referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Bardejovské kúpele
Dátum pridania: 15.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: lamartina
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 525
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.4
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 7m 20s
Pomalé čítanie: 11m 0s
 

Z histórie

  • prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch pochádza z roku 1247, keď uhorský kráľ Bela IV. podaroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. V roku 1809 sa tu liečila druhá manželka cisára Napoleona I. - Mária Lujza, neskôr ruský cár Alexander I. a v roku 1895 cisárovná Alžbeta, manželka cisára Františka Jozefa I.

Indikácie

  • liečia sa tu choroby obehového ústrojenstva,
  • choroby tráviaceho ústrojenstva,
  • choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou
  • netuberkulózne choroby dýchacích ciest.

Procedúry

  • medzi najdôležitejšie procedúry patria pitné kúry z 8 rozličných prameňov s mineralizáciou od 1.6 do 10 g/l. K ďalším procedúram patria: klasická masáž, podvodná masáž, škótske streky, fínska sauna, celkový vírivý kúpeľ, perličkový kúpeľ, minerálny kúpeľ, diatermia, diatrón, magnetoterapia, solux, liečebný ultrazvuk, akupunktúra, reflexná masáž, plynové injekcie, parafínové obklady a iné.

Ubytovanie je možné v hlavných Kúpeľných domoch, v ktorých sa nachádzajú 1 a 2 posteľové izby, kde je k dispozícii rádio, telefón , televízor so satelitnou prípojkou, video.
Doprava diaľkovými spojmi z Prahy , Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, Popradu, Zvolena a Košíc. Letecky do Popradu a Košíc, odtiaľ autobusom priamo do kúpeľov.

PONUKA UBYTOVANIA:

HOTEL ASTORIA- je historickou dominantou Bardejovských Kúpeľov. Hotel bol postavený v roku 1898 v klasicistickom štýle. Pre príjemnú pohodu a odpočinok ponúka ubytovanie v 20 jednoposteľových, 31 dvojposteľových izbách a 3 apartmánoch.
Hotel vo svojich priestoroch ponúka: koncertnú sálu s kapacitou 80 stoličiek, salónik pre 12 osôb, trezor, espresso s terasou. Okrem uvedených služieb ponúka hotel Astória bohatý program kultúrnych podujatí. Pravidelne sa tu koná otvárací koncert Medzinárodného hudobného leta. Taktiež sa tu týždenne usporadúvajú koncerty.

HOTEL OZÓN- bol postavený v roku 1976. Svojou lôžkovou kapacitou je najväčším ubytovacím zariadením v Bardejovských Kúpeľoch. Rozsahom svojich služieb uspokojí aj náročných návštevníkov. K dispozícii je 8 jednoposteľových izieb, 162 dvojposteľových izieb a 8 apartmánov. Ponuka služieb v priestoroch hotela: kaviareň, cestovná kancelária, fitnes centrum, sauna, solárium, masáže, kaderníctvo, kozmetika, pedikúra, lekáreň, galéria (stála výstava zaslúžilého umelca Vojtecha Lőfflera), konferenčné miestnosti (s kapacitou 120 a 50 osôb), salóniky (modrý, ružový, zelený a okrúhly), strážené parkovisko v blízkosti hotela, trezor.

PENZIÓN FRANTIŠEK- je novým ubytovacím zariadením v Bardejovských Kúpeľoch. Vznikol rekonštrukciou a rozšírením už existujúcej stavby. Ponúka ubytovanie v moderných a priestranných izbách. K dispozícii je 1 jednoposteľová izba, 22 dvojposteľových izieb a 2 apartmány. Penzión je situovaný asi 200m od centra kúpeľov na okraji kúpeľného lesa. Svojim návštevníkom ponúka naozaj pokojnú atmosféru, ktorú nenarúša ani lyžiarsky vlek, vzdialený 200m za penziónom. Sprostredkováva služby: podávanie raňajok, obedy a večere zabezpečuje hotel Ozón, kaderníctvo, kozmetika, pedikúra, sauna, solárium, fitnes centrum, taxi.

HOTEL MIER- sa nachádza v malebnom prostredí Bardejovských Kúpeľov. Návštevníkom ponúka ubytovanie v jednoposteľových, dvojposteľových izbách a apartmánoch, s celkovou kapacitou 70 postelí. Každá izba má vlastné sociálne zariadenie. Súčasťou hotela je reštaurácia a kaviareň. Vo voľných chvíľach hotel ponúka biliard, saunu a fitnes. V zimnom období je možnosť lyžovania priamo v kúpeľoch. Vlek sa nachádza 300m od hotela. V letnom období sa ponúka možnosť návštevy letného kúpaliska s ohrievanou vodou, ktoré sa nachádza 100m od hotela. K hotelu patrí altánok s krbom, vhodný na večerné posedenie s prípravou pečených špecialít. V areáli kúpeľov je k dispozícii požičovňa bicyklov, je možné si tu zahrať tenis, stolný tenis, maxi šach, volejbal a minigolf. Okrem toho je možnosť zakúpiť si zo širokej škály ponúkaných procedúr. V ponuke hotela je vystúpenie folklórnych súborov, posedenie pri cimbalovke, fakultatívne výlety (Košice, Vysoké Tatry, Tokajská oblasť....). Hotel Mier je mimoriadne vhodný na rodinnú rekreáciu, relaxačné pobyty, lyžiarske výcviky, školské výlety a športové sústredenia.

