referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži
Dátum pridania: 06.05.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Yunie
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 222
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 6m 40s
Pomalé čítanie: 10m 0s
 
CHARAKTERISTIKA HLAVNÝCH POSTÁV:
Esmeralda - krásna cigánska tanečnica plná temperamentu a nežnosti, neprestajne živá a veselá s úsmevom na tvári. "Nebola urastená, ale jej útla postava sa tak odvážne vymršťovala do výšky, že sa zdala vysoká. Bola hnedá, ale dalo sa tušiť, že vo dne má jej tvár ten krásny zlatý odlesk, aký majú Andalúzanky a Rimanky. Jej drobná nôžka bola tiež andalúzska, lebo v rozkošnej črievičke sedela pevne a zároveň voľne. Tancovala, krútila sa a vrtela na starom perzskom koberci, nedbalo rozhodenom pod jej nohami, a zakaždým keď sa okolo vás v krúživom lete mihla jej žiariaca tvár, z jej veľkých čiarnych očí vyšľahol na vás blesk." V. Hugo

Claude Frollo - kňaz Chrámu Matky Božej, ktorý celý svoj život oddal Bohu a učeniu a strávil ho v tmavých komorách Chrámu Matky Božej. Podľa autora románu je Frollo "psychologicky jemne vykresleným fantómom nevľúdnosti, nespokojnosti a priepastnej rozpoltenosti, nezastavujúcej sa ani pred zločinom."

Quasimodo - kulhavý, jednooký zvonár Chrámu Matky Božej, na ktorého pohľad v človeku vyvolával strach. Bol mohutný, silný, škaredý a k tomu ešte aj hluchý.
"Obrovská hlava, na ktorej sa ježili ryšavé vlasy, medzi plecami obrovský hrb, ktorého náprotivník sa črtal aj vpredu, stehná a nohy tak čudne pokrútené, že sa mohli dotýkať iba kolenami, a pri pohľade spredu sa podobali dvom kosákom, dotýkajúcim sa rukoväťami, chodidlá široké, ruky obludné, a pri všetkej tej obludnosti bola v ňom akási hrozná sila, šikovnosť a odvaha." V. Hugo

Phoebus de Chatedupers - kapitán nočnej hliadky, vždy vyparádený vo svojej uniforme, za ktorým sa každé dievča obzrelo, citovo plytký sukničkár, ktorý nepriamo spôsobil smrť Esmeraldy.

Pierre Gringoire - chudobný autor divadelnej hry, ktorý po svojom neúspechu takmer opustil denné svetlo Paríža, keď stál so slučkou na krku v jednej so štvrtí Paríža. Je prostriedkom na vyjadrenie autorovych myšlienok.



Obsah diela:
Tento román sa skladá z 11. kníh v dvoch zväzkoch. V prvej časti nás autor oboznamuje so stredovekým Parížom a jeho obyvateľmi na konci 15. storočia. Zavádza nás na veľké divadelné predstavenie (mystérium) v Chráme Matky Božej a na voľby kráľa bláznov. Ich víťazom sa stáva Quasimodo, lebo to bol jednooký a kuľhavý zvonár v Chráme Matky Božej.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Zdroje: Notre-Dame de Paris (1978), Zvonár u Matky Božej, Školská encyklopédia....
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.