliatinách sa meria v karátoch. O čistom zlate hovoríme, že je karátové, zatiaľ čo zliatinu rovnakého množstva zlata a napríklad striebra označujeme ako 12 karátové zlato. V 18-karátovom zlate sa nachádza 18/24, čiže 75% čistého zlata. Ťažba a ryžovanie zlata:
Zlato sa ťaží ako čistý kov. Vyskytuje sa buď vo forme zrniečok piesku či v štrku alebo ako zlaté žily v horninách. Len veľmi zriedkavo možno na zemskom povrchu nájsť väčšie kúsky zlata. V súčasnosti sa väčšina zlata ťaží v baniach. Pomocou trhavín sa hornina vyhodí do vzduchu a potom sa drví pomocou ťažkých strojov. Z rozdrvenej horniny sa potom za pomoci chemikálií získava zlato. Zrnká zlata možno nájsť aj na dne niektorých riek a potokov. Takéto zlato možno získavať pomocou plytkej kovovej nádoby, v ktorej sa piesok a voda krúživými pohybmi opatrne premiešavajú. Piesok sa vyplaví cez okraj nádoby a zlato, ktoré je oveľa ťažšie, klesne na dno. Zlato sa nachádza aj v mori, avšak aby sa získalo čo len malé množstvo zlata, bolo by potrebné preliať obrovské množstvo morskej vody. Doposiaľ sa ešte nikomu nepodarilo vymyslieť lacnejší spôsob ťažby zlata.
Využitie zlata:
Po prvýkrát použil zlato na výrobu mincí kráľ Lydie Croesus, asi v roku 600 pred n. l. V súčasnosti majú jednotlivé krajiny svoje zlato uložené v bankových trezoroch a namiesto neho tlačia papierové bankovky. Popri tom sa však ešte stále razia aj zlaté mince, ako napríklad britské alebo juhoafrické zlaté mince. Zo zlata sa dajú pomerne ľahko kovať veľmi tenké plátky. Tieto plátky sú známe ako zlaté listy. Používajú sa na zlaté písmo a na pozlátenie okrajov kníh alebo rámov na obrazy. Zubári používajú zlato na plombovanie a na korunky zubov. Ďalej sa zlato alebojeho zliatiny používajú na výrobu elektrckých kontaktov v elektronike. Okná na lietadlách sú potiahnuté tenkým zlatým filmom, aby sa znížilo slnečné žiarenie a aby sa zabránilo ich namŕzaniu.
Zlatá horúčka:
V roku 1851 objavili zlato vo Viktórii v blízkosti Melbourne v Austrálii. Nahrnuli sa tam tisícky zlatokopov. Do roku 1853 tam bolo až 60 000 baníkov. Tým, ktorí mali šťastie, sa podarilo nájsť hrudky zlata v hĺbke len dvoch či troch metrov.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Zdroje: Oxfordská Školská encyklopédia
Podobné referáty
Zlato SOŠ 2.9336 2518 slov
Zlato GYM 2.9941 1558 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.