referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Veľkonočný ostrov
Dátum pridania: 04.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: furby
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 338
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Malý kúsok zeme vzdialený pätnásťhodinovým letom z Európy a päťhodinovým z hlavného mesta Čile - Santiaga.
O Veľkonočnom ostrove sa hovorí ako o najosamelejšom ostrove na svete. Od roku 1988 patrí Čile a jeho vývoj bol ovplyvnený viac polynézskou ako juhoamerickou kultúrou. Názov sa viaže k udalosti z roku 1722, keď ostrov objavila holandská expadícia pod vedením admirála Roggerveeena. Bolo to práve na Veľkonočnú nedeľu.
Te Pito o Te Huenua - jazva sveta, tak nazývajú domorodí obyvatelia tento 180 km² veľký kus zeme. Ešte pred rokom 1967, keď vzniklo letisko Mataveri slúžiace ako núdzová prístávacia dráha pre americké letectvo, bol Veľkonočný ostrov dostupný loďou len dvakrát do týždňa. V súčasnosti na ňom žije približne tritisíc obyvateľov. Jeho prvými osadníkmi boli asi pred tisíc rokmi Polynézania. Z toho obodbia pochádzajú aj moai - monumentálne kamenné postavy, vysoké viac ako desať metrov s vytvarovanou hornou časťou tela, hlboko posadenými očami a červenými pokrývkami hlavy, evokujúce ozdobné čelenky z peria. Viaceré sú nedokončené a len tak voľne stoja alebo ležia v tráve. Ich existencia mala pripomínať "dobrodincov" národa Rapa Nui, keďže domorodci neuznávali panovníkov ani vodcov. Význam a spôsob spracovania týchto obrovských sôch je pre vedcov stále záhadou. Ďalšou ostrovnou raritou je znaková reč rongo-rongo. Dodnes sa nepodarilo písmo dešifrovať, pretože Peruánci v minulosti pozabíjali všetkých starých obyvateľov Rapa-Nui ovládajúcich čítanie tohto zložitého písma. Vďaka polohe, kultúre a netradičným kamenným monumentom, žijú súčasní obyvatelia, ktorých je asi tritisíc, z veľkej časti z cestovného ruchu. Rozšírené je aj poľnohosporárstvo, pestovanie zemiakov, banánov, ananásov, rybolov a chov dobytka. Veľká časť zásobobania však prichádza z čilskej pevniny.
Napriek tomu, že na ostrove na vás číhajú hlavne sochy "moai", počas pobytu uvidíte množstvo ďalších zaujímavostí. Vyhasnutý vulkán Rano Kau, osadu s ceremoniálnym územím Orongo, maličké ostrovčeky Motu Nui, Motu iti a Motu Kao, kde sa odohrávali rituály "vtáčieho muža".
Sprievodcovia vás zavedú aj k "jazve sveta" - k zvláštnemu guľatému kamennému útvaru s magickou silou. K nezabudnuteľným zážitkom patrí piknik v prírode počas celodenného výletu. Hygiena, spôsob servírovania a aj jedlo samotné Vás rýchlo presvedčia, že návštevníci sú na Veľkonočnom ostrove skutočne vítaní.
 
Zdroje: zdroj: tv komplet 41/03
Podobné referáty
Veľkonočný ostrov SOŠ 2.9515 945 slov
Veľkonočný ostrov SOŠ 3.0226 421 slov
Veľkonočný ostrov 2.9912 945 slov
Veľkonočný ostrov 3.0065 945 slov
Velkonočný ostrov GYM 2.9825 334 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.