referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Romantizmus
Dátum pridania: 24.04.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: prd1993
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 469
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 4.3
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 7m 10s
Pomalé čítanie: 10m 45s
 

Spoločenské pomery

Koncom 18. storočia vypukla Veľká francúzska revolúcia (1789). V západnej E. nastupuje kapitalizmus, ktorý vôbec nerešpektuje pravidlá revolúcie. Ľudia sú sklamaní, že tieto heslá zanikli. Kapitalizmus nepriniesol rovnosť medzi ľuďmi. V niektorých krajinách vznikajú národno-oslobodzovacie boje, napr. Grécko, Rakúsko-Uhorsko. Revolučné udalosti vyvrcholili v 40. rokoch.

Filozofia

Postavila sa úplne proti racionalizmu v klasicizme, rozum ustupuje do úzadia. Názory Herdera (humanista, ‚Každý národ obohacuje ľudstvo vtdey, keď národ smeruje k humanite‘) a Hegela (chápe svet idealisticky, ‚prvotné bolo ľudské vedomie a druhotná bola hmota‘).

Literatúra

Už v klasicizme sa na konci objavuje preromantizmus, čo je vlastne prechod k romantizmu. Hrdinovia su jednochudí, citliví, až precitlivelí, ktorým okolie ubližuje. Sami sa nedokážu vysporiadať so svojimi problémami. Svoj osud nesú pasívne, niekedy svoj život končia samovraždou. Sú z periférie ľudskej spoločnosti, podoba zbojníka, tuláka, cigána. Sú nespokojní so spoločnosťou, cenia si slobodu. Proti spoločnosti sa búria individuálne. Vykonávajú skutok pre blaho iných, obyčajne po vykonaní takéhoto skutku zomierajú. Silný individualista. Konflikt je sen - skutočnosť (autorove predstavy o svete - svet v akom naozaj žije). Diela sú plné tajomstiev a záhad.

Žánre – v popredí je rozvoj poézie – básne, lyrické skladby, lyrické poviedky, no vo francúzsku sa rozvíja aj próza.

Prostriedky – pre romantizmus je typický záujem o historické témy a vracanie sa k slávnym momentom svojho národa.

HARMÓNIA KONTRASTOV - spisovateľ sa snaží zosúladiť do jedného celku javy, ktoré sú zdanlivo výrazne protikladné. Jazyk je voľnejší ako v klasicizme, nové typy postáv prinášajú hovorový štýl. TITANIZMUS – objavuje sa najskôr v Anglicku, hrdina, ktorý po vykonaní skutku pre blaho iných zomiera. MESIANIZMUS – je typický pre Poľsko, vychádza z bojov jednotlivých národov za slobodu. Predstavuje názory, že poľský národ je vyvolený pre spásu iných národov. Prostredie - vo východoeurópskej literatúre je v popredí dedineské prostredie, v západoeurópskej sa objavuje aj mestské prostredie.

Johann Wolfgang Goethe – právnik, proti absolutizmu a feudalizmu

UTRPENIE MLADÉHO WERTHERA
žáner: sentimentálny román písaný vo forme zápiskov
námet: autobiografický, nešťastná láska hl. hrdinu k Šarlote, ktorú nazýva Lota
téma: príbeh nenaplnenej lásky Werthera k Lote, ktorá bola snúbenkou jeho priateľa
dej: Werther je mladý, vzdelaný právnik, citlivý, prírodný, je z neho amatérsky maliar. zaľubi sa do Loty, má pocit, že ona je s ním duševne spriaznená. Wertherovi sa protiví šlachta, zosmiešňuje ich. Protivní sú mu aj malomešťania. Túži po jednoduchom živote. Žiarli na jeho priateľa Alberta, hoci vie, že je úprimný člvek a Lotu ľúbi. Ako právnik pracuje u vyslanca. Neznáša ho. odíde z práce na vidiek, aby sa venoval maľovaniu. Ked zistí, že Lota nikdy nebude jeho, zastrelí sa.
Lota je mladá, krásna, jemná šlachetná, stará sa o svojich súrodencov, ctí si Alberta, cíti v ňom istotu do budúcnosti, má s Wertherom spoločné názory. Je sčítaná, duchaplná.

FAUST
žáner: veršovaná divadelná hra, zdramatizovaná báseň
námet: zo stredoveku
téma: o učencovi Faustovi, ktorý je nespokojný s výsledkami vedy, túži po poznaní, uzavrie zmluvu s diablom
dej: Faust upíše Mefistofelovi dušu, ktorý mu vráti mladosť. Zaľúbi sa do Margaréty, ktorá sa dostane do väzenia, lebo zabila ich spoločné dieťa. Faust oslobodzuje M. z väzenia, do tohto zasiahne Mefistofeles a Faust Margaretu opustí. F. a Mefistofeles spoločne putujú. Dostávajú sa na rozprávkový cisársky dvor, do gréckej minulosti. Zostarnutý a takmer slepý Faust mení svoje názory. Stáva sa vládcom prímorskej ríše. ‚Človek musí mať nejaký zmysel života‘. Faust všetkly svoje sily sústredí na zúrodnenie pôdy. Keďže Faust začne konať dobro, diabol stratí svoju moc. Sú tu tragické i komické prvky.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Romantizmus SOŠ 2.9556 410 slov
Romantizmus SOŠ 2.9983 534 slov
Romantizmus SOŠ 2.9407 1632 slov
Romantizmus GYM 2.9439 1643 slov
Romantizmus 2.9567 143 slov
Romantizmus GYM 2.9347 593 slov
Romantizmus 2.9569 510 slov
Romantizmus SOŠ 2.9540 1404 slov
Romantizmus SOŠ 2.9743 568 slov
Romantizmus GYM 3.0013 2871 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.