Ponuka procedúr: rozsah používania liečebných metód je veľmi rozsiahly. Zahŕňa všetky hlavné metódy komplexnej balneoterapie. Sú to:

Pitné kúry minerálnymi vodami

  • pitné kúry patria k hlavným liečebným procedúram. Prírodné vody, ktorú tu vyvierajú sú klasifikované ako hydrouhličitanové, chloridosodné, železnaté, studené, hypotonické so zvýšeným obsahom kyseliny bóritej. Celková mineralizácia jednotlivých prameňov je od 1600mg/l do 9400mg/l s obsahom oxidu uhličitého od 2200 do 3800mg/l. Na pitné kúry sa využíva osem liečivých prameňov a to: Hlavný, Lekársky, Klára, Alžbeta, Napoleon, František, Herkules a Alexander. Voda sa pije trikrát denne, zvyčajne pred jedlom. Množstvo a dobu určí ošetrujúci lekár.

Termoterapia

  • pri aplikácii termoterapie sa využívajú prírodné liečivé zdroje, ako aj umelé fyzikálne tepelné zdroje. Medzi termoterapeutické liečebné metódy, ktoré sa v kúpeľoch využívajú patrí aplikácia: parafínu, rašeliny, infračerveného žiarenia, sauny, elektromagnetických vĺn.

Vodoliečba

  • okrem Kneippových metód sú v kúpeľoch zastúpené všetky aplikácie modernej vodoliečby. K hlavným patria minerálne a perličkové kúpele. Na minerálne kúpele sa používa voda z minerálnych prameňov Klára a Alexander. K ďalším aplikáciám vody patria: vírivé kúpele, prísadové kúpele, fínska sauna, turecký parný kúpeľ, škótske streky, striedavý šliapací kúpeľ.

Uhličité terapie

  • keďže voda z prameňov používaná na minerálne kúpele je bohatá na oxid uhličitý, minerálne kúpele sa zaradzuje tiež k týmto terapiám. Patria sem taktiež inhalácie a plynové injekcie.

Peloidoterapia a parafínoterapia

  • v týchto terapiách sa používajú parafínové obklady a rašelinové zábaly. Rašelina je dovážaná z Trenčianskych Teplíc.

Rehabilitácia

  • k rehabilitačným terapiám slúžia dve telocvične v Kúpeľnom dome, relaxačno-rehabilitačné centrum hotela Ozón, rehabilitačný bazén v Kúpeľnom dome, ako aj otvorené kúpalisko v lesoparku kúpeľov. V rámci rehabilitácie sa poskytujú tieto procedúry: cvičenie v bazéne, voľné plávanie, cvičenie pri hudbe, kalanetika, joga, terénne kúry (vychádzky pod dohľadom odborného personálu cez lesopark kúpeľov), lyžovanie na bežkách (v zimných mesiacoch).

Samostatnú časť rehabilitácie tvoria masáže: a) klasická, b) reflexná, c) podvodná.

Elektroterapia a magnetoterapia

  • k týmto procedúram patrí: ultrazvuk, horské slnko, infražiariče, diatermia, diatrón, magnetoterapia, končatinový galvanický kúpeľ, fyaction a interferenčné prúdy.

Liečebné inhalácie

  • v tejto terapii sa aplikujú tri druhy inhalácie: a) inhalácia horných dýchacích ciest, b) inhalácia dolných dýchacích ciest, c) skupinová inhalácia. Veľmi obľúbené sú skupinové inhalácie, kde sa odporúča spievanie, aby tak dochádzalo k lepšiemu účinku inhalácií. Na inhalácie sa používa minerálna voda z prameňa Herkules. K novším procedúram patrí oxygenoterapia- aplikácia čistého kyslíka, ktorý sa vdychuje z koncentrátov kyslíka vzduchu.

Fototerapia

  • táto terapia sa využíva ako pomocná terapia, slúžiaca k predhriatiu telesných partií (solárium). K dispozícii sú solária v

Kúpeľnom dome a v hoteli Ozón, využívajú sa aj ako doplnková služba.

Dietoterapia

  • je priamou súčasťou komplexnej terapie s väzbou na diagnózy. Jej úlohou je obmedziť negatívny vplyv nesprávneho stravovania na diagnózu pacienta. Aplikujú sa tu tieto diéty: šetriaca, základná, s obmedzením tukov, s obmedzením zbytkov, s obmedzením proteínov, redukčná diéta, tzv. delená strava, diabetická, bezlepková.

Klimatoterapia

  • účinky klimatoterapie sa využívajú hlavne pri terénnych kúrach po vyznačených trasách, kyslíkovej dráhe, a to pod dohľadom odborného zdravotného personálu a pri rôznych športových aktivitách prevádzaných voľne v areáli kúpeľov.

 

 
Podobné referáty
Bardejovské kúpele 2.9856 5072 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.