referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Milo Urban: Živý bič
Dátum pridania: 07.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: PatoKuchar
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 732
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.8
Priemerná známka: 2.90 Rýchle čítanie: 3m 0s
Pomalé čítanie: 4m 30s
 
I. časť:

Ráztočania nevedeli čo je to vojna, až kým ich nenavštívil Ondrej Koreň, ktorému chýbala ruka. Ich názor na vojnu sa v okamihu zmenil. Druhý deň na to odchádzali ďalší na vojnu, medzi nimi aj Iľčíčkin syn Štefan ktorému sa nepáči že musí odísť, tak sa rozhodol utiecť do lesa aj s dvoma kamarátmi. Ale ho odviedli aj tak. Nepáčilo sa mu ani rozkazovanie nadriadených a tak raz pri kopaní zákopov začal mlátiť veliteľa lopatou. A za to ho popravili. Medzitým v Ráztokách Eva Hlavajová potrebuje manžela ktorý je žiaľ na vojne a tak prosí notára Okolického aby jej ho vrátili. Notár ju ale zneužil a Eva otehotnela. Za chvíľu o tom vie už celá dedina avšak až na Jana Kúrňavu nikto nevie kto je otec. Notár to využije a povie Eve že ak sa nikto nedozvie že otec toho dieťaťa je on, tak jej manžela vrátia. A tak sa zatiaľ o všetko stará ona sama. No ona to však nezvláda. Nikto jej nepomôže, len dekan Mrva jej sľúbi že jej dieťaťu dá najesť. Nakoniec spácha samovraždu. Dedinčania ju nechcú pochovať na cintoríne, ale dekan do toho zasiahne.

II. časť:
Adam Hlavaj, manžel mŕtvej Evy prichádza z vojny ako dezertér, ktorý už neznesie neustále komandovanie zo strany nadriadených. Jeho radosť z toho, že uvidí svoju ženu a syna mu prekazí Iľčíčka, ktorá mu prezradila o jej smrti. Takisto mu povie aj o nemanželskom dieťati a Adam sa rozhodne pomstiť sa. No nevie komu, keďže nik nevie kto je otec toho dieťaťa. Keď sa notár Okolický dozvie že je Adam v dedine vyhlási naňho zatykač. Avšak za pomoci dedinčanov sa mu darí skrývať v horách, len raz za čas príde do dediny po nejaké to jedlo alebo sa zahrať s jeho synom. Pri jednej z takýchto návštev ho prichytí Kúrňava a okamžite ho beží udať notárovi, ktorý mu za to vyplatil veľmi štedro. „Judáš“, ako označili Kúrňavu za udanie Adama neskôr pochopí, že lepšie je mať priazeň dedinčanov ako kopu peňazí, a tak sa rozhodne pomôcť Adamovi utiecť. Pri úteku mu zároveň prezradí meno zvodcu, t.j. notára Okolického.

Adam so zlosťou príde k notárovi, ktorého z Adama a zo strachu pred ním trafí šľak a následne ochrnie. Zatiaľ v dedine vypukne červienka ktorá si vyžiadala aj životy malých detí, medzi nimi aj život malého nemanželského chlapca. V tej chvíli notár pochopí, že život preňho už nemá zmysel. Dedinčania na príkaz vrchnosti zasypávajú výkaly vápnom. Avšak si sťažujú, že namiesto jedla posielajú viac vápna. Neskôr sa Ráztočania dozvedeli že otec nemanželského syna je notár Okolický a divia sa, že aj keď vedel o tom, že Eva čaká jeho syna, nepomohol jej z biedy. Vinia ho za jej smrť. Krátko potom sa vojna končí a všetci sa vracajú domov. Všetci sú šťastní až na Iľčíčku, ktorá vie že jej syn sa už nevráti. Pomýšľa, že by sa mohla vzbúriť aj s dedinčanmi proti vrchnosti za to, že zatiaľ čo dedina drela, oni si váľali šunky. Ľud povstal. Pod vedením Adama Hlavaja si razia cestu k notárovi ktorého prichytia ako sa snaží zdrhnúť z dediny na voze so slamou. Vzali ho teda na miesto kde Eva Hlavajová spáchala samovraždu a tam ho posadia do rieky aby premýšľal koľko zla vo svojom živote vykonal. Posledný prichádza na rad krčmár ktorý si žil v prepychu zatiaľ čo všetci dreli. Celý dom mu rozkrádali až kým sa neozval Adam, ktorý celý jeho dom podpálil. Keď sa ho ostatní pýtali prečo to urobil, odpovedal: Dosiahol som to, po čom celý život túžim. Po slobode.
 
Podobné referáty
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9019 2645 slov
Milo Urban: Živý bič SOŠ 2.9575 733 slov
Milo Urban: Živý bič SOŠ 2.9262 1720 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9657 2257 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9535 2843 slov
Milo Urban: Živý Bič GYM 2.9671 1522 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9713 2023 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9548 901 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.9445 3974 slov
Milo Urban: Živý bič GYM 2.8857 1622 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.