referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Milo Urban: Živý bič
Dátum pridania: 25.01.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: aktiduj
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 112
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 6.5
Priemerná známka: 2.90 Rýchle čítanie: 10m 50s
Pomalé čítanie: 16m 15s
 

Postavy: Adam Hlavaj, Eva Hlavajová, malý Adam, Ilčíčka, Štefan Ilčík, Onrej Koreň, Koreň, Koreňová, Okolický, Vorčiak, Mrva, Létay, Angyal, Jano Kúrňava, Krista Dominová Matej Kramár, Sivonka, Róna, Áron, Trnčík, Komár, Gyori, Grunberg, Lányi, Paľo Záňa, -pánča-
Dej: Odohráva sa v najsevernejšej časti Slovenska v dedine Ráztoky.

1. časť: Stratené ruky
Napriek tomu, že Ráztoky ležali pánu bohu za chrbtom, vojna sa dostala aj tam a vstúpila do pokojného života jej obyvateľov. Prvým sprievodným znakom vojny bol Ondrej Koreň, ktorý prišiel domov nemý a bez jednej ruky, jeho krstná mať, jazyčná Ilčíková ho zaviedla domov a rodičia z toho boli dosť smutný. V tom čase sa koná vo Vranove asentírka. Povolávajú veľa mladých chlapov, teda skôr chlapcov. Medzi nimi je aj mladý 19-ročný Štefan Ilčík, kt. vidí utrpenie v očiach mužov a žien a neverí zveličeným rečiam kaplána Létayiho o oddanosti vlasti. U Koreňov je smútok nad Ondrejovým utrpením. Ilčíčka, klebetná žena, pretriasa najnovšie klebety o Eve Hlavajovej, kt. je vraj tehotná a pri tom má muža už dávno na vojne. Ondrej sa vypytuje na dievčinu, do kt. sa zaľúbil ešte pred odchodom na vojnu. Bola to Krista Dominová, krásna dedinčanka, o kt. sa uchádza mnoho mladých mužov. Lenže Krista už dávno behá za inými. Medzitým bol Štefan na odvode, príde ku Koreňovcom a oznámi, že musí ísť na vojnu. Jeho matka, Ilčíčka, sa takmer zrúti, pretože svojho syna veľmu ľúbi a majú spolu veľmi dobrý vzťah. Richtár Vorčiak príde k notárovi Okolickému a oznamuje mu, čo je v dedine nové. Ľudia sa búria, sťažujú na biedu- najviac Ilčíčka, kt. nebude mať kto pomôcť, keď jej syn odíde na vojnu.

Ďalej k Okoloickému prichádza Eva Hlavajová, viditeľne v druhom stave. Ale už to nie je tá naivka ako bola ešte nedávno a potvrdzuje klebety o tom, že je tehotná. Otcom jej dieťa je notár Okolický, kt. má panický strach z toho, aby sa nikto nedozvedel, že on je otcom jej dieťaťa. Tak tvrdá Eva sľubuje Okolickému, že to nikomu nepovie, keď dostane domov jej muža Adama. Tak jej to richtár aj sľúbi, ale snaží sa to nesplniť, pretože sa jej muža bojí, lebo má povesť veľkého bitkára a prchkého človeka. Notár sa bojí, aby ho nezabil keď príde domov.

Vorčiak spolu s Janom Kúrňavom chodia po dedine a spisujú dobytok, kt. sa má odviesť pre vojsko. Samozrejme im ho ľudia nechcú dať, veď by nemali z čoho žiť. Len Kramár sa im postaví na odpor, ľudia zhŕknu naokolo a začnú na Kúrňavu vykrikovať, Kramár sa aj tak nedá aj keď sa mu vyhrážajú a hoví Kúrňavu do lajna. Ilčíčka hľadá radu u dekana Mrvu, ale nenachádza ju. Ide i za Okolickým, ktorý jej odmieta pomôcť a tak mu otvorene vynadá do zloduchov. Keď Štefan vidí silu svojej matky, rozhodne sa,že ujde a na vojnu nepôjde. Ilčíčka klamúc samú seba a Štefana mu povie, že musí ísť na vojnu a nemôže ujsť. A tak Štefan odchádza odvedený do Trenčína, kde ich pripravujú- žijú v ťažkých podmienkach a pridelia im krutého čatára Rónu, ktorý ich trápi a týra.

Zatiaľ sa v ráztokách koná súd s Kramárom, kvôli tomu že urazil Kúrňavu. I keď Ilčíčka vtedy nebola u Kramára na dvore Okolický ju aj tak predvoláva na súd, aby sa jej pomstil, za to, že mu vynadala. Kramára zatvoria do väzenia, ale Ilčíčke vinu nedokážu. Kristu Dominovú netrápi príchod Ondreja Koreňa- ona neche za muža žobráka, lebo ona nie je naučená na robotu, vie sa len parádiť. Popletie hlavu strážmajstrovi Angyalovi a často sa spolu stretávajú. Lenže Angyal chcel od Kristy čosi viac ako len bozkávanie, ale Krista mu to nechcela dovoliť a ušla od nehom tým ho tak urazila, že za ňou už viac neprišiel.

Dedina odsúdila Evu Hlavajovú, nikto jej nechce pomôcť, je už tak vyčerpaná z práce a zo snahy dať vždy jesť svojmu synovi Adamkovi, že z toho ochorie. Zavolá si ju dekan Mrva a dá jej chlieb a slaninu. Národniar Létay je pobúrený nad Mrvom a ide sa sťažovať k notárovi, kt. tiež neznáša Mrvu a volajú ho -starý blázon-. Létay vlastne závidí Mrvovi, že ho majú ľudia radi. Eva zájde za Okolickým, ale už s krikom. Ľutuje, že to už dávno nevykričala. Adam jej už nepíše a Eva si myslí, že už zomrel alebo že sa dozvedel o jej stave a nahneval sa na ňu.

Do dediny príde správa o rekvírovaní kostolného zvona -Ondreja- na kanón a na gušky pre vojakov. Chlapi chcú zakopať -Ondreja- v hore, ale Mrva im to nedovolí -srdcia-to sú zvony! Pri jeho skladaní z veže je celá dedina a smúti. Štefan Ilčík na vojne veľmi trpí prítomnosťou a nadávkami Rónu. Jeden z ,,chlapov´´ prezývaný -pánča- už celú situáciu neznesie a obesí sa. Toto Štefana dosť rozruší a už mu na ničom nezáleží, nechce poslúchať rozkazy(špinavé baganče) a keď sú už vyčepraní a majú kopať zákopy, Štefan sa neovládne a rýľom Rónu zabije. Štefan nechce svoj čin odôvodniť a preto ho odsúdia na trest smrti- zastrelením.

 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Milo Urban: Živý bič SOŠ 2.9575 733 slov
Milo Urban: Živý bič SOŠ 2.9262 1720 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9657 2257 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9535 2843 slov
Milo Urban: Živý Bič GYM 2.9671 1522 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9713 2023 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9548 901 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9445 3974 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.8857 1622 slov
Milo Urban: Živý bič 2.9013 732 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.