referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Šťastie
Dátum pridania: 22.12.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Colonel666
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 508
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Prejav

Vážená pani profesorka, milé spolužiačky, spolužiaci

Zamyslel sa z vás niekto niekedy nad slovíčkom šťastie, jeho významom a kedy sa človek, cítiaca bytosť, vlastne cíti šťastný?

Túto otázku som položil zámerne, lebo predpokladám, že minimálne polovica ľudí v tejto triede sa nad tým skutočne nezamýšľala a pritom šťastie nás sprevádza celý život, už od samotného narodenia človeka. Samotné slovíčko šťastie má veľa významov, ale zhodneme sa v tom, že jeho hlavnou podstatou je, že dokáže vyčariť úsmev na každej ľudskej tvári, či už dieťaťa alebo dospelého človeka, dokáže rozveseliť ľudskú dušu, vyvolať dobrú náladu a chuť do života.

Pojem šťastie chápu ľudia ako akúsi hodnotu, ktorú majú alebo nemajú alebo by ju chceli získať. Ako raz povedal jeden múdry človek : „ Každý si je sám strojcom svojho šťastia“ z toho vyplýva, že šťastie ľudí závisí od toho, čo vo svojom živote považujú za prvoradé, od ich postoja k životu, čo je pre nich prvoradé ale aj od ich charakteru. Niekto sa ženie za peniazmi a nájde svoje šťastie v bohatstve a moci. Takýto človek ma síce veľa hmotného bohatstva, ale predsa čo priatelia, šťastie, láska a zdravie.

Je pravda, že zdravie sa dá dnes do určitej miery už kúpiť ,,a priatelia tiež,, ale to potom nie sú tí skutoční priatelia. Myslíte si, že takýto človek môže byť naozaj šťastný? Stále túži mať viac a nikdy nebude spokojný. Vlastne takto nemôže byť ani šťastný. Na druhej strane sú však aj ľudia, ktorí uprednostňujú rodinu, lásku, priateľstvo, zdravie, bežné maličkosti, ku šťastiu im treba málo, stačí, že môžu vnímať krásu sveta, netrápia ich choroby, môžu uživiť rodinu. Vlastne nie sú to ani maličkosti, nie je toho tak málo – je to naozajstné skutočné šťastie, ktoré si my ani neuvedomujeme, alebo nechceme, lebo radšej sa zaoberáme inými vecami, chceme viac a to čo máme si nevážime, závidíme.

Dovolím si citovať výrok P.Daninosa „ Ľudia poznajú zriedkakedy svoje vlastné šťastie, ale šťastie iných im neujde nikdy“ Mali by sme sa teda sústrediť na hľadanie toho vlastného šťastia, ktoré isto máme. Každý človek má istým spôsobom šťastie, len je umenie si to uvedomiť. A ak sa nám to už naozaj nedarí, skúsme sa aspoň postarať o šťastie iných, veď sa predsa hovorí „ Kto sa stará o šťastie iných, nachádza svoje vlastné šťastie“ Neveríte? Tak si to vyskúšajte.

A na záver čo dodať ,,asi len toľko, že naozaj platí to jedno známe heslo ,,že človek si je naozaj strojcom svojho vlastného šťastia.

Ďakujem za pozornosť.
 
Podobné referáty
Šťastie SOŠ 2.9305 850 slov
Šťastie SOŠ 2.9028 554 slov
Šťastie SOŠ 2.9211 2424 slov
Šťastie 2.9628 254 slov
Šťastie 2.9650 258 slov
Šťastie 2.9848 256 slov
Šťastie 2.9368 357 slov
Šťastie 3.0088 411 slov
Šťastie 2.9625 347 slov
Šťastie 2.9531 364 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.